Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonkosmetiikka on trendikästä – mutta miten se eroaa tavallisesta kosmetiikasta?

Luonnonkosmetiikka on trendikästä, mutta sen tehoa ja ekologisuutta on vaikea arvioida

Talous
 
Anu Vallinkoski
Outi Pyhäranta HS
Pitkään luonnonkosmetiikkaa käyttänyt Veera Ilvonen sanoo tuotteiden saatavuuden helpottuneen viime vuosien aikana selvästi."On kiva, että tavallisiin kauppoihinkin tulee luonnonkosmetiikkaa", Kampin Pur Hyvinvointikaupassa Helsingissä ihonhoitotuotteita tutkinut Ilvonen sanoo.
Pitkään luonnonkosmetiikkaa käyttänyt Veera Ilvonen sanoo tuotteiden saatavuuden helpottuneen viime vuosien aikana selvästi."On kiva, että tavallisiin kauppoihinkin tulee luonnonkosmetiikkaa", Kampin Pur Hyvinvointikaupassa Helsingissä ihonhoitotuotteita tutkinut Ilvonen sanoo. Kuva: Outi Pyhäranta HS
Poiminta

Luonnonkosmetiikkaa kotikonstein

Itse tekemisen trendi on hiipinyt myös kaunistautumiseen. Luonnonkosmetiikan valmistamisesta kirjoja kirjoittanut Anu Ranta toteaa, että itse voi tehdä liki millaista kosmetiikkaa vain.

"Jotkut tekevät hampaidenpesuaineet, shampoot ja jopa meikitkin itse. Eri asia on sitten, mikä on järkevää ja helppoa tehdä itse", Ranta kertoo.

Yksinkertaisia valmistettavia ovat esimerkiksi hiushuuhtelut, kasvonaamiot ja erilaiset voiteet. Raaka-aineet yksinkertaiseen kosmetiikkaan löytyvät ruokakaupasta, puutarhasta ja luonnosta.

"Jos raaka-aineita kerää luonnosta, pitää poimia vain tuntemiaan kasveja. Myös jokamiehenoikeudet on syytä muistaa. Kolmanneksi kasvit pitää kerätä puhtaalta paikalta."

Välineiksi riittävät tavalliset kattilat, kulhot, vaa'at, mitat, siivilät ja lasipurkit. Lämpömittari on tarpeen voiteiden valmistuksessa. Ohjeita löytyy netistä ja alan kirjallisuudesta. Myös kurssit ovat hyvä tapa tutustua aiheeseen.

Viime aikoina luonto- ja kosmetiikka-sanojen yhdistelmä on myynyt hyvin. Esimerkiksi Helsingin keskustan Stockmannilla luonnonkosmetiikan myynti on kasvanut tavaratalon oman arvion mukaan kahden vuoden aikana huomattavasti.

Trendin on huomannut myös ruotsinkielisen Prakticum-ammattioppilaitoksen ekokosmetologikoulutusta vetävä opettaja Elina Taavitsainen.

"Meillä kysyntä on kasvanut ennen tuotevalikoiman laajentumista. Muualla maailmalla tämä on mennyt toisin päin", hän toteaa.

Luonnonkosmetiikasta on tarjolla monenlaisia tuotteita. On voiteita, deodorantteja, shampoita ja hiustenmuotoilutuotteitakin.

"Meikkien valmistaminen oli pitkään hankalaa, mutta nyt niitäkin on hyvin tarjolla. Tosin vielä ei ole pystytty tekemään esimerkiksi vedenkestävää ripsiväriä", Taavitsainen kertoo.

Taavitsaisen mukaan luonnonkosmetiikka-termin käyttö on nykyisin villiä. Lainsäädäntö tai viranomaiset eivät määrittele, mitä luonnonkosmetiikka on.

"Joku voi markkinoida luonnonkosmetiikkana tuotetta, jossa luonnosta peräisin olevia raaka-aineita on kolme prosenttia. Toinen ymmärtää luonnonkosmetiikan vain tuotteeksi, joka on tehty kokonaan luonnon raaka-aineista."

Mikä tahansa kosmetiikka voi allergisoida

Allergisoivuuden perusteella tavanomaista ja luonnonkosmetiikkaa ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen, sanoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikkaneuvoja Merike Laine.

"Molemmista löytyy pahasti allergisoivia tuotteita. Toisaalta molemmista löytyy myös tuotteita, joissa on hyvin vähän allergisoivia aineita", Laine sanoo.

Tavanomaisessa kosmetiikassa tavallisimpia allergian aiheuttajia ovat hajusteet ja säilöntäaineet.

Säilöntäaineista eniten allergioita aiheuttavat formaldehydin vapauttajat, metyylikloori- isotiatsolinoni ja metyyli-isotiatsolinoni, jotka ovat kaikki sertifioidussa luonnonkosmetiikassa kiellettyjä aineita.

Hajusteet ja kasviuutteet taas ovat luonnonkosmetiikan pahimpia allergisoijia.

Myös esimerkiksi mehiläiskittivaha, lanoliini ja mykerökukkaiset voivat aiheuttaa joillekin oireita.

"Tosin kaikkia edellä mainittuja aineita voidaan käyttää myös tavanomaisessa kosmetiikassa", Laine lisää.

Jonkinlaista selkeyttä tuovat erilaiset sertifikaatit, joita markkinoilla on useita.

Sertifiointi-yritykset tai -yhdistykset myöntävät maksua vastaan kosmetiikkavalmistajille oikeuden käyttää tunnustaan pakkauksissaan. Purkin kyljessä komeileva merkki todentaa, että tuotteen valmistuksessa on käytetty tietynlaisia raaka-aineita. Valvonnasta vastaa sertifiointiyritys.

Sertifikaattien kriteerien tiukkuus ja painotukset vaihtelevat. Saksalainen BDIH on alan vanhimpia organisaatioita. Sen kriteerejä pidetään melko tiukkoina. Toinen suuri sertifioija, ranskalainen Ecocert on hieman löyhempi. Monet sertifikaateista painottavat luomutuotantoa, muun muassa maailmanlaajuinen Demeter ja italialainen AIAB. Suomi sai oman FI-Natura-sertifikaatin viime vuonna.

Entä onko luonnonkosmetiikka ekologinen valinta?

Lehtori Marjo Poutasen mukaan kosmetiikan ekologisuuden arviointi on hankalaa, oli kyse sitten tavanomaisesta tai sertifioidusta luonnonkosmetiikasta.

"Tuotantoprosessi on niin monipolvinen", estenomi-opiskelijoita kemian saloihin Laurea-ammattikorkeakoulussa perehdyttävä Poutanen toteaa.

Kosmetiikan ekologisuutta punnitsevaa Poutanen neuvoo kiinnittämään huomiota pakkaukseen ja kuljetusmatkoihin.

"Mitä yksinkertaisemmin tuote on pakattu ja mitä helpommin pakkauksen voi kierrättää, sen parempi. Toisaalta tuotteen ja raaka-aineiden pitkät kuljetusmatkat ovat pahasta. Maapallon toiselta puolelta tuotu luonnonkosmetiikka ei ole kovin ekologista."

Ympäristövaikutuksia pitäisi seurata aina raaka-aineiden tuotannosta pakkauksen hävittämiseen saakka.

Poutasen mukaan ei voi sanoa, että luonnosta peräisin oleva raaka-aine olisi välttämättä ympäristölle parempi kuin synteettisesti valmistettu. Esimerkiksi luonnonkosmetiikan raaka-aineina käytettyjen kasvien viljely kuluttaa vettä.

Outi Pyhäranta HS
Veera Ilvonen haluaa välttää synteettisillä lisäaineilla höystettyä kosmetiikkaa.
Veera Ilvonen haluaa välttää synteettisillä lisäaineilla höystettyä kosmetiikkaa.

Tavanomaisen ja sertifioidun luonnonkosmetiikan keskeisin ero on raaka-aineissa. Luonnonkosmetiikassa valtaosa raaka-aineista on luonnosta. Tavallisessakin kosmetiikassa voi olla luonnonraaka-aineita kuten eteerisiä öljyjä, mutta mukana on myös paljon synteettisiä aineita.

"Monet tavanomaisessa kosmetiikassa yleisesti käytetyistä aineista ovat kiellettyjä luonnonkosmetiikassa. Etenkin säilöntäaineissa ja rakennetta parantavissa emulgointiaineissa on paljon eroja", Taavitsainen kertoo.

Kiellettyjä raaka-aineita ovat esimerkiksi säilöntäaineina käytetyt parabeenit ja formaldehydin vapauttajat, kuorinta-aineista tutut muovijohdannaiset sekä emulgointiaineina käytetyt silikoniyhdisteet ja mineraalivahat kuten vaseliinit ja parafiinit.

Luonnonkosmetiikassa säilöntäaineina käytetään paljon eteerisiä öljyjä ja alkoholia; emulgointiaineina muun muassa mehiläisvahaa ja kasviöljyjä. Taavitsaisen mukaan luonnosta peräisin olevien säilöntäaineiden avulla ei välttämättä saada yhtä säilyvää tuotetta kuin synteettisillä säilöntäaineilla.

Perinteinen kosmetiikkateollisuus on saanut sapiskaa luonnossa hajoamattomien aineiden käytöstä. Poutasen mukaan kosmetiikasta viemäreiden kautta vesistöihin päätyvä kuormitus on silti pientä vaikkapa lääkejäämiin verrattuna.

"Joidenkin luonnonkosmetiikka-sertifikaattien kriteereissä mainitaan, että raaka-aineiden täytyy olla biohajoavia. Tosin monen perinteisinkin kriteerein tehdyn tuotteen ainesosat hajoavat luonnossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat