Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan talous kärsii kasvukivuista

Kehittyviin talouksiin erikoistunut professori Klaus Meyer jaksaa uskoa Kiinaan. Lähivuosina maan talous voi silti horjua.

Talous
 
Rio Gandara HS
Professori Klaus Meyerin mukaan Kiina palaa vielä sille historiallisesti luontevaan rooliin eli maailman vaikutusvaltaisimmaksi valtioksi.
Professori Klaus Meyerin mukaan Kiina palaa vielä sille historiallisesti luontevaan rooliin eli maailman vaikutusvaltaisimmaksi valtioksi. Kuva: Rio Gandara HS

Kun Kiina ilmoitti devalvoivansa valuuttansa elokuussa parilla prosentilla, strategian ja kansainvälisen liiketoiminnan professori Klaus Meyer hämmentyi.

"Niin kutsutun devalvaation ajoitus oli eriskummallinen. Viranomaiset yrittivät samanaikaisesti kannatella osakemarkkinoita ja voimistaa sijoittajien luottamusta. Valuutan arvoon puuttuminen sellaisena hetkenä oli todennäköisesti virhe."

Vielä enemmän hän yllättyi globaalien markkinoiden paniikinomaisesta reaktiosta.

"Jos Kiinalla olisi täysin vapaasti vaihdettava valuutta, eikä vain hallitusti kellutettu, yuan olisi heikentynyt paljon voimakkaammin viime kuukausina. Paine valuutan heikkenemiseen on täysin looginen, koska Yhdysvaltojen talous voimistuu ja rahapolitiikka kevenee, kun taas Kiinalla menee aiempaa heikommin."

Meyer työskentelee shanghailaisessa CEIBS-kauppakorkeakoulussa.

Meyerin perspektiivi ulottuu vuosineljännestä tai tilikautta pidemmälle. Hän muistuttaa, että vaikka Yhdysvallat on hallinnut modernia markkinataloutta, Kiina on historiansa aikana tottunut olemaan maailman suurin.

"Vielä 1700-luvulla Kiina oli maailman vaikutusvaltaisin valtio, joka hallitsi eri arvioiden mukaan 25–30 prosenttia koko maailmantaloudesta. Ennen pitkää Kiina palaa tähän sille luontevaan rooliin, mutta matkan varrella voi tapahtua monenlaista horjuntaa."

Viime vuonna Kiina vastasi Maailmanpankin tilastojen mukaan noin 13 prosenttia maailman nimellisestä kokonaistuotannosta.

Talouden ongelmat ovat aiheuttaneet Kiinassa jänitteitä poliittisessa ilmapiirissä. Kommunistisen puolueen asemasta ei kuitenkaan puhuta avoimesti.

"Hyvin harva kiinalainen tavoittelee tosissaan poliittista vallanvaihtoa, koska se todennäköisimmin tarkoittaisi sisällissotaa. Kiinan historiassa väkivalta on kuulunut tyypillisesti vallanvaihtoon, olipa sitten kyse keisarin vaihtumisesta toiseen keisariin tai nationalistien vaihtuminen kommunisteihin."

Maailman toiseksi suurin kansantalous on siirtymässä murrosvaiheeseen kolme vuosikymmentä kestäneen kasvukauden jälkeen. Rakennemuutokset investointi- ja vientivetoisesta yhteiskunnasta palvelu- ja kulutuskeskeiseen talouteen, pääomamarkkinoiden vapauttaminen, valuutan asteittainen kelluttaminen ja sosiaaliturvajärjestelmän rakentaminen aiheuttavat kasvukipuja.

"On historiallisesti poikkeuksellista, että Kiinalla meni näinkin pitkään hyvin ilman sen kummempaa nikottelua."

Kiina on liiketoimintaympäristönä melko turvallinen kesän pörssiromahduksesta huolimatta.

"Verrattuna muihin kehittyviin talouksiin, kuten Intiaan tai Brasiliaan, Kiinahan on suorastaan hämmentävän vakaa. Suomalaisetkin ovat Venäjän talousromahduksen myötä saaneet kokea, kuinka arvaamattomia kehittyvät markkinat voivat olla."

Meyer uskoo Kiinan loistavaan tulevaisuuteen vuosikymmenien aikajänteellä, mutta lähivuosina voi myrskytä. "Jos yrityksesi myynnistä kolmannes tulee Kiinasta, kannattaa olla huolissaan ja yrittää hajauttaa."

Esimerkiksi hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen liikevaihdosta tuli viime vuonna jo yli 30 prosenttia Kiinasta.

"Mikään maa ei ole rakentanut pilvenpiirtäjiä yhtä vauhdikkaasti kuin Kiina. Jos Kiinan kasvu hidastuu merkittävästi, rakennusalasta riippuvaisten yhtiöiden voi olla vaikea etsiä kasvua muualta. Kiinan rakennusbuumi on ollut massiivisuudessaan ainutlaatuinen – ja rakentaminen hidastuu kasvun mukana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat