Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huijaus ei vaikuttaisi autoveroihin Suomessa

Talous
 
Helsingin Sanomat

Onnistuisiko vastaava huijaus Euroopan unionissa, Liikenteen turvallisuusviraston Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro?

"Tuohon on ihan mahdoton ottaa kantaa. Ehkä se on tällä hetkellä epärelevantti asia, ja nyt tutkitaan, koskeeko tämä laajempaa kuin vain Yhdysvaltain markkinaa."

Olisiko mittaustapoja syytä muuttaa tämän jälkeen?

"Mittaustavat kehittyvät koko ajan riippumatta tällaisista tapauksista. Ympäristövaikutuksia halutaan minimoida ja raja-arvoja kiristetään. Eurooppaan on tulossa normaalissa laboratorio-olosuhteissa tehtävän mittauksen lisäksi todellisissa olosuhteissa tehtävä mittaus. Miten VW:n tapaus vaikuttaa kehitykseen, se nähdään myöhemmin."

Jos huijaus paljastuu maailmanlaajuiseksi, voiko suomalaiskuluttajalle muodostua oikeus korvauksiin?

"Tässä vaiheessa aika vaikea lähteä spekuloimaan, kun faktatkaan eivät ole vielä selvillä. Pitää muistaa, että asia lähti liikkeelle Yhdysvaltain markkinoilta, jossa oikeuskäytännöt ja kulttuurit ovat erilaisia, joten varmasti myös toimenpiteet."

Miten Trafi reagoi huijaukseen?

"Seuraamme tilannetta. Saksan tyyppihyväksyntäviranomainen on tässä asiassa eurooppalaisittain vastuuviranomainen, ja he ovat velvollisia ilmoittamaan meille, jos tehdyissä tyyppihyväksynnöissä on virheitä. Kaikki autonvalmistajat pyrkivät optimoimaan autojaan testejä varten, ja nyt katsotaan, onko menty laittoman puolelle vai ei. Emme pysty Euroopan tilanteesta sanomaan vielä mitään Yhdysvaltain tilanteen perusteella, koska raja-arvot ovat erilaiset."

Paljonko Suomen valtio olisi hävinnyt rahaa, jos järjestelmää on käytetty täällä?

"Erittäin hyvä, että tämä aspekti nousi esille. Nyt puhutaan typen oksidin ja pienhiukkasten päästöistä, joita dieselautojen osalta mitataan. Kyse ei siis ole kulutuspäästöistä eli käytännössä hiilidioksidipäästöistä, joita Suomessa käytetään verotuksen pohjana. Näillä ei näin ollen ole linkkiä auto- tai ajoneuvoverotukseen."

Mitä ovat typen oksidit?

"Ne ovat terveydelle ja ympäristölle haitallisia lähipäästöjä, jotka jäävät paikallisesti vaikuttamaan ympäristöön. Hiilidioksidi puolestaan leviää ilmakehään."

Onko kaikkien autoilijoiden syytä nyt epäillä omien autojensa ilmoitettuja päästöjä?

"Tässä vaiheessa ei. Asialla ei ole suoraa vaikutusta auton omistajan tai haltijan arkiseen auton käyttöön, koska asia ei tämän hetken tiedon valossa kosketa polttoaineenkulutusta. Mutta nyt selvitetään faktoja, ja sen jälkeen palataan näihin kysymyksiin. Tässä vaiheessa itse rauhoittelisin kansalaisia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat