Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajasuvun luottomies Müller valittu Volkswagenin johtoon

Päästöskandaali toi potkut pääjohtaja Martin Winterkornin lisäksi yhtiön pääinsinööreille

Talous
 
Fabian Bimmer Reuters
Volkswagenin uusi toimitusjohtaja Matthias Müller.
Volkswagenin uusi toimitusjohtaja Matthias Müller. Kuva: Fabian Bimmer Reuters

Päästöskandaalissa ryvettyneen Volkswagenin toimitusjohtajaksi nimitettiin perjantaina odotetusti saksalainen Matthias Müller. Hän on johtanut Volkswageniin kuuluvaa urheiluautojen valmistajaa Porschea vuodesta 2010.

Yhtiön hallitus kokoontui perjantaina iltapäivällä nimittämään uutta toimitusjohtajaa.

Fakta

Dieselmalliston päästöjä peiteltiin

 Volkswagen kärähti viikko sitten Yhdysvalloissa päästöhuijauksesta. Sen diesel-autojen laitteisto antoi automaattisesti virheellisiä tuloksia mitattaessa päästöjä.

 Kyseessä ovat Volkswagenin dieselmallit Jetta, Beetle ja Golf vuosilta 2009–2015, Passat vuosimallia 2014–2015 ja Audi A3 -malli vuosilta 2009–2015.

 Korjauskulujen lisäksi yhtiötä uhkaa jättimäinen sakko, joka voi olla 18 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 16 miljardia euroa.

 Saksan viranomaisten mukaan laitteistoa on käytetty myös eurooppalaisissa autoissa ja asia voi koskea jopa 11 miljoonaa autoa.

"Matthias Müller on erittäin pätevä strategisesti sekä yrittäjähenkinen ja sosiaalinen. Hän tuntee konsernin erittäin hyvin ja voi heti paneutua uuteen tehtäväänsä täydellä energialla", sanoi hallituksen puheenjohtaja Berthold Huber tiedotteessa perjantaina.

Hallituksen tuen lisäksi vähintään yhtä tärkeää Müllerin kannalta oli se, että hänellä on takanaan Volkswagenia hallitsevan omistajasuvun Porsche-Piechin luottamus.

Vuonna 1953 syntynyt Müller tuntee Volkswagenin perusteellisesti. Hän ei ole ammattiuransa aikana ollut muualla töissä.

Müller tuli opintojensa jälkeen Audin palvelukseen vuonna 1977. Erilaisten tehtävien jälkeen hänet nimitettiin vuonna 1993 tuotantojohtajaksi Audin A3-mallille, josta tuli myyntimenestys. Vuonna 1995 Müller siirtyi johtamaan koko Audin tuotantoa.

Vuonna 2010 Müller siirrettiin johtamaan Porschea. Hänen toimitusjohtajakaudellaan urheiluautojen mallisto laajeni ja myynti kasvoi tavoitteena olleeseen 200 000 ajoneuvoon vuodessa.

Ikänsä takia siirtymäkauden johtajaksi jäävä Müller johtaa Volkswagenia muutaman vuoden. Takana puhaltavat niskaan Audia vetävä Rupert Stadler ja Volkswagenin tuotemerkkiä johtava Herbert Diess.

Müllerin tehtäväksi tulee palauttaa asiakkaiden ja yleisön luottamus yhtiöön.

Porsche-Piechin suku hallitsee Volkswagen-konsernia, joka nousi viime vuonna myytyjen ajoneuvojen lukumäärällä mitattuna maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi Toyotan ohi.

Suku on järjestänyt omistajuuden yhteisen sijoitusyhtiön kautta. Volkswagenin omistavat myös monet suuret kansainväliset varainhoito- ja sijoitusyhtiöt.

Mülleria tukeneella Porsche-Piechin suvun patriarkalla Ferdinand Piechillä on edelleen suuri vaikutusvalta yhtiössä. Hän joutui tosin eroamaan konsernin hallituksen puheenjohtajan paikalta tänä vuonna valtataistelun seurauksena.

Valtataistelussa voiton peri toimitusjohtajaksi nimitetty Martin Winterkorn, joka erosi Yhdysvalloissa paljastuneen päästöhuijauksen seurauksena keskiviikkona.

Winterkornin lisäksi potkuja tuli useille ylimmän johdon jäsenille, kuten suunnittelusta vastanneille pääinsinööreille ja Yhdysvaltain maajohtajalle.

Päästöskandaalin pelätään horjuttavan uskoa koko Saksan autoteollisuuteen. Jopa liittokansleri Angela Merkel kehotti Volkswagenia ja muuta autoteollisuutta korjaamaan mainevauriot.

Volkswagenin osake on heikennyt Frankfurtin pörssissä noin 40 prosenttia. Perjantaina osakkeen kysyntä alkoi jo elpyä ja hinta kallistui muutaman prosentin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat