Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK varoittaa sulkemasta rajoja – talous hyötyy vaivattomasta liikkumisesta

Talous
 
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Pelottelua? Merkki pakolaiskriisin äärimmäisestä vakavuudesta?

Niin tai näin, joka tapauksessa sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi viikonvaihteessa, että jollei EU saa siirtolaiskriisiä hallintaan, Suomi voi sulkea rajojaan.

"Rajojen sulkeminen on toivottavasti vain heitto", sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin-toimiston päällikkö Janica Ylikarjula.

"Asiasta ei ole vielä konkreettisesti keskusteltu, eikä seurauksia ole pohdittu riittävästi."

Turvapaikanhakijoita ammutaan EU:n rajoilla kumiluodeilla, piikkilankakeriä rullataan auki, tulijoista on kehkeytymässä kiista Suomen ja Ruotsin hallitusten välille ja EU-maat palauttavat tilapäisesti rajatarkastuksia rajoilleen. Tilanne on äärimmäisen vakava.

Rajojen sulkeminen EU:n sisällä olisi silti todella raskaan sarjan toimi. Schengen-alue olisi mennyttä, ja sillä olisi huomattavia taloudellisia seurauksia.

EK on sitä mieltä, että jos rajojen sulkemisen tielle lähdetään edes väliaikaisesti, on asiasta keskusteltava laajasti.

Tähän asti EU on pyrkinyt luomaan yhteistä Eurooppaa, jossa liikkuminen on ihmisille arkipäivää ja työskentely sen eri puolilla mahdollista, EK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Mikko Räsänen sanoo.

"Tavoitteena on parantaa työllisyyttä ja elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia. Rajatarkastukset ovat valtava askel taaksepäin."

Rekat seisovat nyt Itävallan ja Saksan rajalla. Torniossa tarkastettiin kaikki rajan yli tulevat autot. Muuallakin Euroopassa on saatu esimakua siitä, mitä sisärajatarkastukset tarkoittavat.

"Tavaroiden ja palveluiden vapaa ja nopea liikkuminen Euroopassa on aivan välttämätöntä monille aloille ja yrityksille jo siitä syystä, että isoja raaka-aine- tai tarvikevarastoja ei ole", Räsänen sanoo.

Turistit seisoisivat rajoilla. Työmatkalaiset seisoisivat rajoilla.

Ympäri Eurooppaa on alueita, joissa ihmiset ylittävät valtakunnan rajan kahdesti päivässä, mennessään töihin ja palatessaan kotiin. Esimerkiksi Saksasta, Ranskasta ja Belgiasta matkaa joka päivä 150 000 henkeä töihin Luxemburgiin, raportoi Luxemburgin keskuspankki.

Pelkästään virolaisia käy Suomessa töissä kymmeniätuhansia. Sama tilanne on Torniossa ja Haaparannassa – rajaton raja on tärkeää elinkeinoelämälle, kaupalle ja työmatkalaisille. Rajat ylittävän sääntelyn, työn ja kaupan esteiden purkaminen on ollut esimerkiksi pohjoismaisen yhteistyön ydinkysymyksiä monet vuodet.

"Rajatarkastukset vaikeuttaisivat raja-alueilla liikkuvien ihmisten arkea hyvin monin tavoin", Räsänen sanoo.

EU on vuosia rakentanut kilpailukykyään juuri vapaalla liikkuvuudella. Vapaa liikkuvuus koskee niin tavaroita, palveluja, pääomaa kuin ihmisiä.

Siirtolaiskriisi pitää tietenkin ratkaista, ja Suomeen tulevat turvapaikanhakijat kotouttaa onnistuneesti, kuuluu EK:n viesti. Mutta siirtolaiskriisin syitä ratkotaan jossain ihan muualla kuin EU:n sisärajoilla.

EK julkaisi keskiviikkona Euroopan uusi kasvu -nimisen raportin. Vaikka siirtolaiskriisi ei vielä ollut EU-johtajien ykköshuoli silloin, kun raporttia kirjoitettiin, näkyy sekin julkaisussa. Yksi EK:n pääviesteistä EU:lle on se, että EU huolehtisi työvoiman vapaasta liikkuvuudesta.

EK:n EU-raportista käy hyvin selväksi, ettei suomalainen elinkeinoelämä kaipaa EU:lta mitään suuria uusia visioita saati uutta suuntaa.

Kriisinhoito saa ymmärrystä, mutta samalla esitetään toive, että akuutit kriisit eivät tyystin syrjäyttäisi kaikkea sitä vähän tylsältäkin vaikuttavaa EU:n perustyötä, joka kuitenkin askel askeleelta parantaa Euroopan kilpailukykyä ja työllisyyttä.

EK toivoo EU:lta aktiivista otetta kauppapolitiikkaan, sisämarkkinoiden toimivuudesta huolehtimista, kunnon panostusta kiertotalouden, biotalouden ja uusien teollisten prosessien kehittämiseen, talouspoliittista koordinaatiota ja joustoa työvoiman liikkuvuuteen.

Liikkumismahdollisuuksia EU:n työmarkkinoilla on edistettävä kaikin keinoin, raportissa sanotaan. Samoin työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta olisi helpotettava lainsäädännöllä.

Siirtolaiskriisissä EK sanoi jo heti alkumetreillä, että tulijoista on pidettävä Suomessa hyvää huolta. Se ei ollut vähäpätöinen viesti EK:n toimitusjohtajalta Jyri Häkämieheltä.

Suomalainen elinkeinoelämä on tosissaan siinä, että Suomi ja EU tarvitsevat tulijoita EU:n ulkopuolelta ja EU vapaata liikkuvuutta.

Turvapaikanhakijat pakenevat sotaa ja tarvitsevat erityistä suojelua. Ja kotouttamista ja nopeaa pääsyä työmarkkinoille, EK muistuttaa.

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

HEINZ-PETER BADER Reuters
Kuorma-autot jonottivat Unkarissa Itävallan vastaisella rajalla elokuun lopulla.
Kuorma-autot jonottivat Unkarissa Itävallan vastaisella rajalla elokuun lopulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat