Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekasorto raaka-aineissa heikensi yhä osakkeita

Huoli Kiinan talouskasvun hidastumisesta hermostuttaa sijoittajia

Talous
 
REUTERS–HS

Osakkeiden halpeneminen Euroopassa jatkui tiistaina, vaikka useat raaka-aineet alkoivat kallistua.

Keskeiset eurooppalaiset osakeindeksit olivat tiistaina lähes heikommissa lukemissa kuin kertaakaan tänä vuonna. Stoxx Europe 600 osakeindeksi maanantaista 0,6 prosenttia.

Sijoittajien huolet Kiinan talouskasvun hidastumisesta ovat aiheuttaneet lähes sekasorron raaka-ainemarkkinoilla.

Kuparin, hiilen ja raakaöljyn hinnat ovat olleet jo pitkään halvimmillaan sitten vuonna 2008 kärjistyneen rahoitusmarkkinoiden kriisin jälkeen. Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jolla on merkittävä vaikutus maailmantalouteen.

Kiinan teollisuus käyttää myös huomattavasti raaka-aineita ja niistä jalostettuja tuotteita.

Maanantaina sijoittajien huolet kohdistuivat etenkin brittiläis-sveitsiläiseen kaivos- ja raaka-aineyhtiöön Glencoreen, jonka osake romahti lähes 30 prosenttia. Raaka-aineiden voimakkaan halpenemisen takia ainakin osa sijoittajista epäili yhtiön olevan maksukyvyttömyyden partaalla.

Glencore on liikevaihdolla mitattuna Euroopan suurimpia yrityksiä. Sen palveluksessa on 181 000 työntekijää.

Varainhoitoyhtiö Investec varoitti maanantaina asiakkaitaan Glencoren osakkeen voivan olla arvoton, jos metallien hinnat pysyvät nykyisellä tasollaan.

Tiistaina Glencore hyökkäsi sijoittajia vastaan pitämällä spekulaatioita ylimitoitettuna. Glencore vakuutti olevansa operatiivisesti ja rahoituksellisesti vahvassa kunnossa. Yhtiön osakkeen arvo vahvistui lähes 17 prosenttia.

Osa sijoittajista on sitä mieltä, että Glencoren vuonna 2011 alkaneita ongelmia ei voi ratkaista muuten kuin poistamalla yhtiö pörssistä. Sijoittajien epäluulo raskaasti velkaantunutta yhtiö on hyvin suuri, ja raaka-aineiden voimakas halpeneminen on lisännyt epäilyjä vielä entisestään.

Raaka-aineet ovat kansainvälisen talouden ilmapuntareita, jotka reagoivat verraten nopeasti muutoksiin teollisuustuotannossa. Lisäksi niiden hintoihin vaikuttavat nopeasti erilaiset markkinahäiriöt.

Suomessa metallien halpeneminen on aiheuttanut taloudellisia ongelmia esimerkiksi teräsyhtiö Outokummulle.

Reuters–HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat