Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makeisvero poistuu vuonna 2017

Hallitus taipui, koska EU:n komissio piti elintarviketeollisuuden kantelua aiheellisena

Talous
 
Raisa Kyllikki Ranta
Makeisia Halvan tehtaalla matkalla pussipakkauskoneeseen.
Makeisia Halvan tehtaalla matkalla pussipakkauskoneeseen. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt, että kiistelty makeisten ja jäätelön valmistevero poistetaan vuoden 2017 alusta. Syynä on EU:n komission ilmoitus, jonka mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä.

Neljä vuotta voimassa ollut makeisvero on kismittänyt varsinkin elintarviketuottajia.

Fakta

95 senttiä kilolta

 Valmistevero makeisissa ja jäätelössä on 95 senttiä kilolta.

 Esimerkiksi puolen kilon jäätelöpaketin hinnassa sen osuus on siten noin 42 senttiä.

 Noin 40 gramman suklaapatukan hinnassa valmisteveron osuus on noin 3,8 senttiä.

KORJAUS 1.10.2015. Korjattu suklaapatukan valmisteveron osuus. Alunperin kirjoitettiin virheellisesti, että hinnasta noin 38 senttiä on makeisveroa.

"Tämä oli helpottava ja odotettu päätös", sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen. "Olemme erittäin tyytyväisiä."

Veron poistaminen voi halventaa Juutisen mukaan makeisten hintoja keskimäärin 15–25 prosenttia ja jäätelön hintaa 30–40 prosenttia. Vero on 95 senttiä kilolta, joten sen osuus tuotteen hinnassa on sitä suurempi mitä halvempi tuote on.

Elintarviketeollisuusliitto kanteli makeisverosta EU:n komissiolle kaksi vuotta sitten. Makeisten ja jäätelön valmistevero otettiin uudelleen käyttöön vuonna 2011. Perusteluksi ilmoitettiin valtion verotulojen lisääminen.

Veroa yritettiin perustella myös sokerin syönnin vähentämisellä ja muilla terveyssyillä, mutta tällaisen veron rajaaminen olisi nykyistäkin veroa hankalampaa. Sokeria kun on esimerkiksi hedelmissäkin.

Virvoitusjuomista veroa taas on kannettu vuodesta 1940.

"Verosta on päätetty poliittisten mielihalujen mukaan selvittämättä, mitä hankaluuksia siitä koituu alan liiketoiminnalle", Juutinen sanoo.

Veroa peritään suklaasta, mutta ei esimerkiksi suklaakekseistä. Veron ulkopuolella ovat myös muut leivonnaiset ja jogurtit.

"Pahimmillaan on tutkittu sitä, kuinka paljon jonkin suklaamuron pinnassa on suklaata. Tästä on tullut aivan tolkuton häslinki yrityksille, kun ne ovat yrittäneet välttää veroa tuotteissaan."

Makeisveroa on vuoden 2011 jälkeen korotettu kerran.

EU:n komissio katsoo, että verojärjestelmä sisältää piilotettua valtiontukea niille tuotteille, joista veroa ei kanneta. Hallitus päätti reagoida EU:n epäviralliseen ilmoitukseen heti eikä odottaa, että asia päätyisi EU-tuomioistuimeen.

Hallitus ei kuitenkaan halunnut laajentaa veropohjaa koskemaan myös keksejä ja leivonnaisia, koska valmisteveron kerääminen aiheuttaa hallinnollisia kustannuksia.

"Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi normien purku, minkä vuoksi tällaisen veronkannon laajentamiseen ei haluttu lähteä", hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä sanoo.

Valmistevero tuottaa valtiolle tänä vuonna 256 miljoonaa euroa, josta makeisten ja jäätelön osuus on 109 miljoonaa euroa ja virvoitusjuomien osuus 147 miljoona euroa. Hallitus päättää viimeistään ensi vuoden syksyllä seuraavan vuoden talousarvioesitystä laatiessaan, miten tuotto korvataan.

Hallitus joutunee tarkistamaan ensi vuonna myös virvoitusjuomien valmisteveroa, koska siitäkin on kanneltu EU:n komissiolle. Veron piiriin kuuluvat käytännössä kaikki alkoholittomat juomat limonadeista energiajuomiin ja pullotettuihin vesiin.

Veroa peritään myös soija- ja kaurajuomista, ja soijatuottajat ovatkin kannelleet verosta EU:n komissiolle. Tuottajien mielestä vero asettaa soijamaidon eriarvoiseen kilpailuasemaan maidon kanssa. HS:n saamien tietojen mukaan ne todennäköisesti poistetaan veron piiristä.

KORJAUS 1.10.2015.Makeisveroa on vuoden 2011 jälkeen korotettu kerran eikä useaan kertaan kuten uutisessa alunperin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat