Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työläinen tekee tuottavuuden

Japanilainen lean-ajattelu myllää perinteisen liikkeenjohdon ajatuksia tehokkuudesta

Talous
 
Anu Vallinkoski
Sirpa Räihä HS
Anne Haapa-alho (vas.) ja Marjaana Vuorinen kokoavat polkuautoa lean-koulutuksessa. Harjoituksen on määrä lisätä heidän tehokkuuttaan työntekijöinä.
Anne Haapa-alho (vas.) ja Marjaana Vuorinen kokoavat polkuautoa lean-koulutuksessa. Harjoituksen on määrä lisätä heidän tehokkuuttaan työntekijöinä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vanhan toimistotalon toiseen kerrokseen on pystytetty erikoinen kokoonpanolinja.

Parinkymmenen hengen porukka kokoaa linjalla keskittyneesti polkuautoja. Kun yksi ruuvaa polkuautoon osia, toinen ottaa vieressä sekuntikellolla aikaa.

Artikkeliin liittyvät

Toimistotaloon ei ole perustettu kellottamisen tehoon uskovaa lelutehdasta. Käynnissä on yrityksille suunnattu lean-koulutus.

Kurssilaiset koettavat yrityksen ja erehdyksen kautta tehostaa simuloitua tuotantolinjaa. Heidän tehtävänsä on hoitaa kolme kertaa peräkkäin kahdeksan polkuauton tilaus.

Ensimmäisellä yrityksellä linja on sekava, turvaton ja hidas. Sitten mietitään ja järjestellään uudelleen. Kerta kerran jälkeen linja muuttuu turvallisemmaksi ja tehokkaammaksi.

"Hukka vähenee. Turha työ, virheet, odottelu, ylituotanto, prosessia vitkuttavat yllättävät tilanteet ja ylisuuret varastot karsiutuvat. Siinä leanin perusajatuksia", kertoo JTO Lean Learning Centerin kouluttaja Peter Kanerva.
Alun perin Japanin autoteollisuudessa kehitellylle lean-ajattelulle on Suomessakin kysyntää. Lean tähtää tehokkuuteen, ja sitähän Suomessa kaivataan.

Mutta Suomessa keskustelu teollisuustuotannon elvyttämisestä on keskittynyt viime ajat riitelyyn kustannusten supistamisesta. Taloustieteilijät ovat lähes yksimielisiä siitä, että työn tuottavuuden parantaminen olisi kustannusten karsimista parempi tapa.

Työn tuottavuuden kohentamista pidetään kuitenkin vaikeana. Lean-ajattelun kannattajat uskovat, että tehokkuutta on löydettävissä – vieläpä melko helposti.

"Vastakkainasettelu on ihan väärä lähtökohta. Tehokkuutta kyllä löytyy, kun koko henkilöstö miettii, mitä voisi tehdä paremmin", Kanerva väittää.

Lean nostaa suorittavan työn tekijät asiantuntijoiksi.

Idea on, että asentajat tai sairaanhoitajat tietävät esimiehiään paremmin, mitkä asiat heidän työssään pitäisi panna kuntoon.

Mutta mikä sitten jää esimiehen tehtäväksi?

"Hän on valmentaja. Hänen pitää saada työntekijät mukaan kehittämään työtään. Hänen pitää osata myös kuunnella, mitä alaisilla on sanottavana", Kanerva tiivistää.

Kanervan mukaan Japanissa yritysjohtajat ja esimiehet tuntevat käytännön tuotannon huomattavasti paremmin kuin läntiset kollegansa.

"Johtaja voi mennä välillä linjalle töihin ymmärtääkseen, millaisten ongelmien kanssa siellä painitaan. Esimiehet myös seuraavat työtä, ja miettivät koko ajan parantamisen paikkoja."

Kanerva uskoo, että työntekijöiden näkemysten kuunteleminen nostaa myös heidän motivaatiotaan.

Äkkiseltään on vaikea ymmärtää, miten polkuautojen kokoaminen auttaa vaikkapa vakuutusyhtiön väkeä tai sairaanhoitajia muokkaamaan työtään tuottavammaksi. Heitäkin on käynyt Kanervan opissa.

"Työn tekemisen periaatteet ja hukka ovat kaikilla aloilla oikeastaan samat. Konkreettinen tekeminen auttaa pohtimaan myös oman työpaikan menetelmiä. Usein kyse on pienistä asioista", Kanerva sanoo.

Yritys on järjestänyt polkuautokursseja viisi vuotta. Kanerva arvioi, että JTO Lean Learning Centerin aloittaessa noin kolmannes suomalaisista pörssiyhtiöistä oli tehnyt jotain leaniin liittyvää. Nykyisin lean on jollain tapaa tuttu kaikissa pörssiyhtiöissä.

Hänen mukaansa lean on jäänyt monissa suomalaisissa yrityksissä puolitiehen. Menetelmää ei ole ulotettu koko yritykseen.

"Hyviäkin esimerkkejä on, vaikkapa Ponsse ja Ifolor. Molemmissa henkilöstö on otettu mukaan kehitystyöhön, ja molemmat ovat kasvuyrityksiä", Kanerva sanoo.

Anu Vallinkoski
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat