Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulivoima tuo veronmaksajille miljardien jättilaskun

Sipilän hallitus yrittää sulkea tukijärjestelmän etuajassa. Lasku veronmaksajalle voi silti nousta kolmeen miljardiin euroon.

Talous
 
pekka fali
Iin Olhavassa on Suomen suurin tuulivoimakeskittymä. Polttoainejakelija St1:n ja S-ryhmän omistamalla Tuuliwatilla on Olhavassa kahdeksan tuulivoimalaa.
Iin Olhavassa on Suomen suurin tuulivoimakeskittymä. Polttoainejakelija St1:n ja S-ryhmän omistamalla Tuuliwatilla on Olhavassa kahdeksan tuulivoimalaa. Kuva: pekka fali

Uusi hallitus yrittää sulkea liian hulppeaksi osoittautuneen tuulivoiman tukijärjestelmän etuajassa, mutta kalliiksi se tulee veronmaksajalle joka tapauksessa.

Tukia maksetaan nykysysteemin nojalla vielä vuoteen 2030 saakka. Kaikkiaan valtion budjetin kautta maksetaan tuulivoimayhtiöille selvää käteistä arviolta jopa kolme miljardia euroa, ehkä enemmänkin.

Artikkeliin liittyvät

Juha Sipilän (kesk) hallitus joutuu täten paikkailemaan edeltävän keskustavetoisen eli Matti Vanhasen kakkoshallituksen päätöstä syöttötariffista vuodelta 2010. Energia-asioista vastanneena elinkeinoministerinä oli tuolloin Mauri Pekkarinen (kesk).

Vanhasen hallituksen laskelmat tuen määrästä pettivät pahemman kerran.

Arviointivirhe johtuu siitä, että tuulivoiman tuottajalle maksetaan tukea sen verran kuin on eroa tuottajalle taatun takuuhinnan ja sähkön markkinahinnan välillä.

Mitä alemmaksi markkinahinta painuu, sitä enemmän tuulivoimayhtiö kuittaa tukiaisia veronmaksajalta.

Jälkeenpäin ajatellen takuuhintaan olisi pitänyt laittaa jonkinlaista joustoa alaspäin, mutta näin ei tehty.

Kustannukset karkasivat, kun sähkön pohjoismainen markkinahinta lähti tuntuvaan laskuun. Laskua auttoi taloustaantuma, joka on vähentänyt teollisuuden ja elinkeinoelämän sähkön kysyntää.

Tukea tuulivoiman tariffijärjestelmästä alettiin maksaa vuonna 2012.

Aluksi summat olivat pieniä, mutta tänä ja ensi vuonna rahaa palaa jo noin 130 miljoonaa euroa, ja summa kasvaa siitä noin 300 miljoonaan euroon vuosittain.

Vuodesta 2023 summa alkaa portaittain pienentyä, kun osa voimaloista alkaa pudota pois tuen piiristä. Lain mukaan tuulivoimala nauttii veronmaksajan tukea 12 vuoden ajan. Lopun toiminta-ajastaan se saa tulla toimeen omillaan.

Kaikkiaan tukisummissa päästään siis kunnioitettaviin lukuihin, koska näköpiirissä ei ole, että sähkön markkinahinta alkaisi ainakaan tällä vuosikymmenellä suuremmin nousta.

Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan kirjattu aie oli leikata tukeen oikeutetun tuulivoimatuotannon kokonaismäärää nykylain määrittämästä 2 500 megavolttiampeerista 2 000:een.

Tämä aikomus kariutui, kun tuulivoimatuottajat suunnitelmasta kuultuaan ruuhkauttivat Energiaviraston hakemuksillaan.

Virkamiesten pitää käsitellä hakemukset voimassa olevan lain mukaan. Alkuperäinen kiintiö ehtii täyttyä ennen kuin hallitus saa uuden juuri eduskuntaan jätetyn lain voimaan.

Hallitus pyrkii kuitenkin rajoittamaan toteutuvaa kapasiteettia alkuperäisestä 2 500 megavolttiampeerista sulkemalla koko järjestelmän jo kahden vuoden kuluttua, marraskuussa 2017.

Muutos aiempaan olisi, että hakemusjonossa olevat, mutta ilman lupaa jääneet tuulivoimayhtiöt, eivät enää olisi varasijalla, kun jokin luvan saaneista syystä tai toisesta jättää hankkeensa toteuttamatta.

Tämäkin on jo suututtanut käsittelyjonossa olevat yhtiöt, jotka ovat väläytelleet vahingonkorvausten hakemista valtiolta.

Sähköntuottajia edustavan Energiateollisuus ry:n (ET) johtaja Jukka Leskelä arvioi pian sulkeutuvan syöttötariffijärjestelmän sisältäneen sekä hyviä että huonoja puolia.

Huonoa oli, että tämäntyyppisen kiinteän tukimuodon kustannuksia on lähes mahdoton arvioida.

Nyt hintariskit toteutuivat, ja veronmaksaja joutuu maksamaan oletuksia enemmän.

Järjestelmällä ei myöskään päästä kotimaisen tuulivoimateollisuuden edistämiseen. Tämä oli keskeisiä tavoitteita järjestelmää rakennettaessa.

Ironista kyllä, tämän tavoitteen kariutuminen johtuu pitkälle liian hulppeasta tukitasosta.

Kun yhtiöt pyrkivät maksimoimaan tuotantonsa eli tukensa määrän, ne turvautuvat turbiineissaan ja muussa koneistossa mahdollisimman luotettuun valmistajaan. Näitä on pääasiassa muualla kuin Suomessa.

Leskelän mukaan ET oli alusta lähtien sitä mieltä, että tukijärjestelmään olisi pitänyt saada mukaan kilpailutusta.

"Nyt tästä tuli kilpajuoksu siitä, kuka ehtii ensin. Rakenteille ei täten ole välttämättä saatu tehokkaimmin toteutettuja kohteita parhailla alueilla."

Hyvää oli, että anteliaalla järjestelmällä on saatu ja saadaan maahan tuulivoimakapasiteettia, jopa odotuksia nopeammin.

Tosin lopullinen tuulivoiman toteutuva tuotantomäärä on vielä arvoitus, koska suurin osa on rakentamatta.

Mikäli tuotanto käynnistyttyään osoittautuu laskelmia pienemmäksi, se rajoittaa myös valtion varoista menevää rahasummaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat