Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkeyhtiö ja Kanada käräjöivät hinnoista

Lääkeyhtiö haastoi Kanadan valtion oikeuteen lääkkeen hinnanalennuksesta

Talous
 

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö yrittää oikeusteitse saada Kanadan valtion luopumaan yhtiön erittäin kalliin lääkkeen hinnan alentamisesta.

Lääkeyhtiö Alexion Pharmaceuticals haluaa oikeuden estävän kanadalaisia viranomaista alentamasta Soliris-lääkkeen hintaa. Yhden potilaan vuotuinen annos lääkettä maksaa noin 700 000 Kanadan dollaria eli vajaat puoli miljoonaa euroa.

Tapauksesta kertoi Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

Lääkkeiden hintoja Kanadassa valvova viranomainen pitää Soliriksen hintaa liian suurena. Soliris on maailman kalleimpia lääkkeitä, ja lääke ei ole CBC:n mukaan missään muussa maassa yhtä kallis kuin Kanadassa.

Soliris on tällä haavaa Alexionin ainut markkinoilla oleva lääke. Sillä hoidetaan kahta verisairautta, PNH:ta ja AHUS:ia. Taudit voivat olla tappavia, mutta ne ovat äärimmäisen harvinaisia. Suomessa PNH on todettu noin 50 ihmisellä.

Soliris ei paranna sairauksia vaan ainoastaan pysäyttää niiden etenemisen, joten lääkkeen käyttö saattaa jatkua pitkään ja tulla erittäin kalliiksi. CBC:n mukaan yhden potilaan hoitaminen saattaa maksaa hänen elinaikanaan kymmeniä miljoonia dollareita.

Alexion on muuttunut Soliriksen avulla erittäin kannattavaksi yhtiöksi. Lääkettä myytiin viime vuonna yli kahden miljardin dollarin arvosta, ja yhtiön nettotulos ilman kertaeriä oli yli miljardi dollaria.

Lääkkeiden hinnat ovat herättäneet viime päivinä paljon keskustelua Pohjois-Amerikassa.

Pieni sijoitusyhtiö Turing Pharmaceuticals osti elokuussa oikeudet Daraprim-ääkkeeseen, jota käytetään esimerkiksi hi-viruksen aiheuttaman infektion hoitoon, ja nosti hinnan 55-kertaiseksi.

Hinnankorotus herätti arvostelua, jolta yhtiön johtaja yritti puolustautua sosiaalisessa mediassa. Hinnankorotus ja johtajan ylimielinen reaktio aiheuttivat suuren metelin, ja myös demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton vakuutti puuttuvansa asiaan. Yhtiö kertoi myöhemmin laskevansa lääkkeen hintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat