Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päästöskandaali laajenee

Saksan liikenneministeri: Volkswagen peukaloi päästömittauksia myös Euroopassa. Muitakin valmistajia tutkitaan.

Talous
 
Axel Schmidt Reuters
Uutiskuvaaja päivysti Volkswagenin tehtaan edustalla Wolfsburgissa keskiviikkona.
Uutiskuvaaja päivysti Volkswagenin tehtaan edustalla Wolfsburgissa keskiviikkona. Kuva: Axel Schmidt Reuters

Saksan liikenneministerin Alexander Dobrindtin mukaan autojätti Volkswagen on manipuloinut päästömittauksia myös Euroopassa eikä vain Yhdysvalloissa, uutistoimisto Reuters kertoi torstaina.

"Meille on kerrottu, että myös Euroopassa 1,6 ja 2,0 litran dieselmoottoreihin liittyy päästömittausten manipulointia, mistä julkisuudessa on puhuttu", Dobrindt kertoi toimittajille.

Tästä on kyse

 Volkswagen jäi Yhdysvalloissa kiinni siitä, että sen tietyt dieselautot tunnistivat olevansa päästömittauksessa ja niiden moottoreiden päästöt olivat mittauksen ajan todellista vähäisempiä.

 Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn erosi skandaalin takia keskiviikkona.

 Saksan liikenneministerin mukaan peukaloituja autoja on myös Euroopassa.

Hän ei osannut täsmentää, kuinka suurta määrää ajoneuvoja vääristellyt päästömittaukset koskettavat.

Hänen mukaansa myös muita kuin Volkswagenin autoja aiotaan testata Saksassa sattumanvaraisesti.

Reutersin asiasta perillä olevan lähteen mukaan Volkswagenin uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetään urheiluautoja valmistavan Porschen toimitusjohtaja Matthias Müller. Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn, 68, ilmoitti keskiviikkoiltana eroavansa. Reutersin mukaan Volkswagenin hallitus aikoo lisäksi erottaa kolme johtajaa perjantaina.

Epäilyjä muiden autonvalmistajien päästöjen mittaustulosten oikeellisuudesta vahvisti saksalaisen Auto Bild -lehden julkaisema testitulos, jonka mukaan saksalaisen autonvalmistajan BMW:n X3 2.0d -malli oli lehden maantietestissä ylittänyt 11-kertaisesti EU:n päästörajoitukset. BMW kiisti lehden väitteen. Yhtiön osakekurssi heikkeni torstaina yli viisi prosenttia.

Suomessa Volkswagen Groupin autojen maahantuojat selvittävät parhaillaan, löytyykö Volkswagenin dieselautoista paljastunut huijausjärjestelmä myös Suomessa myydyistä autoista.

Škodaa maahantuovan Helkama-Auton toimitusjohtaja Maija Koskela sai HS:lta tiedon siitä, että Volkswagen olisi manipuloinut autojensa päästöjä myös Euroopassa.

"Jos tämä totta on, niin se on äärimmäisen ikävä uutinen, jos se näin on", Koskela sanoi.

Koskelan mukaan Volkswagen-konsernin autojen maahantuojat selvittävät sitä, onko huijausjärjestelmällä varustettuja autoja myös Suomessa.

"Meillä ei ole mitään uutta tietoa asiasta. Tiedän, että kyseisiä moottoreita on Škodassa, mutta emme tiedä, onko niitä Suomessa."

Koskela viittaa tyypin EA 189 -dieselmoottoriin, johon huijausjärjestelmä on asennettu. Volkswagenin mukaan tällainen moottori on ainakin 11 miljoonassa autossa.

Koskela ei osaa arvioida, miten pitkään tilanteen selvittäminen Suomessa kestää. "Saamme tietoa päämieheltä sitä mukaa, kun he saavat sitä itse selville."

Suomeen Volkswagenia maahantuova VV-auto ei kommentoinut asiaa.

Pohjoismaiden suurin finanssiyhtiö Nordea kertoi torstaina kieltäneensä salkunhoitajiltaan Volkswagenin osakkeiden tai joukkovelkakirjojen ostot seuraavaksi kuudeksi kuukaudeksi.

"Lähetämme kirkkaan viestin siitä, että tämä ei ole hyväksyttävää", Nordean arvopaperikaupoista vastaava johtaja Sasja Beslik perusteli päätöstä uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA vahvisti viikonloppuna, että Volkswagen on huijannut päästömittauksia järjestelmällisesti tietyissä Yhdysvalloissa myydyissä dieselautoissa.

Huijauksen huomasi puhtaan ilman järjestö International Council on Clean Transportation. Yhdysvalloissa yhtiötä uhkaa jopa 16 miljardin euron sakko.

Autoihin asennettu ohjelmistoalgoritmi tunnisti konepeltiä avatessa auton olevan päästömittauksessa ja sääteli sen aikana auton päästöjä.

EPA vaatii Volkswagenia korjaamaan pikaisesti noin 482 000 Yhdysvalloissa myytyä autoa. Niitä ovat Volkswagenin mallit Jetta, Beetle ja Golf sekä Audi A3 vuosilta 2009–2015 ja Volkswagen Passat vuosilta 2014–2015.

Sijoittajat ovat olleet tyrmistyneitä Volkswagenin huijauksesta. Kuluvan viikon aikana yhtiön osakkeen arvo on halventunut lähes 30 prosenttia Frankfurtin pörssissä.

Yhden osakkeen arvo oli torstaina kaupankäynnin päätyttyä runsaat 119 euroa, mikä oli kolme prosenttia vähemmän kuin keskiviikon päätösnoteeraus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat