Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU haluaa tehostaa lainojen paketointia

Fivan mielestä yritysrahoitusta parantavissa ehdotuksissa on myös haitallisia elementtejä

Talous
 
François Lenoir Reuters
Rahoitusmarkkinoista vastaava komissaari Jonathan Hill.
Rahoitusmarkkinoista vastaava komissaari Jonathan Hill. Kuva: François Lenoir Reuters

EU:n rahoitusalasta vastaava komissaari Jonathan Hill esitteli keskiviikkona komission suunnitelman niin sanotusta pääomamarkkinaunionista.

Uudistusten tavoitteena on rukata olemassa olevaa säännöstöä sellaiseksi, että sijoittajat voisivat sijoittaa turvallisesti rajojen yli ja pienille ja keskikokoisille yrityksille olisi tarjolle muutakin rahoitusta kuin pankkilainaa.

Rahoituksen sujuvuus on tärkeää talouskasvulle ja työllisyydelle.

Monissa EU-maissa erityisesti pienten ja keskikokoisten yritysten rahoitus toimii yhä huonosti, koska pankit ovat joutuneet supistamaan luotonantoa kiristyneen sääntelyä takia. Suomessa yritysrahoitus on toiminut, koska pankit ovat hyvässä kunnossa.

Hillin listalla oli valmis asetusehdotus yrityslainojen arvopaperistamisen tehostamiseksi. Arvopaperistaminen tarkoittaa sitä, että pankki paketoi yrityksille myöntämänsä lainat, antaa paketille luottoluokituksen ja myy sen osuudet sijoittajille.

Näin lainojen riskit saadaan siirrettyä pankin taseen ulkopuolelle ja pankin pääomaa vapautuu uusiin lainoihin.

Juuri tämän tyyppiset tuotteet olivat vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin taustalla. Niiden riskit oli arvioitu väärin, ja sijoittajille koituneet tappiot kaatoivat pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Komissaari Hill vakuutti, että EU:n tuotteet ovat erilaisia.

Tarkoituksena on, että sijoittajat saavat läpinäkyvästi tietoa sijoituskohteen sisällä olevien yrityslainojen riskeistä.

"Kansalliset erot rahoituksen saatavuudessa ovat suuria EU-maiden välillä. Tarvitaan tuote, jonka avulla sijoittajat voisivat sijoittaa yrityslainoihin turvallisesti valtionrajoista riippumatta", Hill sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen pitää suunnitelmaa hyvänä, kunhan varmistetaan, että sijoittajat todella saavat tietoa tuotteen riskeistä.

"Pankeilla itsellään on tieto yritysten riskipisteytyksestä. Vastaava tieto pitäisi olla saatavilla muillekin", Nykänen sanoo.

Komissio aikoo myös pienentää yrityslainojen riskipainoa pankkien vakavaraisuuslaskennassa. Riskipaino määrittää, miten paljon omaa pääomaa pankin pitää varata sijoitusta tai lainaa vastaan.

Riskipainoihin puuttumista poliittisin perustein Finanssivalvonta ei pidä hyvänä.

"Valvojan näkökulmasta riskipainon pitää heijastaa riskillisyyttä. Sitä ei pidä vesittää", Nykänen sanoo.

EU:ssa on vastikään saatu voimaan uusi pankkisääntely, jossa vakavaraisuussäännöt uudistettiin.

Komissio aikoo helpottaa myös vakuutusyhtiöiden sijoituksia eurooppalaiseen infrastruktuuriin pienentämällä infrasijoitusten riskipainoja vakuutusyhtiöiden sijoitussalkuissa.

Hillin listalla on myös selvitys rajat ylittävän riskirahoituksen helpottamisesta ja pörssiin pyrkivien yhtiöiden listalleottoesitteiden yksinkertaistamisesta.

Hän aikoo myös selvityttää, onko viime vuosina kiireessä uusitussa pankkien sääntelyviidakossa päällekkäisyyksiä, ristiriitaisuuksia tai ylipäätään turhaa sääntelyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat