Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissaari tunnustelee Suomen energiakantoja – EU haluaa vähentää riippuvuutta Venäjästä

Energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič vierailee Suomessa

Talous
 
Pablo Garrigos / Euroopan parlamentti
Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič tutustuu Suomen-vierailullaan muun muassa energiatehokkaisiin ratkaisuihin.
Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič tutustuu Suomen-vierailullaan muun muassa energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Kuva: Pablo Garrigos / Euroopan parlamentti

Kiristyneet suhteet Venäjän kanssa ovat pistäneet vauhtia Euroopan unionin energiapolitiikan uudistamiseen. Komission johdolla kehitteillä on energiaunioni, jonka tarkoitus on luoda uutta suuntaa unionin energiapolitiikalle.

Energiapolitiikan yhtenäistämisessä riittää sovitettavaa. Siksi energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič kiertää parhaillaan EU:n jäsenmaita haistelemassa niiden kantoja. Nyt vuorossa on Suomi, jossa Šefčovič vierailee torstaina ja perjantaina.

Tästä on kyse

 Energiaunioni on EU:n komission suunnitelma Euroopan energiapolitiikan kehittämiseksi.

 Keskeisenä tavoitteena on vähentää EU-maiden riippuvuutta tuontienergiasta eli käytännössä Venäjästä.

 Tavoitteena on myös esimerkiksi alentaa sähkönhintaa kuluttajille.

 Tarkoitus on myös parantaa EU:n energiainfrastruktuuria. Tarkoituksena on energiatehokkuuden parantaminen sekä yhteistyön syventäminen eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla.

Vierailun aikana hän tapaa muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk).

Yksi energiaunionin tärkeistä tavoitteista on energiariippuvuuden vähentäminen etenkin Venäjästä. Yli puolet EU:n jäsenmaiden kuluttamasta energiasta tuodaan unionin ulkopuolelta.

"Kannustamme jäsenmaita monipuolistamaan heidän energianlähteitään", Šefčovič sanoo.

Suuri kysymys on, mitkä olisivat vaihtoehtoja venäläiselle kaasulle ja öljylle. Šefčovič mainitsee vaihtoehtoina muun muassa uusiutuvan energian sekä nesteytetyn maakaasun tuomat mahdollisuudet.

"Se antaa myös Suomelle paljon mahdollisuuksia."

Šefčovič vannoo myös energiatehokkuuden nimiin. Hän uskoo, että Suomella voisi olla juuri tässä tarjottavaa. Hänen on määrä käydä Suomen-matkansa aikana Vaasassa tutustumassa esimerkiksi energiatehokkaaseen kouluun.

"Jos me onnistuisimme parantamaan energiatehokkuuttamme, me tarvitsisimme huomattavasti vähemmän kaasua."

Energiapolitiikka on ollut Venäjälle yksi keino käyttää vaikutusvaltaa EU-maihin esimerkiksi kaasusopimuksien kautta.

Tällä hetkellä Venäjä myy toisille maille kaasua kalliimmalla, toisille halvemmalla. Etenkin Itä-Euroopan maissa Venäjä on räätälöinyt sopimuksia myös sen mukaan, miten myötämielisesti maa on suhtautunut Venäjään.

Komissio toivoo, että EU:n rooli neuvotteluissa kasvaisi, jottei tällaiselle kikkailulle jäisi tilaa. Tavoitteena on myös, että jäsenvaltiot antaisivat tietoa jo neuvotteluiden aikana.

"Tiedon jakaminen toisi vain positiivisia tuloksia siihen, miten yrityksiä ja maita kohdellaan sopimuksissa", Šefčovič sanoo.

Käytännössä kysymys EU:n roolista kaasusopimuksista kuitenkin jakaa EU-maita.

"Tarkoitus on se, että EU käyttäisi valtaa siihen, millaisia kaasusopimuksia EU-maat tekevät. On poliittisen kädenväännön paikka, kuinka voimakkaan roolin EU saa", Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen sanoo.

Jäsenmaat ovat jakautuneita kysymyksessä. Esimerkiksi nykytilanteesta kärsivä Puola ajaa EU:lle vahvaa roolia energiapolitiikkaan. Saksassa on taas korostettu yritysten omaa päätäntävaltaa energiasopimuksissa. Šefčovič asettelee sanansa varoen. "Se on tietenkin aina arka kysymys. Mutta meillä on kuitenkin EU-maiden johtajien tuki energiaunionille."

Šefčovič kiittelee myös Suomea tuesta energiaunionille. Tynkkysen mukaan Suomi on kuitenkin käytännössä suhtautunut nihkeästi EU:n roolin kasvattamiseen energiasopimuksissa. Suomi on kuulunut nykytilanteesta hyötyjiin.

"Myös Suomessa monen poliitikon kanta on, ettei energiaunionia tarvita", Tynkkynen sanoo.

Energiaunionin on tarkoitus myös muun muassa yhtenäistää eurooppalaisia sähköverkkoja.

Jos eurooppalaiset sähkömarkkinat olisivat yhtenäisemmät, kuluttajat voisivat esimerkiksi päättää vapaammin, keneltä he sähkönsä ostavat.

"Se laskisi sähkön hintoja", Šefčovič sanoo. "Yhteistyötä lisäämällä hyötyisimme siitä, että olemme kuitenkin maailman suurin talousalue."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat