Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

70 prosenttia suomalaisista kannattaa perustuloa

Talous
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Perustulo voisi vähentää ja selkeyttää sosiaaliturvan byrokratiaa ja kannustaa työntekoon.
Perustulo voisi vähentää ja selkeyttää sosiaaliturvan byrokratiaa ja kannustaa työntekoon. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Lähes 70 prosenttia suomalaisista pitää perustuloa hyvänä ajatuksena. Tämä selviää Kelan teettämässä tutkimuksessa. Sopivaksi perustulon määräksi suomalaiset arvioivat 1 000 euroa kuukaudessa.

Perustulolla tarkoitetaan kansalaisille jaettavaa vastikkeetonta rahaa. Tällä helpotettaisiin byrokratiaa ja vähennettäisiin tuloloukkoja. Erilaisia tapoja järjestää perustulo on kuitenkin useita.

Perustulo on ollut viime aikoina jälleen keskusteluissa. Yksi syy on, että hallitus aikoo tehdä perustulokokeilun tällä kaudella. Kokeilu on kirjattu hallitusohjelmaan.

Kansalaisten kannatuksen lisäksi myös kansanedustajat kannattavat perustuloa. Kansanedustajista yli puolet, 104 kansanedustajaa, kannatti perustuloa Ylen vaalikoneessa. Samoin tekevät keskustan ja perussuomalaisten eli kahden suurimman puolueen kansanedustajien enemmistöt.

Kelan mukaan suuria muutoksia perustulon kannatuksessa ei ole tapahtunut. Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksen ja Åbo Akademin taloustieteen laitoksen vuonna 2002 tekemän kyselyn tulokset olivat samansuuntaisia kuin nyt tehdyssä kyselyssä.

Tuoreen perustulotutkimuksen teki Kelalle Taloustutkimus syyskuun kolmen ensimmäisen viikon aikana. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 1 006:ta ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat