Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työeläkeyhtiöiden vastuullisuudessa eroja

Talous
 
Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen toimittaja

Finanssivalvonta (Fiva) julkaisi maanantaina pitkään tekemänsä selvityksen siitä, kuinka vastuullisesti työeläkeyhtiöt käyttävät niiden haltuun uskottuja julkisia miljardeja. Kyse on työhyvinvointirahoista, joita työeläkeyhtiöt jakavat asiakkailleen noin 34 miljoonaa euroa vuodessa.

Finanssivalvonta tuli samaan tulokseen kuin Helsingin Sanomien selvitys (HS 31.5. 2015).

Osa eläkeyhtiöistä käyttää rahoja osin uusien asiakkaiden kalasteluun eikä työhyvinvoinnin edistämiseen kuten on tarkoitus.

Osa yhtiöistä lupaa rahoja uusille asiakkaille niin innokkaasti, että koko ala on ylittänyt työhyvinvointiin varatut miljoonat 130-prosentilla joka vuosi kuluneen kolmen vuoden aikana. Osa työhyvinvointirahoista meni Finanssivalvonnan selvityksen mukaan täysin vääriin tarkoituksiin kuten asiakkaiden tietojenkäsittelykustannuksiin.

Finanssivalvonta huomasi selviä eroja työeläkeyhtiöiden välillä. Fiva ei kuitenkaan kertonut oikein ja väärin toimineiden työeläkeyhtiöiden nimiä, vaikka kyse on julkisten varojen valvonnasta ja käyttämisestä.

Työeläkeyhtiöt tekivät sen itse.

Ilman moitteita selvinneet työeläkeyhtiöt lähettivät tiedotteet, joissa ne kertoivat toimineensa Fivan ohjeiden mukaisesti tai saaneensa puhtaat paperit. Puhtaiksi ilmoittautuivat kolmanneksi suurin työeläkeyhtiö Elo ja piskuinen ruotsinkielisen pääoman työeläkeyhtiö Veritas.

Kaksi suurinta yhtiötä eli Varma ja Ilmarinen jättivät tiedottamatta saamistaan arvioista. Erikseen kysyttäessä ne ilmoittivat, että tiedotettavaa ei ole.

Myös rakentajien ja muiden pätkätyöläisten vakuuttaja Etera oli hiljaa.

Työhyvinvointirahojen käytön tarkastus avasi ensi kertaa näkymän siihen, miten vastuullisesti työeläkeyhtiöt toimivat ilman pakottavia lakeja ja normeja.

Eläkeyhtiöiden on ollut vaikea kilpailla, sillä niiden myymä tuote työeläkevakuutus on kaikilla samanlainen.

Työhyvinvointirahojen tarkastus antoi eläkevakuutusyhtiötä etsivälle yhden valintakriteerin. Asiakas voi valita vakuuttajakseen vastuullisen työeläkeyhtiön.

Tuomo Pietiläinen
tuomo.pietilainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat