Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikennevirasto Trafi: Huijari-Volkswageneita myös Suomen teillä

Škodan ja Audin moottoreissakin päästöjä manipuloiva ohjelmisto

Talous
 
Helsingin Sanomat
Wolfgang Rattay Reuters
Audin mukaan myös sen autoissa on ohjelmisto, jonka tarkoituksena on huijata päästötesteissä.
Audin mukaan myös sen autoissa on ohjelmisto, jonka tarkoituksena on huijata päästötesteissä. Kuva: Wolfgang Rattay Reuters

Huijausohjelmistolla varustettuja autoja liikkuu myös Suomen teillä. Näin sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Toistaiseksi asiasta on esitetty vain eriasteisia arvioita.

Trafi laskee parhaillaan kuinka paljon autoja on. Pallaspuron mukaan tiistaina aamupäivän kuluessa on tarkoitus saada viitteellisiä arvioita siitä, miten suuria määriä autoja Suomessa on.

Volkswagen-konsernin mukaan tietyissä dieselautoissa on ohjelmisto, joka mittauksien aikana pienentää moottoreiden päästöjä.

Ohjelmisto on yhtiön mukaan noin 11 miljoonassa Volkswagenin, Audin, Seatin ja Škodan dieselautossa, jotka on valmistettu vuosina 2009–2014.

Volkswagen-merkin alla on monia merkkejä kuten Seat, Škoda ja Audi. Audi kertoi maanantaina, että myös sen autoissa on ohjelmisto, jonka tarkoituksena on huijata päästötesteissä. Audin mukaan ohjelmisto on 2,1 miljoonassa Audissa ympäri maailman.

Ohjelmisto on Audin malleissa A1–A6, TT, Q3 ja Q5. Reutersin mukaan Länsi-Euroopassa tämän mallisia autoja on yhteensä 1,42 miljoonaa kappaletta.

Myös Škoda tarkensi maanantaina tietoja omasta osuudestaan päästöhuijauksessa.

Škodan tiedottajan Jozef Balazin mukaan autoja, joissa on päästöjä manipuloiva ohjelmisto, on valmistettu 1,2 miljoonaa.

Suomeen Škoda-autoja maahantuovan Helkama-Auton toimitusjohtaja Maija Koskela kertoo STT:lle, että hänellä ei ole tietoa siitä, paljonko huijausohjelman sisältäviä autoja on Suomessa.

Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA sai selville syyskuussa, että Volkswagenin dieselautoihin asentama ohjelmistoalgoritmi tunnisti, milloin auto on päästömittauksessa, ja sääteli sen aikana auton päästöjä tiukasti. Tavallisessa ajossa tietyt päästöt saattoivat olla jopa 40-kertaiset sallittuun rajaan verrattuna.

Skandaali on rapauttanut merkittävästi Volkswagenin julkisuuskuvaa ja pörssiarvoa. Yhtiön osakkeen kurssi laski pelkästään maanantaiaamuna seitsemän prosenttia, ja viikossa yhtiön arvosta on hävinnyt noin 30 prosenttia.

Saksan syyttäjä on alkanut tutkia Volkswagenin entisen toimitusjohtajan Martin Winterkornin toimia, kertoo uutistoimisto Reuters. Winterkorn erosi päästökohun vuoksi keskiviikkona.

Hän ehti johtaa Volkswagenia lähes yhdeksän vuoden ajan.

Winterkorn vakuutti, ettei hänellä ollut tietoa päästötestien manipuloinnista.

Reutersin lähteiden mukaan Volkswagen aikoo erottaa Audin ja Porschen kehitysjohtajat.

Perjantaina autojätin hallitus päätti, että se hyllyttää useita työntekijöitään, kunnes päästöskandaali on saatu selvitettyä.

Hyllytettävien nimiä yhtiö ei paljastanut. 

 

HS-työryhmä: Heidi Asplund, Jussi Sippola, Tuomo Pietiläinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat