Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volkswagenin huijaus voi yltää Suomeen

Ainakin konserniin kuuluvan Škodan maahantuoja selvittää, onko Suomessa myyty Volkswagenin huijausjärjestelmällä varustettuja autoja

Talous
 
Helsingin Sanomat
Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Volkswagen jäi kiinni mittavasta huijauksesta diesel-autojensa päästömittauksissa Yhdysvalloissa.Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuva: Reuters, leikkaus: Arttu Luhtala HS, musiikki: Kevin MacLeod / incompetech.com.

Autoyhtiö Volkswagenia ravisuttava huijausskandaali koskettaa todennäköisesti myös suomalaisia autoilijoita.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten.

Fakta

Huijausohjelmistoa käyttäneen EA 189 -moottorityypin merkkejä ja malleja

 Keskeinen kysymys keskiviikon tietojen pohjalta on, paljonko Suomessa on EA 189 -dieselmoottorilla varustettuja autoja. Seuraava kysymys on, onko myös Suomeen myytyjen autojen moottoreihin asennettu huijauksen mahdollistaneita ohjelmistoja.

 Yhdysvalloissa huijausohjelmistolla varustettuja moottoreita on The New York Times -lehden mukaan ollut seuraavissa automerkeissä ja vuosimalleissa:

 Volkswagen Jetta (2009–2015)

 Volkswagen Beetle (2012 ja 2015, myös Convertible)

 Volkswagen Passat (2012–2015)

 Volkswagen Golf (2015, myös Sportsvan)

 Audi A3 (2010–2015)

 HS laski Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajoneuvokannasta arvion, että kyseisten vuosimallien autoja on Suomessa yhteensä noin 25 000, ja niistä dieselkäyttöisiä on arviolta 10 000. Yleisimpiä ovat Volkswagen Golf ja Audi A3.

 Škodan osalta EA 189 -moottoria on tšekkiläisen uutistoimisto CTK:n mukaan käytetty muun muassa vanhemmissa Rapid-, Fabia-, Roomster-, Octavia-, ja Superb-malleissa.

 Näitä autoja Suomessa on vuodesta 2009 lähtien otettu käyttöön yhteensä yli 50 000. Dieselkäyttöisiä niistä on arviolta noin 25 000. Malleista etenkin Octavia on Suomessa ollut erittäin suosittu.

 Volkswagen-konserniin myös kuuluvan Seatin mahdollisista EA 189 -moottorilla varustetuista malleista ei keskiviikkona ollut tietoa.

Viikonloppuna Volkswagen kertoi, että se kutsuu korjattavaksi noin puoli miljoonaa Yhdysvalloissa myytyä dieselautoa. Näihin autoihin Volkswagen oli asentanut järjestelmän, jolla se huijasi viranomaisia päästötesteissä.

Tiistaina Volkswagen kertoi, että huijausjärjestelmä on kaiken kaikkiaan noin 11 miljoonassa Volkswagen Groupin autossa.

Nyt Suomessa maahantuojat selvittävät, löytyykö Volkswagenin dieselautoista paljastunut huijausjärjestelmä myös Suomessa myydyistä autoista.

Volkswagenia maahantuova VV-Auto ei kommentoinut asiaa keskiviikkona HS:lle mitenkään, mutta Škodaa maahantuova Helkama-Auto kertoo selvittävänsä asiaa kiireellä. Škoda kuuluu samaan konserniin kuin Volkswagen, ja sen autoissa käytetään samoja moottoreita.

"Selvitämme nyt niin nopeasti kuin pystymme, koskeeko tämä joitain Suomessa myytyjä malleja ja vuosimalleja. Tiedotamme tästä asiakkaille ja jälleenmyyjille heti, kun saamme asian selville", Helkama-Auton toimitusjohtaja Maija Koskela sanoi.

Koskela pystyy tässä vaiheessa yksilöimään selvitystä Škodan osalta vain sen verran, että uusimpien E6-päästönormien mukaiset dieselmallit eivät hänen mukaansa ole epäilyjen kohteena.

Volkswagenin mukaan huijausjärjestelmä on autoissa, joissa on tyypin EA 189 -dieselmoottori. Kyseessä on yleinen dieselmoottori, joka on käytössä Volkswagenien lisäksi muun muassa Audeissa, Škodissa ja Seateissa, listasi Jalopnik-autosivusto.

Kyseinen moottori on ollut Tšekin uutistoimiston mukaan muun muassa Škodan vanhemmissa Rapid-, Fabia-, Roomster-, Superb- ja Octavia-malleissa.

Škoda Octavia oli viime vuonna Suomen myydyin auto.

Škoda ei kuitenkaan käytä kyseisiä Volkswagenin dieselmoottoreita uusimmissa autoissaan, yhtiön edustaja kertoi uutistoimistolle.

Myös Helkama-Auton toimitusjohtajan Koskelan käsitys on, että kolmannen sukupolven Octaviat ovat epäilyjen ulkopuolella. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa parin viime vuoden aikana myytyjä Octavia-malleja.

Eri merkkien dieselautoja on kuitenkin Suomessa paljon, mutta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ei saa tietokannoistaan suoraa tilastoa EA 189 -moottoria käyttävien autojen määrästä Suomessa.

Jos niitä on, niissä on hyvin todennäköisesti sama huijausjärjestelmä, jonka avulla Volkswagen huiputti yhdysvaltalaisviranomaisia.

Mutta onko Volkswagen käyttänyt huijausjärjestelmää myös Euroopassa – sitä emme vielä tiedä.

Ainakaan Volkswagenilla ei pitäisi olla yhtä suurta tarvetta huijata Euroopassa kuin sillä on ollut Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa päästörajat ovat huomattavasti tiukemmat kuin Euroopassa, kertoo VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko.

Hän pitää Volkswagenin huijausta hyvin vakavana. Volkswagenin dieselautot ovat nyt paljastuneet jopa 5–40 kertaa luultua pahemmiksi saastuttajiksi.

 

HS-työryhmä: Jussi Sippola HS, Janne Toivonen HS, Ossi Mansikka HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat