Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etlan vuoro laskea talouskasvuennustetta

Talous
 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) on laskenut ennustettaan Suomen talouskasvusta. Vielä maaliskuussa ennuste oli tälle vuodelle 0,5 prosenttia, mutta tuoreimmassa katsauksessaan Etla arvioi talouden kasvavan vain 0,2 prosentilla tänä vuonna.

Ennusteen laskemisesta huolimatta Etla on yksi niistä harvoista, joiden mielestä Suomen talous kasvaa tänä vuonna. Muun muassa Handelsbanken, Nordea ja valtiovarainministeriö ovat arvioineet talouden supistuvan.

Ensi vuodelle Etlan ennuste on laskenut puolessa vuodessa 1,6 prosentista tasan yhteen prosenttiin. Etlan mukaan ennustetta laskettiin hallituksen esittämien sopeutustoimien vuoksi.

Etla ennustaa viennin kasvavan ensi vuonna 2,7 prosenttia. Maaliskuussa arvio oli vielä 3,5 prosenttia. Vienti länsimaihin vahvistuu, mutta sen sijaan vienti Venäjälle vähenee entisestään. Venäjän-viennin lasku ei kuitenkaan enää ensi vuonna ole yhtä nopea kuin tämän vuoden aikana on ollut.

Työttömyysaste kohoaa Etlan näkemyksen mukaan 9,6 prosenttiin ja laskee ensi vuonna 9,5 prosenttiin. Laaja työttömyys vaikuttaa ostovoimaan, joten yksityinen kulutus kasvaa Etlan mukaan vain 0,7 prosenttia tämän vuoden aikana ja ensi vuonna 0,4 prosenttia.

Etla ennustaa investointien supistuvan heikon kysynnän vuoksi tänä vuonna pari prosenttia, mutta kääntyvän ensi vuonna kasvuun, kun kysyntä elpyy. Etlan näkemyksen mukaan ensi vuonna investoinnit kasvavat kolme prosenttia.

Kuluttajahinnat laskevat tämän vuoden aikana 0,1 prosenttia öljyn hinnan vuoksi, mutta ensi vuonna Etla uskoo inflaation vauhdittuvan jo 0,7 prosenttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat