Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Shell lopettaa öljyn etsimisen arktiselta alueelta

Suomalainen Arctia Shipping toivoo yhteistyön kuitenkin jatkuvan

Talous
 
Juha Sinisalo
Jäänmurtajia Nordicaa ja Fennicaa (kuvassa) on tarkoitus vuokrata Shellille ensi vuoden loppuun.
Jäänmurtajia Nordicaa ja Fennicaa (kuvassa) on tarkoitus vuokrata Shellille ensi vuoden loppuun. Kuva: Juha Sinisalo

Energiajätti Shell lopettaa öljyn ja kaasun etsimisen arktiselta alueelta Alaskan pohjoisrannikon edustalta. Brittiläis-hollantilainen yhtiö ilmoitti maanantaina, että se ei ole löytänyt Tuktimeren pohjan öljylähteestä riittäviä varantoja, jotta poraustoiminnan varsinainen aloittaminen olisi kannattavaa.

"Päätöksen pohjana ovat tulokset Burger J -lähteestä, hankkeeseen liittyvät korkeat kustannukset ja haastava ja arvaamaton liittovaltion säännöstö Alaskan edustalla", Shell kertoo tiedotteessaan. Energiayhtiö on käyttänyt alueen tutkimiseen noin seitsemän miljardia dollaria eli noin 6,2 miljardia euroa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Shell aloitti koeporaukset alueella heinäkuussa. Tutkimuksia auttamassa on ollut Suomen valtionyhtiön Arctia Shippingin kaksi monitoimimurtajaa Nordica ja Fennica.

Arctia Shippingillä ja Shellillä on toistaiseksi voimassa oleva puitesopimus, ja jäänmurtajien Nordican ja Fennican vuokraustilaus on voimassa ensi vuoden loppuun.

"Emme arvioi tällä olevan vaikutusta tilaukseen. Pitkäaikaisia vaikutuksia on vaikea arvioida näin pian", toteaa toimitusjohtaja Tero Vauraste.

"Uskomme ja toivomme, että kumppanuus jatkuu jossain muodossa", hän toteaa.

Shell on vuokrannut alukset, mutta Suomi on ollut kiinnostunut myös myymään jäänmurtajia Yhdysvalloille.

Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan öljynporaus arktisilla alueilla voi tuhota alueen luontoa ja johtaa laajaan ympäristökatastrofiin.

"Tämä on suuri helpotus arktiselle luonnolle. Alkaa lopultakin olla selvää öljy-yhtiöille, että olosuhteet Arktiksella ovat liian haastavat öljynporaukselle", luonnonsuojelujärjestö Greenpeacen Suomen-maajohtaja Sini Harkki sanoo tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat