Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästöhuijaus käy Volkswagenille kalliiksi – jättisakkojen uhka romahdutti jo pörssikurssin

Volkswagenin pörssikurssi laski lähes viidenneksen. Sakkoa voi tulla USA:ssa jopa 16 miljardia euroa.

Talous
 
Volkswagenin USA:n toimitusjohtaja: "Mokasimme"
Volkswagenin USA:n toimitusjohtaja: "Mokasimme"
"Olemme todella mokanneet", sanoi Volkswagenin Yhdysvaltojen toimitusjohtaja Michael Horn New Yorkissa 21. syyskuuta pitämässään puheessa. Yhtiö jäi kiinni päästömittauksissa huijaamisesta Yhdysvalloissa. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.

Päästötesteissä huijaaminen voi tulla kalliiksi saksalaiselle autojätille Volkswagenille.

Kansainväliset uutistoimistot raportoivat viikonvaihteessa, että Volkswagen on Yhdysvalloissa jo useiden vuosien ajan käyttänyt diesel-mallistossaan laitteistoa, joka antaa automaattisesti virheellisiä tuloksia mitattaessa myrkyllisiä päästöjä.

Volkswagen-konsernin johto myönsi huijauksen. Pääjohtaja Martin Winterkorn pahoitteli sunnuntaina tapahtunutta ja pyysi anteeksi yleisön luottamuksen pettämistä.

Winterkorn lupasi, että yhtiö on valmis kaikkeen yhteistyöhön yhdysvaltalaisten viranomaisten kanssa tapauksen tutkimisessa.

Välittömänä seurauksena Volkswagen joutuu kutsumaan noin puoli miljoonaa autoa korjauksiin Yhdysvalloissa.

Rio Gandara / HS
Herttoniemen Nesteellä Volkswagenia tankannut Eemu Tamminen oli lukenut Volkswagenin päästöhuijauksesta. "Ensimmäinen ajatus oli, miten on mahdollista, että maailman suurin autonvalmistaja lähtee tällaiseen, ja miksi kesti näin kauan, että asia tuli ilmi."
Herttoniemen Nesteellä Volkswagenia tankannut Eemu Tamminen oli lukenut Volkswagenin päästöhuijauksesta. "Ensimmäinen ajatus oli, miten on mahdollista, että maailman suurin autonvalmistaja lähtee tällaiseen, ja miksi kesti näin kauan, että asia tuli ilmi."

Kyseessä ovat Volkswagenin dieselmallit Jetta, Beetle ja Golf vuosilta 2009–2015 sekä Passat vuosimallia 2014–2015. Myös konsernin merkkeihin kuuluva Audi A3-malli vuosilta 2009–2015 on varustettu väärentävillä laitteilla.

Korjauskulujen lisäksi yhtiötä uhkaa jättimäinen sakko, joka voi olla enimmillään jopa 18 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 16 miljardia euroa.

Yhdysvaltain päästölakien mukaan yhtiölle voidaan tällaisessa tapauksessa langettaa sakkoa ajoneuvoa kohden 37 500 dollaria.

Volkswagen sai jo kokea kohun taloudellisia seuraamuksia, kun sen kurssi Frankfurtin pörssissä laski maanantaina 18,6 prosenttia.

Kannattavuutensa kanssa kamppaileva autokonserni on muutenkin menettänyt arvoaan tänä vuonna. Konsernin kokonaisarvo oli maanantaina laskun jälkeen noin 65 miljardia euroa.

Vääristetty laitteisto toimi siten, että se tunnisti virallisen testitilanteen, jolloin päästöt muuttuivat mataliksi. Tavallisessa ajossa päästöt ovat selvästi suuremmat, jopa 40-kertaiset.

Huijauksen huomasi ensimmäisenä pieni kansainvälinen puhtaan ilman järjestö International Council on Clean Transportation. Järjestö saattoi tiedon Yhdysvaltain viranomaisille, jotka vahvistivat sen omissa testeissään.

Tapahtumalla voi olla iso merkitys Volkswagenin tulevaisuuden pyrkimyksille etenkin Yhdysvalloissa, missä konsernin myynti on ollut vaikeuksissa ja alakynnessä aasialaisia kilpailijoita vastaan.

Yhdysvaltain-strategiassa yhtiö panosti juuri dieselmallistoon, jota se mainosti "puhtaana dieselinä".

Volkswagen nousi viime vuonna maailman myydyimmäksi autonvalmistajaksi ohi Toyotan. Sen kannattavuus on paljon Toyotaa heikompi.

Volkswagen-konsernissa käytiin puoli vuotta sitten valtataistelu, jossa Winterkorn selvisi voittajana. Nyt hänen asemansa on taas vaakalaudalla, vaikka osoittautuisi, ettei hän ollut tietoinen väärinkäytöksistä.

Konsernin johtokunta kokoontuu perjantaina.

Suomessa Volkswagenia ja Audia maahantuovan VV-Auto Group Oy:n toimitusjohtaja Pekka Lahti sanoo, että asiaa seurataan, mutta toistaiseksi tapaus rajoittuu Yhdysvaltoihin.

Lahti huomauttaa, että päästöille on Euroopan Unionissa omat rajansa ja Yhdysvalloissa omansa. Yhdysvalloissa rajoitukset voivat vaihdella osavaltioittain, mutta EU-maissa ne ovat yhtenevät.

"Voin vain sanoa, että meidän mallistomme on testattu EU:n säädösten mukaan ja myymämme autot täyttävät nämä säädökset", Lahti sanoo.

EU-järjestelmä toimii siten, että autojen valmistaja vastaa päästöistä ja niitä valvoo EU. Suomessa viranomaiset eivät erikseen mittaa päästöjä.

Volkswagen-konsernin myymistä henkilöautoista Suomessa on Lahden mukaan nykyään noin 40 prosenttia diesel-autoja. Saman verran osuus on yleensäkin myydyistä autoista.

Kimmo Taskinen HS
Volkswagenin dieselmoottori oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä maanantaina.
Volkswagenin dieselmoottori oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat