Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelistin teesit jakavat suomalaisekonomisteja

Joseph Stiglitz ei tunne Suomen tilannetta, sanoo Juhana Vartiainen

Talous
 
Juhana Vartiainen
Juhana Vartiainen

Nobel-palkitun taloustieteilijän Joseph Stiglitzin, 73, näkemykset Suomen taloudesta jakavat asiantuntijoita. Stiglitz pitää muun muassa hallituksen kaavailemaa palkkaleikkausta huonona ajatuksena, koska se kurittaisi kotimarkkinoita (HS 20.9.).

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) mukaan Stiglitzin väitteessä on perää. Hän kuitenkin muistuttaa, että monessa euroalueen kriisimaassa kustannuksia leikattiin lopulta onnistuneesti.

"Se tarkoitti korkeaa työttömyyttä ja viheliäistä talouskuvaa muutaman vuoden ajan. Mutta nyt näissä maissa vienti ja talous kasvavat jälleen."

Helsingin yliopiston tutkijan Juha Tervalan mukaan euromaan, joka on menettänyt kustannuskilpailukykynsä, on pakko leikata työn hintaa tai toteuttaa pitkään nollakorotuksia.

"Kolmas vaihtoehto on, että kaikki muut euromaat nostavat palkkojaan."

Stiglitz suosittaa Suomelle elvytystä. Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n johtaja Seija Ilmakunnas sanoo nobelistin olevan oikeassa siinä, että leikkauspolitiikan riskit ovat suuret.

"Siitä saattaa seurata työttömyyden kasvu ja jämähdys korkealle tasolle. Vaikutukset kotimaiseen kysyntään ovat huomattavat. Kun ajattelee esimerkiksi toistuvia uutisia valtion laitosten isoista irtisanomisista, niin kyllä tässä omin toimin kasvatetaan työttömyyttä."

Vartiainen pitää Stiglitzin ajattelua tyypillisenä amerikkalaisekonomisteille.

"Sinänsä aivan nerokkaat taloustieteilijät, kuten Stiglitz ja Paul Krugman, sanovat ihan oikein että Yhdysvalloissa tarvitaan elvytystä. Mutta he eivät ole pohtineet riittävästi vanhenevan Euroopan ongelmia."

"Riittämätön työllisyys yhdessä laajan julkisen sektorin kanssa rajoittaa finanssipolitiikkaa. Enää ei voi ajatella kasvun hoitavan velat."

Tervala taas huomauttaa sekä teollisuusmaiden järjestön OECD:n että Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvioivan, että Suomen taloudessa on merkittävästi vapaata kapasiteettia. Tuotanto voi siis kasvaa, ennen kuin hinnat alkavat nousta kiihtyvästi. Lievä elvytys olisi Tervalan mukaan Suomelle juuri nyt paras resepti.

"Kestävyysvajeen kannalta on myös yhdentekevää sopeutammeko julkisia menoja ensi vuonna vai vasta kolmen vuoden päästä."

Stiglitzin mielestä työvoiman tarjontaa lisäävät toimet, kuten työttömyysturvan leikkaus, ovat juuri nyt huono ajatus. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä myöntää, että uudistukset olisi parasta tehdä nousukaudella.

"Ei kuitenkaan ole niin, että toimet löisivät heti työvoiman kysyntää päähän. Yleensähän tarjontapuolen toimien vaikutukseen liittyy melkoinen viive."

"En kiistä, etteikö työnhakijoiden lisääminen kasvattaisi lyhytaikaisesti työttömyyttä. Mutta vähänkään pidemmällä aikavälillä työvoiman tarjonnalla ja työttömyysasteella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa."

Helsingin yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti on eri mieltä.

"Esimerkiksi ne nuoret, jotka kärsivät työttömyydestä viime lamassa, kärsivät siitä loppuelämänsä. On edesvastuutonta aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa suhteellisen satunnaisesti valituille henkilöille vain, koska halutaan ratkaista pidemmän aikavälin rakenneongelmia."

Tervala ja Ilmakunnas ovat Stiglitzin linjoilla. Tervala viittaa OECD:n tutkimukseen, jonka mukaan työn tarjonnan lisäämiseen tähtäävät toimet eivät lisää työllisyyttä lyhyellä aikavälillä, jos talous on taantumassa. Ilmakunnas painottaa, että tarjontaa pitäisi lisätä eläkeuudistuksen kaltaisilla paremmin ajoitetuilla toimilla.

 

Suomalaisekonomistien laajemmat kommentit osoitteessa hs.fi

Seija Ilmakunnas
Seija Ilmakunnas
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat