Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan hiilidioksidipäästöt alkoivat vähentyä

Ympäristöjärjestön mukaan Kiinan hiilenkulutus supistuu nyt vauhdikkaasti. Suuri muutos alkoi vuonna 2011.

Talous
 

Kiinan voi sanoa tehneen ihmeen. Koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmen Kiinan hiilidioksidipäästöt kasvoivat hyvin nopeasti. Maa on tuottanut viime vuosina yli viidenneksen kaikista maapalloa lämmittävistä kaasuista.

Tänä vuonna päästöjen lisääntyminen on pysähtynyt. Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Kiinan hiilidioksidipäästöt supistuivat tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin kolme prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Artikkeliin liittyvät

Hiilikampanjoitsija Harri Lammin mukaan tärkein syy tähän on Kiinan hiilenkulutuksen kääntyminen selvään laskuun jo puolitoista vuotta sitten. Kivihiilen poltto tuottaa kolmasosan maailman hiilidioksidipäästöistä.

Suuri muutos alkoi vuonna 2011. Kiinan hallitus yritti panna alulle ideaa kiinalaisesta unelmasta, mutta samaan aikaan kansalaiset yskivät historian pahimmissa savusumuissa.

"Ilmansaasteilta kukaan ei pääse pakoon. Hallitus alkoi pelätä, että koulutetut ihmiset muuttavat muualle. Saasteilla alkoi olla myös mittavia taloudellisia seurauksia terveysvaikutusten ja kuolemien takia", Lammi sanoo.

Keskusjohto päätti toimia, ja kun Kiinassa jotain päätetään, aikaa ei kulu vatvomiseen. Lammin mukaan hiiltä käyttävässä terästeollisuudessa ja energiantuotannossa on tapahtunut nopea muutos. Vanhoja tehottomia ja saastuttavia terästehtaita on suljettu joukoittain.

"Päätöksiä on helpottanut se, että teräksestä on ollut maailmalla ylikapasiteettia. Vanhat tehtaat eivät ole olleet enää kannattavia", Lammi sanoo.

Kiina on panostanut valtavasti myös päästöttömään energiaan. Jokia on valjastettu vesivoimaksi. Uusia ydinvoimaloita on rakennettu. Myös tuuli- ja aurinkoenergia ovat kasvaneet nopeasti.

"Tuulen ja auringon osuus on noin 3–4 prosenttia kaikesta sähköntuotannosta ja se kasvaa nopeasti. Tuotantomäärät ovat jo valtavia", Lammi sanoo.

Vuonna 2014 Kiinan aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho oli 28 gigawattia, kun koko Suomen sähköntuotannon kapasiteetti on 18 gigawattia.

Energia-alan myllerryksestä on tehty osa Kiinan teollisuuden rakennemuutosta. Kiinasta on tullut maailmanjätti tuulivoimala- ja aurinkopaneeliteollisuudessa.

Päästöjen supistumiseen on vaikuttanut myös talouskasvun hidastuminen. Kiinan talous kasvaa tänä vuonna "vain" seitsemän prosentin vauhtia. Öljynkulutuksen kasvu on hidastunut ja paljon päästöjä tuottavan sementtiteollisuuden tuotanto supistunut viisi prosenttia.

Kiinan päästöjen väheneminen on hyvä uutinen marraskuun lopussa käynnistyvän Pariisin suuren ilmastokokouksen alla.

"Tämä on koko maailmalle ja ilmastolle iso asia. Jos Kiinan päästötrendi kääntyy pysyvästi, on jopa mahdollista että globaalit hiilidioksidipäästöt laskevat. Onko näin jo käynyt? Siitä käydään nyt asiantuntijoiden kesken keskustelua", Lammi sanoo.

Päästöjen arvioiminen ei ole ihan yksinkertaista. Greenpeace kerää Kiinan tietoja Pekingin-toimistossaan monista eri lähteistä. Eri organisaatioiden keräämissä luvuissa on pieniä heittoja, mutta niin öljy-yhtiö BP:n kuin energiajärjestö IEA:n luvut ovat samansuuntaisia Greenpeacen kanssa.

Viime viikolla Yhdysvaltain ja Kiinan johtajat kertoivat Washingtonissa uusista ilmastositoumuksista. Kiina ilmoitti aloittavansa kansallisen päästökaupan vuoden 2017 alussa paljon päästöjä tuottavilla teollisuudenaloilla. Päästökauppa vähentää päästöjä ohjaamalla tuotantoa vähemmän päästäviin tehtaisiin ja puhtaammille aloille.

Lammin mukaan kansainväliset poliittiset sitoumukset ovat seurausta siitä, mitä Kiina on oma-aloitteisesti ja omista lähtökohdistaan jo tehnyt.

Reuters
Kiinan tuuli- ja aurinkovoimaloiden teho oli viime vuonna 124 gigawattia eli yhtä suuri kuin Ranskan sähkövoimaloiden kapasiteetti.
Kiinan tuuli- ja aurinkovoimaloiden teho oli viime vuonna 124 gigawattia eli yhtä suuri kuin Ranskan sähkövoimaloiden kapasiteetti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat