Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lean tulee idästä

Talous
 
Anu Vallinkoski

Lean-ajattelun alkukoti löytyy 1940-luvun lopusta Japanista Toyotan autotehtailta. Yritys halusi tehostaa tuotantoa, vaikka sodan jälkeen konekanta oli vanhaa ja pääomaa oli vähän.

Japanilaiset ottivat tehokkuusoppia yhdysvaltalaisista autotehtaista, supermarketeista ja liukuhihnan isän Henry T. Fordin ajatuksista.

Syntyi liikkeenjohdon malli, jolla yritettiin minimoida hukkaa – tuotannon virheitä, turhaa työtä ja ylituotantoa.

Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitoksen professori Lauri Koskela on yksi harvoista leania teoretisoivista tutkijoista maailmassa. Hänen mukaansa leanin lähtökohdat ovat monella tavalla toisenlaiset kuin nyt länsimaissa vallalla olevan liikkeenjohdon teorian.

"Vallalla oleva oppi lähtee siitä, että ensin on idea, joka koetetaan soveltaa käytäntöön. Jos idea ei toimi, syytetään täytäntöön panijoita. Leanissa taas katsotaan käytäntöä ja koetetaan kehittää sitä. Etsitään tuotannon ongelmien syitä, jolloin ratkaisutkin yleensä löytyvät."

Japanilaisten menestys sai lännen yritykset kiinnostumaan idän opeista 1980-luvulla.

Kolme yhdysvaltalaista tutkijaa lanseerasi lean-termin vuonna 1990 Toyotaa ja autoteollisuuden muutoksia käsittelevässä kirjassaan The Machine That Changed the World.

Sittemmin lean on levinnyt länteen toimialoittain. Ensin autoteollisuuteen, sitten muuhun kokoonpanevaan teollisuuteen, rakentamiseen ja sairaaloihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat