Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU ja USA kiristävät autojen päästömittauksia Volkswagenin päästöhuijauksen takia

Sveitsi kielsi Volkswagenin dieselautojen myynnin

Talous
 
REUTERS–AFP–HS
Dado Ruvic Reuters
Volkswagen on käyttänyt dieselautoissaan ohjelmistoa, joka vähentää päästöjä niitä mitattaessa.
Volkswagen on käyttänyt dieselautoissaan ohjelmistoa, joka vähentää päästöjä niitä mitattaessa. Kuva: Dado Ruvic Reuters

Euroopan komissio ja Yhdysvallat aikovat kiristää autojen päästömittauksia. Mittausten tehostaminen johtuu autoja valmistavan Volkswagenin päästöhuijauksesta.

"Kehitämme parhaillaan uutta rehellisempää menetelmää Brysselissä", sanoo Saksan ympäristöministeri Barbara Hendricks maanantaina Handelsblatt-lehdessä julkaistavassa haastattelussa.

Tästä on kyse

 Volkswagenin tietyissä dieselautoissa on ohjelmisto, joka päästömittauksissa pienentää moottoreiden päästöjä.

 Ohjelmisto on yhtiön mukaan noin 11 miljoonassa Volkswagenin, Audin, Seatin ja Škodan dieselautossa, jotka on valmistettu vuosina 2009–2014.

 Yhtiön toimitusjohtaja Martin Winterkorn erosi huijauksen takia keskiviikkona. Uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin perjantaina Porschen toimitusjohtaja Matthias Müller.

Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston mukaan päästöjä mitataan vastaisuudessa oikeissa ajo-olosuhteissa eikä laboratorioissa. Viraston ei kerro autojen valmistajille, millaisia uudet tiukemmat päästömittaukset ovat.

Sveitsin viranomaiset kielsivät myöhään perjantaina Volkswagenin sellaisten dieselautojen myymisen, joissa voi olla mittausten huijaamiseen käytetty ohjelmisto.

Myyntikielto koskee myös Volkswagenin omistamia Audin, Seatin ja Škodan dieselautoja, jotka on valmistettu vuosina 2009–2014. Sveitsin viranomaisten mukaan myyntikielto voi koskea 180 000 autoa. Volkswagenin mukaan jopa 11 miljoonassa autossa on ohjelmisto, joka säätää autojen päästöt mittauksessa todellista pienemmiksi. Yhtiötä uhkaa Yhdysvalloissa 18 miljardin dollarin eli 16 miljardin euron rangaistus huijaamisesta päästömäärissä.

Yhtiö keskeytti perjantaina Yhdysvalloissa mainoskampanjansa, jonka iskulause oli "puhdas diesel".

Saksan autoteollisuuden ja hallituksen läheiset välit ovat herättäneet keskustelua Volkswagenin huiputuksen takia.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kansliapäällikkö Peter Altmaier vaatii Volkswagenia palauttamaan julkisen luottamuksen autoteollisuutta kohtaan.

"Meillä täytyy olla takeet, että saksalaisten valmistajien autot ovat normien mukaisia ilman mitään vilppiä", Altmaier sanoo sunnuntaina Der Tagesspiegel-lehdessä julkaistavassa haastattelussa.

Perjantaina Volkswagenin uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Matthias Müller korosti, että yhtiö aikoo kehittää alan parhaimmat ja tehokkaimmat menetelmät päästömittausten noudattamiseksi.

Nimettöminä esiintyneet EU:n virkamiehet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että eroavaisuudet laboratorioissa ja todellisissa ajo-olosuhteissa tehtävissä mittauksissa ovat olleet tiedossa jo vuosikausia.

"Ymmärsimme hyvin nopeasti, että tarvitsemme luotettavamman mittausmenetelmän todellisiin ajo-olosuhteisiin", yksi virkamies sanoi.

AFP:n toisen lähteen mukaan EU tiesi ohjelmistoista, joilla päästöjen määrää voidaan muuttaa mittauksissa. EU ei kuitenkaan tiennyt, että niitä tosiasiassa käytettiin.

Volkswagenin, Audin ja Seatin autoja Suomeen maahantuovan VV-Autotalojen toimitusjohtajan Martti Muonan mukaan yhtiöllä ei ole toistaiseksi mitään kommentoitavaa siitä, kuinka paljon huijausohjelmistolla varustettuja autoja on mahdollisesti myyty Suomessa.

Oikaisu: Martti Muona ei ole VV-Auto Groupin vaan VV-Autotalojen toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat