Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterimainonta kasvaa lamasta huolimatta – "Asiakkaat keskittyvät salissa valkokankaaseen, eivät mihinkään muuhun"

Vaikka mainosmarkkinat muutoin supistuvat, Finnkino pyörittää Suomen nopeimmin kasvavaa mainosmediaa

Talous
 

Elokuvat ovat lama-ajan hurvittelua. Kun joutuu säätämään keittiöremontissa ja tinkimään ulkomaanreissuissa, ilo otetaan irti vähän edullisimmin, selittää Finnkinon uusi toimitusjohtaja Veronica Lindholm. Mennään yhdessä leffaan, sillä siihen on vielä varaa.

Lindholmin näkemys sopii hyvin yhteen Suomen taloustilanteen kanssa. Näyttää nimittäin siltä, että vuosi on elokuvateattereille historiallisen hyvä.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Finnkinon katsojamäärät kasvoivat 15 prosenttia vuoden takaisesta. Katsojia oli liki kolme miljoonaa. "Koko alalla voi olla rikkoutumassa tänä vuonna 8,5 miljoonan katsojan raja."

Toukokuussa toimitusjohtajana aloittanut Lindholm pääsee katsojaennätyksien lisäksi juhlimaan myös Finnkinon uusien elokuvateatterien avajaisia.

Lappeenrannassa avautui keskiviikkona Iso Kristiina -kauppakeskuksessa neljän salin Strand. Lisää avajaisia on tulossa. Espoon Ison Omenan kauppakeskukseen tulee uusi elokuvateatteri keväällä 2017 nykyisen pienen teatterin sijaan. Itäkeskukseen Keskon uuteen kauppakeskukseen avautuu kokonaan uusi teatteri vuonna 2019.

Vaikka investoinnit uusiin huipputeknisiin saleihin 4K-tekniikoineen ovat kalliita, Suomessa on vielä paljonkin potentiaalia kasvattaa elokuvayleisöä, Lindholm sanoo. 4K tekniikka parantaa kuvan laatua.

"Suomalainen käy elokuvissa 1,5 kertaa vuodessa. Paikkakunnilla, joissa me toimimme, luku on 2,5. Esimerkiksi tanskalaiset ovat paljon ahkerampia elokuvissa kävijöitä."

Kaisa Rautaheimo HS
Finnkinon toukokuussa aloittanut toimitusjohtaja Veronica Lindholm on nähnyt elokuva-alaa eri suunnilta. Finnkinoon hän tuli ruokakauppoihin karkkeja toimittavasta Mondelez Finlandista. Sitä ennen Lindholm työskenteli Walt Disney Company Nordicin markkinointijohtajana.
Finnkinon toukokuussa aloittanut toimitusjohtaja Veronica Lindholm on nähnyt elokuva-alaa eri suunnilta. Finnkinoon hän tuli ruokakauppoihin karkkeja toimittavasta Mondelez Finlandista. Sitä ennen Lindholm työskenteli Walt Disney Company Nordicin markkinointijohtajana.

Kun kävijämäärä kasvaa, kasvaa Finnkinon tulos. Talouslukujaan vasta omistajaa vaihtanut Finnkino ei avaa, mutta tulos on ollut hyvä.

Lipputulot tuovat tuloista valtaosan. Kasvava osansa on oheismyynnillä, siis popcornilla, limonadilla ja makeisilla, ja juuri oheistuotteiden myyntiä Lindholm aikoo vauhdittaa.

Vähän omaksi yllätyksekseen Finnkino on kuitenkin myös koko ajan merkittävämpi mainosmyyjä. Se pitää hyppysissään Suomen nopeimmin kasvavaa mainosmediaa. "Olemme pieni peluri, mutta kasvuluvut ovat hyviä", Lindholm sanoo.

Valkokangasmainonta on oikku muutoin takkuilevassa mainosmarkkinassa. Kaikesta mainonnasta sen osuus on toki vielä pienen pieni, alle puoli prosenttia. Kasvuluvut ovat kuitenkin kaksinumeroisia, kertovat TNS Gallupin tilastot.

Tämän vuoden huhti–kesäkuussa kaiken mediamainonnan määrä väheni 3,3 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Elokuvamainonta kuitenkin kasvoi 39,5 prosenttia.

Elokuvamainonnan kasvua selittää elokuvissa kävijöiden määrän kasvu, mutta Lindholmin mielestä myös se, että Finnkino otti mediamainonnan kaksi vuotta sitten omiin hoteisiinsa Clear Channelilta.

Oma kuuden hengen mainostiimi tuntee elokuvayleisön, ja kohderyhmät on osattu myydä mainostajille, Lindholm kehuu.

"Elokuvamedian vahvuus on vaikuttavuudessa. Asiakkaat keskittyvät salissa valkokankaaseen, eivät mihinkään muuhun."

Käytännössä kaikki Suomen elokuvamainonta kulkee Finnkinon kautta. Eniten kasvoi elintarvikkeiden ja matkailun mainonta elokuvateattereissa, näyttää TNS Gallupin tilasto. Toisen vuosineljänneksen suurimpia mainostajia olivat DNA, Hartwall, Fazer Makeiset, Hengitysliitto ja Sonera.

Hengitysliitto pyörittää elokuvasaleissa tupakoinnin vastaista kampanjaa. Hyvin on mennyt, sanoo liiton ensimmäisestä elokuvakampanjasta vastannut viestintäpäällikkö Tiina Salo.

Puhuva tuhkis -filmi jäänyt hyvin sen nähneiden mieleen. "Vaikka se on pitkä, yli kaksiminuuttinen, tyylilaji osuu."

Mainonnan kasvua on vauhdittanut myös elokuvateatterien digitalisoituminen.

Enää ei painavia filmikeloja kuljetella pitkin Suomea teatterista toiseen, vaan elokuvat ladataan verkosta ja saadaan kaikkialle samaan aikaan. Elokuvia ei tarvitse odotella, mikä on lisännyt kävijöitä. Piratismikin on vähentynyt, Lindholm sanoo. "Kynnys mainostaa elokuvateatterissa on madaltunut, kun voi käyttää samaa mainosta kuin televisiossa tai sosiaalisessa mediassa."

Seuraavaksi Finnkino aikoo lisätä mainonnan elämyksellisyyttä, sillä katsojat odottavat näkevänsä elokuvateatterissa kekseliästä mainontaa.

Hyvät mainokset ovat tärkeitä, sillä ne tuovat Finnkinolle itselleen tyytyväisiä asiakkaita, Lindholm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat