Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkien vapaaehtoiset neuvovat elämänhallinnassaan haparoivia nuoria aikuisia

Taloustaito-hankkeessa vapaaehtoiset neuvovat, miten voi selviytyä esimerkiksi pikavipeistä

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Nordean sijoitusassistentti Riina Töyräs ja Diakonissalaitoksen nuorten tukiryhmässä käyvä Lotta Söderholm juttelevat nuorten talousongelmista.
Nordean sijoitusassistentti Riina Töyräs ja Diakonissalaitoksen nuorten tukiryhmässä käyvä Lotta Söderholm juttelevat nuorten talousongelmista. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Yritykset voivat menestyä, jos ne antavat työntekijöilleen mahdollisuuden tehdä työajalla vapaaehtoistyötä muiden auttamiseksi.

Näin uskovat Helsingin yliopiston tutkijat, jotka polkaisevat parhaillaan käyntiin Myötätunnon mullistava voima -tutkimushanketta.

He arvioivat, että "myötätunnon hedelminä" voivat olla työntekijöiden lisääntynyt motivaatio ja tehokkuus, mikä taas tuo paremman tuloksen yritykselle.

Tutkijat toimivat yhteistyössä pankkien yhteisessä Taloustaito-hankkeessa. Pankkien vapaaehtoiset neuvovat eri puolilla maata elämänhallinnassaan haparoivia nuoria aikuisia – esimerkiksi miten voi selviytyä tuhansien eurojen pikavipeistä tai osamaksulaskujen vyyhdestä.

Uudenlainen tapa lisätä myönteisiä tunteita ja luovuutta työelämässä kiinnostaa myös teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskusta Tekesiä.

Tekes myönsi 1,1 miljoonaa euroa Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kirkkososiologian laitokselle. Tämäntyyppiseen tutkimukseen myönnettiin nyt ensi kertaa Tekesin tutkimusrahaa.

"Parhaillaan on käynnissä voimakas arvojen murros. Ihmiset hakevat syvempiä arvoja, ja myötätunto on sellainen", sanoo teologian tohtorikoulutettava Anna Seppänen Diakonissalaitoksen Aurora-salissa.

Myötätunnon voimakasta vaikutusta yrityselämässä on tutkimuksin kartoitettu jo jonkin verran Yhdysvalloissa. Esimerkiksi ulkoiluvaatteita myyvällä Timberland-ketjulla on sosiaalisen vastuun ohjelma, josta yhtiö kertoo kuluttajille.

Seppäsen mukaan tällainen sitouttaa yleensä niitä, jotka ovat olleet aiemminkin asiakkaina.

Vaateketju kolminkertaisti myyntinsä, työntekijöiden vaihtuvuus väheni, ja näin syntyi säästöjä.

Häntä kuuntelee suuri pöydällinen kolmi- ja nelikymppisiä alan ammattilaisia sijoitusasiantuntijasta pankkilakimieheen, jotka perehtyvät vapaaehtoistyön arkeen.

Taloustaito-hankkeessa pari kolme vapaaehtoista muodostaa tiimin. Se tapaa kolme tai neljä kertaa nuoria, jotka kokoontuvat säännöllisesti Diakonissalaitoksen ja muiden nuorisotyötä tekevien järjestöjen pyörittämissä tukiryhmissä.

Sellaisessa käy myös työtön Lotta Söderholm, 22. "Olen käynyt lukion, mutta ei koulussa opeteta oman talouden asioita ja rahan käyttöä."

Söderholmin elämässä on ollut monenlaisia jaksoja: opintoja, sairautta, pätkätöitä ja työttömyyttä.

"Säästössä pitäisi olla aina kuukauden tulot hätävarana. Elän toimeentulotuella, alle 500 eurolla eikä tilille voi säästää. Pitää ehkä hankkia säästöpossu", Söderholm pohtii.

Nuoriin olisi hyvä suhtautua mutkattomasti, vapaaehtoistyön konkari, sijoitusassistentti Riina Töyräs kertoo omista kokemuksistaan. "Unohtakaa sellainen asenne, että opetatte ylhäältä alaspäin."

Töyräksen mielestä nuori tarvitsee usein apua hahmottamaan asioita. "Jos ulosotossa on muutama tuhat euroa, tulevaisuus tuntuu nuoresta mahdottomalta. Kun laaditaan maksuohjelma, nuorella lisääntyy suhteellisuudentaju. Hän tajuaakin, että enhän maksakaan tätä koko loppuikääni takaisin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat