Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apple rahastaa puhelimien huolloilla – hinta on sama vian suuruudesta huolimatta

Jos Applen iPhone menee rikki, sen korjaaminen merkkihuollossa tulee kalliiksi mutta puhelimen takuu säilyy. Vakuutus ei välttämättä riitä kattamaan korjauksen kuluja.

Talous
 
Jussi Miettinen
Rio Gandara HS
Kuva: Rio Gandara HS

Älypuhelin putoaa kivilattialle ja lasiin tulee säröjä. Lasin vaihtaminen valtuutetussa huoltoliikkeessä maksaa maltaita, etenkin jos puhelin sattuu olemaan Applen iPhone.

Applen valtuutetut huollot eivät nimittäin korjaa hajonnutta puhelinta, vaan antavat hajonneen tilalle niin sanotun tehdashuolletun puhelimen. Hinta on siten aina sama, oli kyse sitten näytön, latausliittimen tai vaikkapa mikrofonin hajoamisesta.

Esimerkiksi iPhone 5:n korjaus eräässä merkkihuollossa maksaa 349 euroa. IPhone 6:n huollosta merkkikorjaamo rahastaa 30 euroa enemmän.

Samalla puhelimeen tallennetut tiedot ja tiedostot katoavat, ellei niistä ole varmuuskopiota tai jollei maksa tietojen siirrosta lisämaksua merkkihuollolle.

Merkkihuoltoa edullisemman vaihtoehdon tarjoavat epäviralliset huoltoliikkeet, joita löytyy ainakin suurista kaupungeista. Esimerkiksi iPhone 5:een uuden näytön ja etulasin voi vaihdattaa jopa alle satasella.

Tällaisten ei-valtuutettujen korjaamojen varjopuoli on kuitenkin se, että asiakas menettää tuotteen takuun, mikäli sitä on vielä jäljellä.

Sen vuoksi moni vie suosiolla mäsäksi menneen laitteen valtuutettuun merkkihuoltoon.

Jos laite hajoaa vahingossa, kotivakuutuksen pitäisi korvata korjauksen hinta.

Melko yleinen omavastuu eri vakuutusyhtiöissä on 150 euroa. Suurista vakuutusyhtiöistä ainakin Pohjola ja Fennia suosittelevat viemään puhelimen merkkihuoltoon.

"Ei tuntuisi hyvältä asiakaspalvelulta sanoa, että vie halvimpaan korjaamoon ja sitten laitteeseen tulisikin takuunalainen vika, ja asiakkaalla ei olisi laitteessaan enää takuuta voimassa", Fennian palvelupäällikkö Anne Salonen-Kakko perustelee.

"Asiakas voi toki halutessaan valita muunlaisiakin korjaamoja", sanoo puolestaan korvauspäällikkö Kirsi Yrttiaho vakuutusyhtiö Pohjolasta.

Toisin kuin Pohjola ja Fennia, Sampo-konserniin kuuluva If suosittelee asiakkaitaan viemään hajonneen puhelimensa merkkihuollon sijaan tavalliseen matkapuhelinhuoltoon.

Mikäli asiakas vie laitteen merkkihuoltoon, If maksaa korvausta laitteesta vain sen verran, minkä tavallinen huolto korjauksesta veloittaisi.

"Takuuhuoltojen lisäksi löytyy paljon ammattitaitoisia yrityksiä, jotka toimivat paikallisesti tai postin välityksellä", Ifin lakimies Mikko Vaitomaa perustelee.

Vaitomaan mukaan epävirallisen huollon käyttäminen on asiakkaille usein myös vaivattomampaa ja nopeampaa kuin merkkihuollon käyttäminen.

"Asiakkaalle on eduksi saada puhelin mahdollisimman pian taas käyttöönsä ja suurin osa asiakkaistamme nimenomaan toivoo tätä", Vaitomaa kertoo.

Ifillä käytäntö on ollut sama jo vuosia.

Vaitomaan mukaan Ifin tiedossa ei ole, että takuun menettäminen olisi aiheuttanut ongelmia yrityksen asiakkaille ainakaan suuressa määrin.

"Se, että puhelin korjataan muualla kuin takuuhuollossa, ei poista myyjän virhevastuuta tuotteesta", hän muistuttaa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola on samaa mieltä kuin Vaitomaa. Hänestäkin valmistajan virhevastuun pitäisi säilyä, mikäli korjauksesta huolehtii ammattitaitoinen huoltoliike.

"Jos varaosa on toimiva ja takuu raukeaa sen käytön perusteella, menettelytapa on silloin kohtuuton", Kaakkola näkee.

Millaisia varaosia tavalliset puhelinhuollot sitten käyttävät? Ovatko ne yhtä kestäviä kuin Applen käyttämät osat?

Toimitusjohtaja Tapio Marjanen iTapsa Services Oy:stä vakuuttaa, että heidän käyttämänsä osat vastaavat alkuperäisiä osia. Digishop hankinnoista ja sisäänostoista vastaava Marek Daifi puolestaan väittää, että ainakin osa heidän tilaamistaan varaosista tulee samoilta tehtailta kuin Applen käyttämät varaosat.

Sekä Marjanen että Daifi kuitenkin varoittavat, että varaosien kirjo on laaja ja laatu vaihtelee paljon. Tee-se-itse-korjaajan voi olla vaikeaa erottaa jyviä akanoista kansainvälisten verkkokauppojen laajasta tarjonnasta.

"Meillä meni vuosi puolitoista siihen, että löysimme hyvät toimittajat ja pääsimme heidän kanssaan yhteisymmärrykseen. Yhdessä yössä ei saada varaosaketjua toimimaan", Marjanen sanoo.

ITapsa ja Digishop myöntävät varaosille ja korjaustyölle vuoden takuun. Siitä ei kuitenkaan ole apua, jos laitteeseen tulee varsinaisen takuuajan puitteissa jokin muu vika. IPhonen omistaja joutuu tällöin korjaamaan laitteen omalla kustannuksellaan.

Daifi näkee Applen käytäntöön monta eri syytä, joista yksi on Applen halu pitää kaikki langat omissa käsissään ja toinen raha.

"Tehdaskorjattujen laitteiden myyminen on Applelle iso osa bisnestä. Henkilökohtainen näkemykseni on, että se on törkeää kuluttajaa kohtaan", Daifi sanoo. 

 

 

HS yritti tavoittaa Applea aiheeseen liittyen. Puhelinhaastattelu ei onnistunut, mutta Applen käyttämä suomalainen viestintätoimisto välitti HS:n kysymykset sähköpostitse Applen iPhone-asiantuntijoille.
Yksi kysymys oli, pitääkö Apple kohtuullisena sitä, että yksinkertaisen osan vaihtaminen voi maksaa lähes 400 euroa. Emme saaneet kysymykseen vastausta. Applen asiantuntijat kehottivat viestintäkonsultin välityksellä hakemaan tietoa Applen verkkosivuilta.

Oikaisu 29.9 klo 13.29Artikkelissa kerrottiin Marek Daifin edustaman yrityksen nimeksi virheellisesti Digiplay. Oikea nimi on kuitenkin Digishop.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat