Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijät varoittivat Volkswagenia

Saksalaisten lehtien mukaan Volkswagenin työntekijät huomauttivat päästöhuijauksesta

Talous
 
REUTERS–HS
Dado Ruvic Reuters
Volkswagenin dieselautojen ohjelmisto on vääristellyt päästöjä.
Volkswagenin dieselautojen ohjelmisto on vääristellyt päästöjä. Kuva: Dado Ruvic Reuters

Autoja valmistavan Volkswagenin henkilökunta varoitti työnantajaansa päästöhuijauksen mahdollistavasta ohjelmistosta, kertoivat saksalaiset lehdet sunnuntaina.

Volkswagenin teknikot olivat jo vuonna 2011 ilmoittaneet työnjohdolle päästömäärien vääristelystä. Se ei kuitenkaan johtanut toimenpiteisiin, kertoi Volkswagenilla työskentelevä nimetön lähde Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung -lehdelle.

Tästä on kyse

Noin 11 miljoonassa Volkswagenin dieselautossa on ohjelmisto, joka pienentää moottoreiden päästöjä päästömittauksissa.

Ohjelmisto on osassa vuosina 2009–2014 valmistetuista Volkswagenin, Audin, Seatin ja Škodan dieselautoista.

EU ja Yhdysvallat aikovat kiristää autojen päästömittauksia huijauksen vuoksi.

Volkswagenille osia toimittava saksalainen Bosch oli puolestaan ottanut yhteyttä yhtiöön vuonna 2007, kertoi Bild am Sonntag -lehti. Bosch oli tuolloin epäillyt, että Volkswagen saattaa käyttää yhtiölle toimittamaansa teknologiaa päästöhuijaukseen. Lehti ei kertonut lähdettä väitteelleen.

Volkswagen kieltäytyi sunnuntaina kommentoimasta saksalaisten lehtien tietoja.

"Meillä on meneillään perusteellinen tutkinta, joka keskittyy myös teknisiin ratkaisuihin. Me voimme antaa vastauksia, kun meillä on luotettavaa tietoa", sanoi Volkswagenin edustaja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Edustaja sanoi myös, että Volkswagenin ja Boschin väliset liiketoimet ovat luottamuksellisia. Bild am Sonntag -lehden mukaan Volkswagenin viime viikolla eronnut toimitusjohtaja Martin Winterkorn olisi halunnut nostaa palkkaa ensi vuoden loppuun saakka, mutta yhtiö oli kieltäytynyt vaatimuksesta.

Winterkornin oli määrä työskennellä toimitusjohtajana ensi vuoden loppuun. Vuonna 2014 Winterkorn sai palkkaa noin 16 miljoonaa euroa.

Viime perjantaina Volkswagen nimitti uudeksi toimitusjohtajakseen Porschen toimitusjohtajan Matthias M ü llerin.

Volkswagenin mukaan noin 11 miljoonassa sen valmistamassa dieselautossa on ohjelmisto, joka säätää autojen päästöt mittauksessa todellista pienemmiksi. Huijauksen vuoksi Euroopan komissio ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet kiristävänsä autojen päästömittauksia.

Esimerkiksi Sveitsin viranomaiset ovat kieltäneet niiden Volkswagenin dieselautojen myymisen, joissa voi olla mittausten huijaamisen mahdollistava ohjelmisto.

Sunnuntaina italialainen sanomalehti Corriera della Sera kirjoitti, että Volkswagenin Italian-yksikkö on pyytänyt lopettamaan niiden autojen myymisen, joissa saattaa olla mittauksissa huijaava ohjelmisto.

Volkswagenin edustajan mukaan yhtiö ei ole antanut määräyksiä autojen myymisen lopettamisesta, vaan päätökset ovat syntyneet kussakin maassa itsenäisesti.

Saksalaiset poliitikot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Volkswagenin päästöhuijaus vaikuttaa maan teollisuuden maineeseen.

"Jos kansainvälinen toimija Saksasta rikkoo ympäristönsuojelumääräyksiä näin häikäilemättömästi, se luo varjon saksalaisten yritysten ympäristölupausten ylle", sanoo Saksan ympäristöministeri Barbara Hendricks maanantaina Handelsblatt-lehdessä julkaistavassa haastattelussa.

Reuters–HS
Berliini/Rooma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat