Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin majoitusmarkkinoilla toimii ainakin tuhat yritystä

Ruotsissa maahanmuutosta on kehittynyt miljoonabisnes

Talous
 

Ruotsissa turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten majoittaminen on ollut houkuttelevaa bisnestä jo pitkään. Ruotsiin tuli viime vuonna väkilukuun suhteutettuna eniten turvapaikanhakijoita Euroopassa, eikä maahanmuuttovirasto ole enää pitkään aikaan kyennyt järjestämään kaikille asuntoja. Siksi väliaikaismajoitusta ostetaan yksityisiltä yrityksiltä kilpailutuksen kautta.

Ruotsin televisio SVT laski hiljattain, että vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla maahanmuuttovirasto maksoi noin puolitoista miljardia kruunua eli noin 160 miljoonaa euroa yli tuhannelle yritykselle, jotka vuokraavat sille tiloja. Näistä yrityksistä 30 oli ensimmäisen vuosipuoliskon aikana saanut maahanmuuttoviraston ostoina tuloja yli kymmenen miljoonaa kruunua eli noin 1,1 miljoonaa euroa. Useissa SVT:n läpikäymissä tapauksissa joka toinen saatu kruunu oli voittoa.

Suurin alan yrityksistä on Ruotsin epävirallisen pakolaiskeisarin Bert Karlssonin perheen Jokarjo. Yrityksen bisnesidea on olla "pakolaiskeskusten Ikea", siis tarjota riittävää tasoa halvalla hinnalla. Keskuksia yrityksellä on lukuisia.

Viime vuonna Jokarjo teki vajaat 2,6 miljoonaa euroa voittoa, mikä oli tulijoiden ja keskusten määrän kasvaessa noin viisinkertainen summa edellisvuoteen verrattuna.

Ruotsissa Karlsson ja koko vastaanottokeskusbisnes herättää tunteita. Moni pitää tienaamista ihmisten hädällä moraalittomana, ja siksi yritysten voittoja seurataan tarkoin eri medioissa.

Karlssonin persoona ei ole auttanut toimialan mainetta. Esimerkiksi Arja Saijonmaata kaitsenut entinen levymoguli muistetaan ennen muuta siitä, että hän perusti Ruotsiin 1990-luvun alussa maahanmuuttovastaisen puolueen Ny Demokratin. Noina aikoina hän lateli lehtien sivuilla myös tämän tästä rasistisiksi tulkittuja lausuntoja. Puolue on sittemmin kuopattu, ja nyt virallisesti eläkkeellä oleva Karlsson tekee tiliä pakolaisten vastaanotolla.

Korjaus klo 7.30: Maahanmuuttoviraston yrityksille maksama summa oli noin puolitoista miljardia kruunua, ei noin puoli miljardia, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat