Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa puun liikkeelle – metsänomistajille luvassa verohelpotuksia

Metsänomistajille saattaa tulla verohelpotuksia

Talous
 
Leif Rosas
Suomessa metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta.
Suomessa metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta. Kuva: Leif Rosas

Metsänomistajille on mitä ilmeisimmin tulossa nykyisen hallituskauden aikana verohelpotuksia, jotka vauhdittavat metsätilojen siirtymistä sukupolvelta toiselle.

Näin hallitus pyrkii saamaan lisää puuta markkinoille, koska selvitysten mukaan metsänmyynti hidastuu sitä enemmän mitä enemmän on ikää omistajan mittarissa.

Fakta

Konsulttiyhtiö pohti puun tarjontaa

 Konsulttiyhtiö Pöyry ehdottaa laajaa keinovalikoimaa puun tarjonnan lisäämiseksi.

 Puun sähköinen kauppapaikka ja jälkimarkkina pitäisi saada aikaan. Se voisi lisätä tienvarsi- ja terminaalikauppaa.

 Puun myynnin aktiivisuutta pitää lisätä muun muassa veropoliittisin keinoin.

 Kuljetusten kustannustehokkuutta olisi parannettava rakentamalla terminaaliverkostoa ja vapauttamalla raideliikenteen kilpailua.

 Energiapuun tarjontaa olisi vahvistettava kehittämällä korjuuteknologiaa. Tukien olisi oltava tasapainoisia, jotta puumarkkinan häiriöt voisi välttää.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) otti sukupolvenvaihdokset jälleen esille torstaina, kun hän otti vastaan konsulttiyhtiö Pöyryn selvityksen niistä keinoista, joilla puuta saadaan liikkeelle uusien biotalousinvestointien tarpeisiin.

Suomen puumarkkinoiden yksi ongelma ovat iäkkäät metsänomistajat. Omistajien keski-ikä on 62 vuotta, jolloin iso osa on jo yli 75-vuotiaita.

Puun myynnin aktiivisuus heikkenee selvitysten mukaan ratkaisevasti juuri 75 ikävuoden jälkeen. Samalla hoitohakkuut jäävät ja metsä voi olla pitkään hoitamatta ennen siirtymistään seuraavalle sukupolvelle.

Sukupolvenvaihdosten helpottamisesta on puhuttu kymmeniä vuosia. Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo viimein tarttua siihen. Asia on mainittu hallitusohjelmassa.

Puun liikkeelle saanti liittyy toiseen hallitusohjelman tavoitteeseen, joka on saada 15 miljoonan puukuution lisätarjonta vuosittain markkinoille.

"Tämä on iso haaste, mutta hallitus haluaa, että Suomi pysyy biotalouden suurmaana jatkossakin", Tiilikainen selvitti torstaina.

Tiilikaisen mukaan hallitus ei halua niputtaa kaikkia metsänomistajia yhteen muottiin, koska selitysten perusteella on tiedossa, että metsänomistajien motiivit omistaa ja käyttää metsää vaihtelevat.

Kaikki eivät halua maksimoida taloudellista hyötyä.

"Jotkut korostavat metsän virkistyskäyttöä, toiset haluavat säilyttää luontoarvoja jälkipolville. Puun myyntiaktiivisuutta selittää kuitenkin parhaiten ikä, ja tähän voidaan verotoimenpitein vaikuttaa."

Perintö- ja lahjaveron huojennus voisi olla keino, jolla sukupolvenvaihdoksia voitaisiin edistää.

Verotuksellisesti metsänomistus on nyt sijoitustoimintaa. Metsäomaisuuden luovutus oikeuttaa huojennukseen vain poikkeustapauksissa. Maatalouden sukupolvenvaihdoksissa huojennus on ollut voimassa jo pitkään.

Verohuojennus voisi aiempien selvitysten mukaan lisätä puun tarjontaa parilla miljoonalla kuutiolla vuodessa.

"Passiivisten metsäomistajien" aktivointi on vain yksi osa laajaa toimenpidepakettia, joka sisältyy Pöyryn selvitykseen.

Selvitys lähtee siitä, että ongelma ei ole metsävarojen riittävyys, vaan raaka-aineen saatavuus käyttäjälle kilpailukykyiseen hintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat