Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvoja tukistaa työeläkeyhtiöitä – työhyvinvointirahojen määrä puolittumassa

Finanssivalvonnan selvitys varmisti, että osa työeläkeyhtiöistä käyttää työhyvinvointirahaa kilpailuun asiakkaista vastoin tarkoitusta

Talous
 

Työeläkeyhtiöitä valvova Finanssivalvonta (Fiva) on lähettänyt alalle paimenkirjeen, joka on johtamassa yrityksille jaettavien työhyvinvointirahojen puolittumiseen. Fiva vaatii, että työhyvinvointirahoja (tyky-raha) saa tulevaisuudessa jakaa yhtä paljon kuin tarkoitukseen on kerätty. Nykyisin näin ei ole.

Esimerkiksi viime vuonna työeläkeyhtiöt jakoivat yrityksille tyky-rahaa 34 miljoonaa euroa, vaikka tarkoitukseen oli kerätty puolet vähemmän eli 15 miljoonaa euroa. Kuluneen yhdeksän vuoden aikana työeläkeyhtiöt ovat jakaneet asiakkailleen 147 miljoonaa euroa tyky-rahaksi raportoimiaan eriä, vaikka ne ovat keränneet tarkoitusta varten vain 114 miljoonaa euroa.

Artikkeliin liittyvät

Yritysten saamat ja työhyvinvointitoimintaan merkityt miljoonat ovat paisuneet voimakkaasti vuodesta 2006 lähtien ja erityisesti viimeisimpien viiden vuoden aikana.

Finanssivalvonnan selvityksen mukaan työeläkeyhtiöt ovat olleet innokkaita tyky-rahan jakajia siksi, että osa rahoista on mennyt markkinaosuuden tavoitteluun eikä työhyvinvoinnin hoitamiseen. Työeläkeyhtiöt käyttävät julkista työhyvinvontirahaa kilpailuun asiakkaista, mihin sitä ei ole tarkoitettu.

Helsingin Sanomat kertoi viime kesänä, että markkinaosuuskilpailu suomalaisten eläkevarallisuuden katteeksi tarkoitetuilla työhyvinvointimiljoonilla kiihtyy. HS:n selvityksen mukaan eläkeyhtiöt jakoivat viime vuonna työhyvinvointirahaa ennätysmäärän yrityksille.

Iso osa rahoista meni uusille tai tuleville asiakkaille, vaikka asiakasyhtiöt maksavat yhtä suuren prosentin työeläkeyhtiölle.

Finanssivalvonta tuli samaan tulokseen. Valvojan mukaan eläkeyhtiöiden työhyvinvointirahan jakamista koskevat "käytännöt vaihtelevat" ja lisää ohjeistusta tarvitaan.

Fiva antaa tarkempia ohjeita työhyvinvointitoiminnan periaatteista loppuvuoden aikana.

"Toivottavasti työeläkeyhtiöt jakavat tulevaisuudessa ulos vain sen verran kuin keräävät työhyvinvointimaksuina. Toinen mahdollisuus on, että sosiaali- ja terveysministeriön nostaa työhyvinvointiin kerättävää maksua", Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Vesa Hänninen sanoo.

Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen vaati maanantaina tarkempien sääntöjen ohella isää läpinäkyvyyttä.

"Aiomme lähettää ministeriölle aloitteen, jonka mukaan työeläkeyhtiöiden tyky-toimintaa pitää tehdä läpinäkyvämmäksi. Miten työeläkeyhtiöt esimerkiksi kohtelisivat asiakkaitaan nykyistä tasapuolisemmin", Tuominen sanoi.

Tuominen kertoi Fivan löytäneen tapauksia, joissa asiakasyhtiöt olivat saaneet työeläkeyhtiöltä lupauksen työhyvinvointirahasta ennen kuin tarvetta koko rahalle oli edes selvitetty. Myös tyky-rahojen vaikutusten seurannassa on Tuomisen mukaan "parantamisen varaa".

"Asiakasyritys oli käyttänyt tyky-rahaa tietojenkäsittelykustannuksiin", Tuominen mainitsi esimerkin.

Fivan selvityksen mukaan työeläkeyhtiöt ovat luvanneet uusille asiakkaille tyky-rahaa keskimäärin 4,5 kertaa enemmän kuin vanhemmille asiakkaille. Fiva suhteutti selvityksessään luvatut rahat eläkeyhtiöiden vakuuttamaan uusien ja vanhojen asiakkaiden palkkasummaan.

Uudeksi asiakkaaksi Fiva määritteli ne yhtiöt, joiden vakuutus oli ollut alle vuoden voimassa.

Työeläkeyhtiöillä on kiusaus käyttää tyky-rahaa asiakaskilpailuun, koska kilpailukeinot alalla ovat muutoin vähäiset. Fivan arvion mukaan yhtiöiden työhyvinvointityö on silti ollut pääosin laadukasta ja hankkeilla on saatu hyviä tuloksia.

Helsingin Sanomien kesällä julkaiseman selvityksen mukaan tyky-rahaa käyttävät kilpailuun erityisesti kaksi suurinta eläkeyhtiötä Varma ja Ilmarinen.

Varma lupasi tai maksoi asiakkailleen työhyvinvointirahaa vuonna 2014 yli 31 miljoonaa euroa ja Ilmarinen 25 miljoonaa euroa. Varman hyvinvointirahoitus kolminkertaistui ja Ilmarisen kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna.

Samalla erittäin isojen eli miljoonaluokan työhyvinvointisopimusten määrä on kasvanut edellisvuosista.

Ilmarinen teki viime vuonna kuusi yli miljoonan euron työhyvinvointisopimusta, kun toissavuonna niitä oli yksi. Varma puolestaan lupasi yli miljoonan euron työhyvinvointirahan kolmelle yhtiölle, kun toissavuonna se antoi kaksi yli miljoonan euron hyvinvointilupausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat