Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeikäisten työssä käyminen lisääntyy, mielikuvat kireästä verotuksesta eivät kuitenkaan katoa

Tutkija: Eläkeläisten työssäkäynti voisi helpottua entisestään verotusta selkeyttämällä

Talous
 
Kirsti Karttunen
Eero Kivimäki haluaa jatkaa työuraansa. "Teen nyt eläkkeellä töitä omassa yrityksessäni. Ilman työntekoa tylsistyisin! Olen ollut eläkkeellä kolme vuotta ja mielestäni eläkkeellä tehtävää ansiotyötä tulisi helpottaa."
Eero Kivimäki haluaa jatkaa työuraansa. "Teen nyt eläkkeellä töitä omassa yrityksessäni. Ilman työntekoa tylsistyisin! Olen ollut eläkkeellä kolme vuotta ja mielestäni eläkkeellä tehtävää ansiotyötä tulisi helpottaa."

Mielikuvat eläkeikäisten palkkatulojen kireästä verotuksesta elävät sitkeässä.

"Olen kuullut kommentteja, että keskituloisella eläkkeensaajalla palkasta menisi 60 prosenttia veroihin. Se ei pidä paikkaansa", sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tuomas Matikka.

Hän arvioi, että nykyinen veropolitiikka ei ole työtä tekeville eläkeläisille mitenkään huonoa.

"Ei etenkään, jos puhutaan osa-aikatyöstä. Täytyy kuitenkin muistaa, että pienituloisille eläkeläisille, jotka saavat asumistukea, tilanne on todella huono", Matikka sanoo.

Koska työnteko supistaa asumistukea liki välittömästi, pienituloisille eläkeläisille ei ole juuri kannustimia osallistua työelämään. Tilanne on nurinkurinen, koska juuri pienituloisimmat eläkeläiset hyötyisivät eniten lisätuloista.

Matikan mielestä hallituksen kannattaisikin miettiä, miten työn tekemisestä voisi tehdä kannattavampaa juuri pienituloisimmille.

Nyt väestö ikääntyy, ja työikäisten määrä vähenee. Yhä useampi eläkeläinen kuitenkin pysyy hyvässä kunnossa entistä pidempään, vaikka heidän eläkkeidensä maksajia on koko ajan vähemmän.

Muuttuva ikärakenne aiheuttaa siis Suomelle ongelmia. Hallituksen työeläkeuudistuksen myötä eläkkeelle pääsemisen alaikäraja nousee, minkä hallitus toivookin nostavan työllisyysastetta. Pääsääntöisesti työskentely eläkeiässä kannattaa, sanoo Akavan asiantuntija Katja Veirto.

"Siitä saa lisää toimeentuloa ja se myös kartuttaa uutta eläkettä. Monella tapaa se on siis hyvä juttu", Veirto sanoo.

Parasta Veirton mukaan olisi, jos ihmiset jatkaisivat työelämässä niin pitkään kuin siihen on mahdollisuus.

Vuonna 2017 voimaan tuleva eläkeuudistus tuo mukanaan joustoja, jotka kannustavat esimerkiksi osittaiseen työssä olemiseen.

Eläkeikäisten työssä käyminen on Eläketurvakeskuksen mukaan jo itse asiassa lisääntynyt. Akavan Katja Veirto puhuukin murroksesta.

Siinä piilee kuitenkin iso ongelma.

"Moni varmasti jatkaisi työelämässä, jos pystyisi. Mutta työtä ei välttämättä voi keventää tai sitä ei ole mahdollista tehdä osa-aikaisesti."

Ihmisten työkyvyssä ja jaksamisessa on luonnollisesti suuria eroja. Jos valinnanvapaus työtehtävissä ja työajoissa lisääntyisi, moni eläkeläinen jatkaisi työelämässä, Veirto uskoo.

Etenkin eläkeiässä olevat naiset työskentelevät aloilla, joilla työ on fyysisesti raskasta eikä kovin korkeasti palkattua. Tällaisia ovat esimerkiksi siivoojat sekä hoivapalvelu- ja palvelutyöntekijät.

Enemmistö eläkeiässä työskentelevistä sijoittuu kuitenkin kohtalaista eläkettä saavien joukkoon, mikä viittaa siihen, että ainakin osa työurasta on tehty hieman paremmin palkatulla alalla.

Syy ristiriitaan voi löytyä siitä, että esimerkiksi siivousalalla työtä on saatavilla myös osa-aikaisesti, jolloin sen saaminen on eläkeläiselle helpompaa.

"Työnantajien tehtävänä olisi toimia niin, että ihmiset jäisivät työelämään myös asiantuntija-aloilla", Akavan Veirto toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat