Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi romahti kilpailukykyvertailussa – mutta on silti yhä maailman huipulla

Maailman talousfoorumin vertailussa Suomi valahti neljä sijaa kahdeksanneksi

Talous
 
Mikko Stig Lehtikuva
Suomen kilpailukyky on huonontunut poikkeuksellisen paljon vuoden kuluessa.
Suomen kilpailukyky on huonontunut poikkeuksellisen paljon vuoden kuluessa. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Suomen sijoitus kilpailukykyä mittaavassa Maailman talousfoorumin vertailussa on pudonnut tämän vuosituhannen heikoimmaksi. Suomen sijoitus vertailussa on kahdeksas, kun viime vuonna sijoitus oli neljäs.

Edellisen kerran sijoitus on ollut yhtä heikko vuonna 1999, jolloin sijoitus oli 11:s. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Suomi oli kolmena vuonna vertailun ykkönen.

Maailman talousfoorumin WEF:n vertailu on toinen kahdesta kansakuntien kilpailukykyä mittaavasta selvityksestä. Toista tekee sveitsiläinen kauppakorkeakoulu IMD, ja siinä Suomen sijoitus putosi sijalta 18 tänä vuonna sijalle 20.

Fakta

Suomi ykkönen perusopetuksessa

Suomi on maailman paras:

 Järjestäytyneen rikollisuuden etäisyys liike-elämästä

 Perusopetuksen laatu

 Teknologian saatavuus

 Omaisuudensuojan vahvuus

 Yritysten toiminnan eettisyys

 

Suomi pärjää huonosti:

 Palkkojen muodostumisen joustavuus (sijoitus 140 maan joukossa 140:s)

 Verotuksen kannustava vaikutus työntekoon (109:s)

 Kotimaisten alihankkijoiden runsaus (96:s)

 Palkkaamisen ja irtisanomisen joustavuus (87:s)

 Voittojen ja työvoiman verotus yrityksissä (81:s)

Talousfoorumin vertailu perustuu tilastojen lisäksi yritysjohtajien, etujärjestöjen, virkamiesten ja tutkijoiden haastatteluihin. Mielipidekyselyiden tapaan tuloksissa on muutaman sijoituksen virhemarginaali, ja tuloksia voi luonnehtia suuntaa-antaviksi. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan viimevuotinen selvitys kuvaili, että vertailujen teko on enemmänkin taidetta kuin tiedettä.

Suomi keikkuu usein kansainvälisten vertailujen kärkipäässä, mitattiin sitten kilpailukykyä tai vaikkapa inhimillistä pääomaa. Tälläkin kertaa talousfoorumin vertailussa Suomen taakse jäivät muun muassa Ruotsi, Tanska, Kanada ja Itävalta.

Tulos vaikuttaa ristiriitaiselta: miten on mahdollista, että tästä huolimatta Suomella tuntuu menevän niin huonosti?

Yksi selitys liittyy siihen, mitä vertailu mittaa. Talousfoorumin vertailu pyrkii selvittämään eri maiden rakenteellista kilpailukykyä eli pitkän aikavälin kasvupotentiaalia.

Kyse on siis siitä, millaiset raamit tulevaisuuden kasvulla on, mutta vertailu ei mittaa, kuinka hyvin maat potentiaaliinsa saavuttavat.

IMD:n vertailu puolestaan kuvaa enemmänkin kustannuskilpailukykyä, jonka rapautumisesta pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on ollut huolissaan. Suomen kustannuskilpailukyky on heikentynyt, koska työn hinta suhteessa arvonlisäykseen on kehittynyt yritysten kannalta huonommin kuin kilpailijamaissa.

Etlan selvitys totesi viime vuonna, että korkea sijoitus kilpailukykyvertailuissa ei ennusta talouden hyvää kehitystä – pikemminkin päinvastoin. Sen sijaan nousu tai lasku vertailussa saattaa ennakoida maan talouden kehittyvän samaan suuntaan.

Etlan tutkimusjohtaja Petri Rouvinen pitää Suomen neljän sijan pudotusta poikkeuksellisen suurena. Hän tulkitsee muutosta siten, että kustannuskilpailukyvyn heikkeneminen ja siitä aiheutunut talouden alakulo ovat alkaneet nakertaa myös laajemmin kansakunnan kilpailukyvyn rakenteita.

"Olisi uskottavaa, että kun tämä on niinkin pitkään jatkunut, niin rakenteelliset vahvuudet alkavat heikentyä", Rouvinen sanoo.

Vaasan yliopiston taloustieteen professori Hannu Piekkola ei pidä Suomen kahdeksatta sijaa huonona, mutta tilanne on vaikea.

"Uskon, että edellisen hallituksen toimettomuus nakersi uskottavuutta Suomen järjestelmään. Siinä mielessä hallituksella on näytön paikka", Piekkola sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Talousfoorumin vertailussa Suomen vahvuudet liittyvät instituutioiden luotettavuuteen ja toimivuuteen. Esimerkiksi perusopetuksessa Suomi on maailman ykkönen.

Heikkouksiksi WEF laskee muun muassa kireä verotuksen, työmarkkinoiden jäykkyyden ja kotimarkkinoiden pienen koon. Vertailun 140 maasta palkat muodostuvat kaikkein keskitetyimmin juuri Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat