Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulituki valuu isoille yrityksille

Talous
 

Ylivoimaisesti suurin tuulitukien saaja on tähän mennessä ollut Tuuliwatti. Se on kauppakonserni S-ryhmän ja polttoainejakelijan St1:n yhdessä omistama yritys.

Valtio on toistaiseksi maksanut tuulitukia yhteensä 167 miljoonaa euroa. Siitä Tuuliwatti on yksin saanut noin 70 miljoonaa euroa.

Tuki on paisuttanut Tuuliwatin tuloksen lihavaksi. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 39 miljoonaa euroa ja liikevoitto 26 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli 66, jollaiseen ei pääse edes monopolina toimiva Raha-automaattiyhdistys.

Nämä summat ovat vasta alkua Tuuliwatille, sillä toiminta oli viime vuonna vasta käynnistymässä. Yhtiö kertoo saaneensa äskettäin tuotantoon Suomen tehokkaimmat voimalat Salon Märynummelle. Kaikkiaan sillä on nyt 62 toimivaa voimalaa, ja parissa vuodessa se aikoo kaksinkertaistaa määrän.

Mikäli sen suunnitelmat toteutuvat, se vastaanottaa lähivuosina satojen miljoonien eurojen tuen vuosittain.

Energiaviraston ylläpitämässä tukilistassa seuraavaksi suurimmat tuen saajat ovat Rajakiiri (18 miljoonaa), Puhuri (14 miljoonaa) ja Honkajoen Tuulipuisto (noin 10 miljoonaa).

Rajakiirin suuria omistajia ovat metalli- ja teräsyhtiöt Outokumpu ja ruotsalainen SSAB sekä EVP Energia. EVP:n omistaa yhdessä parikymmentä kaupunkien sähköyhtiötä, joiden joukossa on muun muassa Helsingin Energia. Puhurin takana on useita kunnallisia yhtiöitä.

Honkajoen Tuulipuistoa rakentaa helsinkiläinen sijoitusyhtiö Taaleritehdas, jolla on hankkeet menossa myös Iin Nybyssä ja Myllykankaalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat