Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvoja: Lama alkaa tuntua pankeissa

Yhä useampi lainanottaja anelee pankeilta helpotusta lainaehtoihin

Talous
 

Suomalaiset pankit ovat erinomaisessa kunnossa. Pankkeja valvovan Finanssivalvonnan (Fiva) mukaan pankit tekevät hyvää tulosta ja ongelmaluottojen määrä on pieni, kaikista EU-maista pienin.

Mutta huoliakin on.

Toistaiseksi Suomen talouden surkeus näkyy Fivan johtajan Anneli Tuomisen mukaan yllättävän vähän pankkien tilassa. Loputtomasti näin ei voi jatkua.

"Asiakkaiden lainanhoitokyvyn heikkeneminen on edessä, mikäli taloudellinen tilanne heikkenee entisestään", Tuominen sanoo.

Joidenkin pankkien luottotappiot ovat kasvaneet yritysluottojen takia. Kuluttaja-asiakkaiden ongelmaluottojen määrä on toisaalta edelleen vähentynyt. Runsas prosentti suomalaisten asuntolainoista oli kesäkuun lopussa hoitamatta.

Tämän lisäksi noin kaksi prosenttia asiakkaista olisi joutunut maksuvaikeuksiin, ellei pankki olisi lieventänyt lainan ehtoja eli pidentänyt esimerkiksi maksuaikaa. Kansainvälisessä vertailussa Suomen luvut ovat molemmissa luokissa yhä pieniä.

Lainanottajien tilannetta on helpottanut käytännössä nollaan painunut korkotaso, minkä ansiosta asuntolainan koroista selviää hyvin pienilläkin tuloilla.

Tuomisen mielestä pankkien keväällä myöntämät lyhennysvapaat hämärtävät kuitenkin kuvaa asiakkaiden maksuvaikeuksien laajuudesta. Suomen Pankin tilastojen mukaan lyhennysvapaita otettiin yhteensä 11,6 miljardin euron arvosta asuntolainoja, mikä tarkoittaa noin 13 prosenttia kaikista asuntolainoista.

"Vasta sitten, kun lyhennysvapaat juoksevat loppuun, saamme todellisen kuvan mahdollisista maksuvaikeuksista", apulaisjohtaja Marja Nykänen sanoo.

Fiva on myös huolissaan kotitalouksien velkaantumisen jatkuvasta kasvusta samalla, kun työttömyys pahenee.

Pankkivalvoja varoittaakin, että se harkitsee niin sanottujen makrovakausvälineiden käyttämistä tilanteen hillitsemiseksi. Tähän joukkoon kuuluu muun muassa ensi vuoden alussa voimaan tuleva asuntolainojen lainakatto.

Sen perustilassa asuntolaina ei saa ylittää 90 prosenttia suhteessa vakuuksien arvoon. Tämä ei käytännössä vielä rajoita lainan kokoa nykytilanteeseen verrattuna. Fiva voisi kuitenkin kiristää kattoa lisää eli määrätä, että lainaa saa antaa vielä pienemmän osuuden suhteessa vakuuksiin.

Fivaa huolettaa myös pankkien tuottojen rakenne. Pankkitoiminnan kivijalan eli talletus- ja lainaustoiminnan korkokate supistui selvästi. Sen osuus pankkien tuloksista oli enää noin 40 prosenttia.

Tuottojen kasvu tuli arvopaperituotteiden kaupankäynnistä ja sijoitustoiminnan tuotoista eli esimerkiksi rahastojen palkkioista.

"Nämä muut tuottoerät ovat herkempiä markkinatilanteen muutoksille", Tuominen sanoo.

Korkokatteen pieneneminen johtuu korkojen mataluudesta. Asuntolainojen marginaalien lasku kovan kilpailun paineessa syö sitä entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat