Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoman johtoon media-alan osaaja

Hollantilainen Susan Duinhoven pitää laadukasta journalismia yhtiön ydintoimintana

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
"Meidän pitää kyetä pitämään laatu samalla kun yhtiötä tehostetaan ja uudistetaan kovaa vauhtia", Sanoman uusi toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo.
"Meidän pitää kyetä pitämään laatu samalla kun yhtiötä tehostetaan ja uudistetaan kovaa vauhtia", Sanoman uusi toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Sanoman uusi toimitusjohtaja, hollantilainen Susan Duinhoven antaa yhden lupauksen Sanoman tuotteiden lukijoille, katselijoille ja kuuntelijoille. "Me teemme kaikkemme, että te olette tyytyväisiä. Lukijat ja katsojat – kuten myös opiskelijat oppibisneksessä – ovat koko bisneksen ydin, ja he ovat aina ensisijalla."

Duinhoven sanoo, että ilman tyytyväisiä asiakkaita ei ole mitään mahdollisuutta saada mainostajia. Hän sanoo, ettei asiakassuhde ole Sanomien ongelma. Ongelma on sama kuin jokseenkin kaikilla mediayhtiöillä: kuinka pysyä mukana median muutoksessa niin, että erilaisilla sisällöillä saa tehtyä rahaa.

Hänen mukaansa laadukas journalismi sekä kriittinen journalismi ovat Sanoman toiminnan ydintä. "Laadukas journalismi on juuri se, mistä lukijat meille maksavat. Laatu on kaikki kaikessa. Kuka tahansahan voi kopioida tiedotteita", hän sanoo.

"Pitää muistaa, että ihmiset ovat vähintään yhtä kriittisiä journalismin laadun suhteen kuin ennenkin, vaikka he ovat tottuneet saamaan sisältöjä ilmaiseksi."

"Emme kuitenkaan voi luvata, että teemme kaikille kaikkea. Siihen meillä ei ole varaa. Meidän pitää kyetä pitämään laatu samalla kun yhtiötä tehostetaan ja uudistetaan kovaa vauhtia."

"Olennaista kuitenkin alan kannalta on se, että ihmiset ovat koko ajan enemmän kiinnostuneita mediasta. Ihmiset tarvitsevat journalismia, koska maailmasta tulee koko ajan monimutkaisempi. Kiinnostusta journalismia kohtaan riittää, mutta haaste on, miten tehdä sillä rahaa. Meidän pitää auttaa mainostajat löytämään ihmiset uudella tavalla."

Eläväisesti puhuva ja suoraan silmiin katsova Duinhoven on väitellyt fysikaalisesta kemiasta tohtoriksi, mutta hänet tunnetaan ennen kaikkea medialiiketoiminnan monipuolisena osaajana. Kaksi edellistä Sanoman toimitusjohtajaa Hannu Syrjänen ja Harri-Pekka Kaukonen tulivat Sanomien johtoon medialiiketoiminnan ulkopuolelta.

Duinhovenin tuorein työkokemus on Koninklijke Wegener -mediayhtiöstä, missä hän toimi toimitusjohtajana ja johtoryhmän puheenjohtajana. Ennen tätä hän työskenteli Thomas Cookin Länsi-Euroopan toimintojen toimitusjohtajana. Hänen työhistoriaansa kuuluvat myös esimerkiksi Valitut Palat sekä McKinsey ja Unilever.

Duinhoven pitää Sanomaa erittäin kiinnostavana yhtiönä ja johdettavana, vaikka yhtiön tulos on heikentynyt pitkään. Erityisesti yhtiön monipuolisuus viehättää häntä. Sanoman mediapuoli toimii verkossa, televisioissa, radiossa ja julkaisee sanomalehtiä ja lukuisia aikakauslehtiä.

Sekä Suomessa että Hollannissa yhtiö omistaa monia näiden maiden tunnetuimmista mediabrändeistä.

"Minä todella pidän mediasta ja mediabisneksestä, ja pidän Sanoman brändejä niin Suomessa kuin Hollannissa todella kauniina ja kiinnostavina. Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien asemat Suomessa ovat käsittämättömän vahvoja."

Sanomalla on kolme isoa liiketoiminta-aluetta: Suomen ja Hollannin mediatoiminnot sekä oppimateriaaliliiketoiminta.

Duinhoven pyörittelee ihmetyksestä päätään, kun hän luettelee, kuinka suuri määrä suomalaisista seuraa näitä lehtiä joka päivä.

Hänen mukaansa eri brändit eli esimerkiksi Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat täytyy pitää erillään, vaikka organisaation sisällä tehtäisiin yhteisesti työtä näiden brändien eteen. "Pitää olla erittäin tarkka, ettei sekoita eri brändejä."

Duinhoven sanoo, ettei pysty vielä kertomaan, mitä hän tarkalleen tulee toimitusjohtajana tekemään, koska hän ei edes ole vielä aloittanut työtään. Hän aloittaa toimitusjohtajana 1. lokakuuta.

Hän sanoo, että johtajana hän arvostaa yhteistyötä ja selkeää etenemistä. Hän sanoo kunnioittavansa päätöksenteossa läpinäkyvyyttä.

Duinhoven on Sanoman ensimmäinen ulkomaalainen toimitusjohtaja. Hän on kotoisin Amsterdamista Hollannista, mutta muuttaa pian Suomeen.

"Vaikka en osaa suomea, on tärkeää, että asun siellä, missä ovat yhtiön juuret ja kotipaikka."

Hän tuntee Suomea varsin heikosti, mutta on käynyt usein Helsingissä. Hän on ollut Sanoman hallituksen jäsen huhtikuusta lähtien.

"Työskentelin Tanskassa pitkään ja lopulta pidin puheet tanskaksi, mutta tanska ja hollanti ovat kielinä aika lähellä toisiaan. Suomi voi olla paljon kovempi paikka, sillä hollanti ja suomi todellakaan eivät ole samanlaisia kieliä."

Duinhoven harrastaa kokkausta, purjehdusta ja monipuolisesti liikuntaa. "Pidän talvesta. Asetan itselleni haasteen, että muuttaman vuoden kuluttua osaan hiihtää murtomaata."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat