Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset laittavat nyt rahaa säästöön

Yli kolmannes arvioi Suomen talouden tilan huononevan seuraavan vuoden aikana

Talous
 

Suomalaisten usko talouteen on laskenut elokuusta, mutta on yhä selvästi parempi kuin vuosi sitten. Tämä selviää Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista.

Kuluttajien luottamusta kuvaava indikaattori laski syyskuussa 4,2:een, kun se elokuussa oli vielä 8,3. Vuosi sitten luku oli vain -0,7. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,8.

Kuluttajien odotukset Suomen ja oman talouden suhteen sekä yleisestä työttömyystilanteesta synkkenivät kuukaudentakaisesta. Vain usko kotitalouden säästämismahdollisuuksiin säilyi samalla tasolla.

Suomalaisista 24 prosenttia uskoo, että maan taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Pessimistisempi kuva on 36 prosentilla, jotka arvioivat Suomen talouden tilan huononevan. Oman taloutensa kohentumiseen uskoi 24 prosenttia ja huonontumiseen 16 prosenttia.

Työttömyyden kasvuun seuraavan vuoden aikana uskoo 61 prosenttia kuluttajista. Vain 12 prosenttia uskoo työttömyystilanteen paranevan. Vuosi sitten kuluttajat olivat tätäkin pessimistisempiä.

Suomalaiset pitävät säästämistä nyt hyvänä ideana. Kotitalouksista rahaa oli saanut säästöön 65 prosenttia ja jopa 81 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Määrät ovat selvästi suuremmat kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Kuluttajista 46 prosenttia piti syyskuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Viime vuoden syyskuussa vastaava osuus oli 38 prosenttia.

Vuoden sisällä vain 13 prosenttia kotitalouksista aikoi joko melko tai hyvin varmasti ostaa auton ja seitsemän prosenttia asunnon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat