Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Olen äärimmäisen sitoutunut tähän työhön"

Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta sanoo, että muutokseen markkinoilla olisi pitänyt reagoida nopeammin

Talous
 
Kirsti Karttunen
Markus Jokela HS
Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta
Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta Kuva: Markus Jokela HS

Toimitusjohtaja Mika Seitovirta on johtanut teräsyhtiö Outokumpua huhtikuusta 2011. HS haastatteli Seitovirtaa kysyäkseen yhtiön ongelmista.

Analyytikot kuvailivat tulosvaroituksen olleen yllätys ja pettymys, miten avaisit tulosvaroituksen taustoja?

Kuka?

Toimitusjohtaja Mika Seitovirta

 Työskennellyt Outokummun toimitusjohtajana vuodesta 2011 alkaen

 Syntynyt 1. tammikuuta 1962

 Koulutus: Kauppatieteiden maisteri

 Perhe: Kolme lasta ja kihlattu

 Harrastukset: Musiikki ja liikunta

 Seitovirta on aiemmin työskennellyt muun muassa lasiteknologiayhtiö Glastonin ja juomayhtiö Hartwallin toimitusjohtajana

"Syitä oli kolme. Poikkeuksellisen alhainen nikkelin hinta vaikuttaa kysyntäämme ja erityisesti tukkurien ostokäyttäytymiseen. Sen lisäksi se vaikuttaa negatiivisesti hintoihimme ja raaka-ainekustannukseen. Toinen syy oli se, että toisella neljänneksellä ilmoitimme, että Tornion tehtaan tuotannossa on tiettyjä pullonkauloja. Volyymit ovat nyt kovassa nousussa ja ne pullonkaulat vaikuttavat toimituksiimme tälle kuluvalle neljännekselle odotettua enemmän. Kolmas syy on työnseisaus Torniossa, joka tarkoitti vajaata suoritusta kolmelta päivältä. Sitä emme kykene kuromaan umpeen."

Tiesitkö Outokummussa aloittaessasi, miten huono tilanne on?

"Ilman muuta ymmärsin, että nyt lähdetään valtavaan muutosprosessiin, mutta sen sisällöstä tai siitä, mitä se tuo mukanaan ei voinut olla varma."

Mikä on Outokummun suurin ongelma ja mitä sille pitäisi tehdä?

"Saneeraus on vielä kesken. Lähdimme alun perin tekemään muutoksia liian myöhään ja syvemmästä kuopasta kuin kilpailijamme. Tiedän, että Outokummusta voi tulla kilpailukykyinen. Jos jotakin tekisin toisin, niin panostaisin voimakkaammin aktiiviseen myyntiin. Nyt suunta on oikea, vaikka emme vielä olekaan riittävän kustannustehokkaita.

Kuinka suuri ongelma Calverton on?

"Viime syksynä emme kyenneet toimittamaan asiakkaille tilauksia ennen kuin kylmävalssaamo oli taas kunnossa. Sinä aikana asiakkaat olivat joutuneet korvaamaan toimituksemme tuonnilla. Asiakkaiden varastot täyttyivät, ja niiden purkautuminen vie aikaa. Emme ole menettäneet asiakasluottamusta ja nyt tilaukset alkavat jälleen kertymään, tästä on ihan selviä merkkejä."

Mikä on yhtiön suurin vahvuus?

"Olemme edelleen se yhtiö, joka on keksinyt ruostumattoman teräksen ja laatumme on todella hyvä."

Miten sitä vahvuutta voisi lypsää?

"Ennen kaikkea uskollisilla asiakassuhteilla. Asiakkaamme haluavat kolmea asiaa: hyvän laadun, täsmällisen toimituksen ja kilpailukykyisen hinnan. Kykenemme tarjoamaan kaksi muuta, mutta emme ole toimituksessa riittävän täsmällisiä."

Markkinatilanne on ollut vaikea koko sen ajan, kun olet luotsannut Outokumpua, olisiko mitään voinut tehdä toisin?

"On selvää, että toimitusjohtaja ei ole rehellinen, jos ei löydä virheitä ja asioita, joita olisi voitu tehdä toisin. Tärkein asia on reagointinopeus. Yhtiön tervehdyttämiseen lähdettiin liian myöhään ja myöhemmin kuin kilpailijat, tämä on ehkä se kaikkein tärkein asia. Myös teollisten muutosten laajuus ja monimutkaisuus aliarvioitiin. Myös myyntiin ja sen tehokkuuteen satsasimme liian myöhään."

Outokummun osakekurssi on romahtanut, miten sitä kestää?

"Minä ja hallitus uskomme tähän yhtiöön. Näemme, että asiat, joita varten tätä vaikeaa tietä on lähdetty kulkemaan, koituvat yhtiön pelastukseksi. Olen äärimmäisen sitoutunut tähän työhön ja usko kannattelee, kuten sekin, että asiat etenevät vastatuulista huolimatta."

Ovatko tehdyt virheet toimitusjohtajan vai yhtiön hallituksen kontolla?

"Käytännössä viime kädessä kaikki asiat ovat aina toimitusjohtajan kontolla, mutta sitten on tietenkin muitakin asioita mukana. Esimerkiksi se, että ongelmat joiden kanssa painitaan, eivät tule muutamalta viime vuodelta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat