Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prinsessa Noora etsii Suomesta osaamista

Ammattikorkeakoulu Metropolia yrittää myydä taitoaan Persianlahdelle

Talous
 
Sami Kero HS
Bahrainin kuningashuoneen prinsessa Sheikha Noora Bint Khalifa Al Khalifa (kesk.) tutustui tiistaina Metropolia-ammattikorkeakouluun. Ammattikorkeakoulun toimintaa hänelle esittelivät Metropolian koulutusviennin asiantuntija Aija Ahokas (vas) ja johtaja Katri Luukka.
Bahrainin kuningashuoneen prinsessa Sheikha Noora Bint Khalifa Al Khalifa (kesk.) tutustui tiistaina Metropolia-ammattikorkeakouluun. Ammattikorkeakoulun toimintaa hänelle esittelivät Metropolian koulutusviennin asiantuntija Aija Ahokas (vas) ja johtaja Katri Luukka. Kuva: Sami Kero HS

Haagassa ammattikorkeakoulu Metropolian toimitiloissa kiidätetään ihka oikeaa prinsessaa huoneesta toiseen. Yhdessä huoneessa prinsessalle esitellään jalkahoitoa, toisessa proteeseja. Ja täällä opetamme fysioterapiaa!

Bahrainin kuningashuoneen 27-vuotias prinsessa Sheikha Noora Bint Khalifa Al Khalifa vierailee Suomessa, koska hän on perustamassa kotimaahansa uutta yliopistoa. Metropolia myisi hänelle mielellään osaamista.

Fakta

Bahrain on pieni ja vauras

 Saarivaltio Saudi-Arabian rannikon edustalla.

 Pinta-alaltaan ja väkiluvultaan karkeasti Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen.

 Bruttokansantuote henkeä kohti 51 700 (Suomi 40 300)

Esittelykierroksen jälkeen prinsessa istuu auditorioon kuuntelemaan esityksiä Metropolian toiminnasta ja saavutuksista.

Tämä on sitä koulutusvientiä, josta Suomessa on kohkattu siitä asti, kun Suomi nousi maailman oppimiskartoitusten kärkeen. Metropolialla on käynnissä koulutusviennistä useita sopimusneuvotteluja Persianlahden alueelle ja Kiinaan.

Prinsessa Noora tutustui Suomeen jo keväällä, kun Suomen silloisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren johtama delegaatio kävi Bahrainissa. Prinsessa kertoo saaneensa hyvän vaikutelman suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja sen tuloksista.

"Yritän tehdä täältä löytöjä. On vasta ensimmäinen päivä, joten en tiedä, mitä ne ovat. Mutta jotain täällä täytyy olla", prinsessa Noora sanoo.

Persianlahden maat ovat yksi kiinnostavimmista kohteista Suomen koulutusviennille, kertoo kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärvi opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Muita kärkikohteita ovat Brasilia, Kiina, Indonesia ja Kaakkois-Aasian maat.

Palojärven mukaan useat Persianlahden maat investoivat nyt paljon koulutukseen, sekä julkisella että yksityisellä puolella. Suomea pidetään kiinnostavana vaihtoehtona kumppaniksi.

"Me osaamme myös kuunnella emmekä kuvittele siirtävämme suomalaista järjestelmää muualle, vaan tavoitteena on hyödyntää suomalaisten osaamista esimerkiksi opettajakoulutuksessa tai koulun kehittämisessä", Palojärvi sanoo.

Prinsessa Nooran kotimaa Bahrain nousi maailman otsikoihin vuonna 2011, kun arabikevään mellakat levisivät maahan.

Ilman mellakoita prinsessa ei ehkä olisi nyt Suomessa. Maan hallinto ymmärsi arabikevään myötä, että sen pitää panostaa ihmisiin: koulutukseen ja sosiaalitoimeen. Aiemmin valtio oli keskittynyt infrastruktuurin kehittämiseen.

Prinsessa Nooralta politiikasta ei saa kysyä. Se on kiellettyjen aiheiden listalla haastattelussa, kuten uskontokin. Hovi haluaa suojella prinsessaa kohuilta.

Kerran prinsessa Noora kuitenkin melkein puhuu politiikasta: "Muutoksia on paljon, mikä aiheuttaa myös ongelmia. Mutta suunnitelma on olemassa. Työministeri tekee yhteistyötä opetusministerin kanssa, jotta koulutus olisi sellaista, että valmistuneet löytäisivät töitä."

Prinsessa Noora opiskeli itse graafista suunnittelua Yhdysvalloissa ja joukkoviestintää kotimaassaan. Opintojen jälkeen hän perusti graafisen suunnittelun yrityksen. Nyt hän omistaa 16 yritystä.

Kaksi vuotta sitten prinsessa Noora perusti ensimmäisen oppilaitoksensa. Seuraavaksi suunnitelmissa on oikeita yliopistotutkintoja myöntävä yliopisto. Lupa siihen on jo.

Yliopiston tavoite on hyvin käytännönläheinen. Siellä koulutettaisiin nuoria niihin ammatteihin, joita Bahrainin työmarkkinat tarvitsevat.

"Emme halua, että yliopisto opettaa nuorille sellaista, joka ei hyödytä heitä elämässään. Jos yliopisto täyttää tämän vaatimuksen, se on hyvä yliopisto", prinsessa Noora sanoo.

Metropolian esittelykierroksen jälkeen prinsessa Nooralle tarjotaan rehtorin tekemää puolukkapiirakkaa. Puolukat ovat jo tulleet prinsessalle matkallaan tutuksi, sillä viikonloppuna hänet vietiin metsään puolukoita keräämään.

Ilmeestä päätellen se oli prinsessalle matkan kohokohta.

Neuvottelut Metropolian ja prinsessa Nooran välillä jatkuvat ensi viikolla Bahrainissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat