Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkabisnes orastaa Suomessa – yritykset tarjoutuvat pitämään vastaanottokeskuksia

Valtio turvautuu turvapaikkakriisissä yrityksiin. Ne pyörittävät vastaanottokeskuksia jo nyt.

Talous
 
Pakolaisten sosiaalisessa mediassa esiintyy hyvä ja huono Suomi
Pakolaisten sosiaalisessa mediassa esiintyy hyvä ja huono Suomi
Tampereen yliopiston tutkija Marko Juntunen esitteli irakilaispakolaisten suosiman Facebook-sivuston sisältöä. Käynnissä olevan tutkimusprojektin vuoksi Juntunen ei esiinny videolla kasvoillaan. Myös sivustolla julkaistuissa videoissa esiintyvien henkilöiden kasvot ovat sumennettu. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus: Janne Elkki, leikkaus: Arttu Luhtala.

Joukko suomalaisia yrityksiä on lähtenyt perustamaan vastaanottokeskuksia. Majapaikkoja on järjestettävä kiihtyvää tahtia, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on pelkästään kuluneen viikon aikana kasvanut 3 600:sta 4 000:een viikossa.

Tilanne on Maahanmuuttoviraston mukaan "turvapaikkakriisi". Uusien keskusten tarve on niin suuri, että virasto tekee sopimuksia myös yritysten kanssa.

"Viime ja toissa viikon aikana olemme saaneet yhteydenottoja joiltakin yrityksiltä. Tänäänkin olen yhdelle kylpylähotellille sanonut ei ja toiselle kyllä", kuvaa hallintojohtaja Jouko Salonen.

Majoitettuja ihmisiä on nyt yli 15 000. Määrä näyttää viraston arvion mukaan nousevan kaksinkertaiseksi loppuvuonna.

Yritysten keskuksissa on nyt vajaat 1 500 paikkaa. Valtion vastaanottokeskuksissa on noin 2 400 paikkaa, kunnilla noin 5 500 paikkaa, Punaisella ristillä noin 5 200 ja seurakunnilla ja opistoilla muutama sata.

Tausta

Vastaanottokeskuksia ei ehditä kilpailuttaa

Kaiken kiireen keskellä Maahanmuuttoviraston hallintojohtajaa Jouko Salosta askarruttaa "hyvin relevantti kysymys". Pystyykö valtio pitämään vastaanottokeskusten hintatason hallinnassa?

Kyse on verorahojen käytöstä. Keskusten pyörittämistä ei kuitenkaan nyt kilpailuteta vaan myös yritykset saavat sopimuksensa suorahankintana.

Vaikka keskusten ylläpito yleensä ylittää hankintalain kilpailutusrajan 134 000 euroa, virasto perustelee suorat sopimukset turvapaikkakriisillä ja äärimmäisellä kiireellä.

Kilpailutuksen puutteeseen on jo havahduttu. Poliitikot ovat pitäneet tavoitteena, että se pitäisi valmistella ensi vuonna.

"Ennen tätä kriisiä oli tarkoitus, että kilpailutus toteutuisi vuonna 2017. Onko siihen mahdollisuuksia?" Salonen pohtii.

Muut keskeiset turvapaikanhakijoihin liittyvät menoerät on kilpailutettu. Terveyspalvelut hoitaa Terveystalo ja Lääkärikeskus Aava, ateriat puolestaan Amica, vartioinnin ISS-palvelut, siivouksen nyt Lassila & Tikanoja ja marraskuusta alkaen Sol. Autoja on käytössä Easy KM:n kautta. Tulkkipalvelut tulevat Helsingin seudun asioimistulkkikeskuksesta, Helsingin tulkkipalveluista, Monetrasta, Semantixista ja Turun seudun tulkkikeskuksesta. Sähköt tuottaa Energia Myynti Suomi Oy:n ja Energi Danmarkin muodostama ryhmittymä.

Hallitus on varaamassa maahanmuuton vastaanottoon ensi vuodeksi 158 miljoonaa euroa. "Jos hakijoiden tulo jatkuu tällä tasolla, tarvittava rahamäärä kasvaa. Silloin budjettisumman kaksinkertaistuminenkin on toiveikas luku", Salonen arvioi.

Yksi Salosen työpöydällä juuri allekirjoitettuna olevista sopimuksista on Kivitippu-nimisen kylpylähotellin. Se on kauan talousvaikeuksissa kamppaillut yritys Etelä-Pohjanmaalta. Sinne on määrä majoittaa 300 tulijaa.

"Näimme turvapaikanhakijoiden virrassa mahdollisuuden pelastaa yhtiön jatkuvuus. Ketterille toimijoille mullistukset voivat olla myös mahdollisuus", arvioi toimitusjohtaja Henry Paasikivi.

Kivitippua pyörittävä Lomayhtymä Finland on yritystietoja ylläpitävän Asiakastiedon mukaan tehnyt viime vuosina tappiota satojatuhansia euroja.

Maksukehotuksia on esimerkiksi perintätoimistoilta Lindorffilta ja Intrum Justitialta. Valtion omistamalla yrityslainoittaja Finnveralla on saatavia Kivitipulta yli puoli miljoonaa euroa.

Vaihtoehto olisi Paasikiven mukaan ollut selvitystilaan hakeutuminen.

Ensimmäisen yrityksen pyörittämän keskuksen perusti syyskuussa Espooseen Luona Oy.

"Luonalla oli asiantuntemusta, koska yrityksessä on Helsingin sosiaalitoimessa toimineita ihmisiä", Salonen sanoo.

Kyseistä osaamista on Luonan hallituksen puheenjohtajalla Paavo Voutilaisella. Hän on Helsingin entinen sosiaalijohtaja. Luona on osa Barona-konsernia, ja Voutilainen on toiminut konsernissa alkuvuodesta 2014.

"Virasto pyysi apuamme, koska meillä on ammattimainen tilanhallinta ja tehokas työvoiman rekrytointi", Voutilainen kuvaa.

Konsernissa Barona vuokraa työvoimaa ja Forenom myy tilapäismajoitusta. Esimerkiksi Espoon vastaanottokeskus oli ennen Forenomin hostelli.

"Emme tukeudu viraston ostopalveluissa vapaaehtoisiin", Voutilainen sanoo.

Vielä vuosina 2012 ja 2013 konsernilla oli tuottoisa bisnes Helsingin asunnottomuuden hoidossa. Kaupunki osti majapaikkoja esimerkiksi päihdeongelmaisille tai luottotietonsa menettäneille.

Sitten Helsingin kaupungille tuli kiire karsia Forenomin käyttöä, sillä se tuli kalliiksi: vuonna 2012 lasku oli 6,4 miljoonaa euroa ja vuonna 2013 liki neljä miljoonaa euroa.

Vantaalla Luona on nyt vastuussa kolmesta vastaanottokeskuksesta. Luonalla ja virastolla on sopimus tuhannesta paikasta.

Sopimuksia on Voutilaisen mukaan tulossa lisää: "Tilojen puolesta olisi jo mahdollisuus majoittaa 10 000 ihmistä pitkin Suomea."

Jukka Gröndahl HS
Luona Oy:n uusimpaan vastaanottokeskukseen Vantaalla voi majoittaa 800 ihmistä. Rashed Samie (vas.) ja Issam Dawood olivat torstaina lähdössä kauppakeskus Jumboon.
Luona Oy:n uusimpaan vastaanottokeskukseen Vantaalla voi majoittaa 800 ihmistä. Rashed Samie (vas.) ja Issam Dawood olivat torstaina lähdössä kauppakeskus Jumboon.

Kovan bisneksen tekeminen tulijoiden ennen kokemattomilla määrillä ei Salosen mukaan onnistu miltään yritykseltä.

"Yksi toimija ei pysty pitkään toimimaan ryöstöhinnoittelulla. Sopimuksia keskusten ylläpidosta ei jatketa, jos osoittautuu, että ne ovat merkittävästi kalliimpia kuin muut", Salonen sanoo.

Yritysten saamaa rahamäärää Maahanmuuttovirasto tai HS:n haastattelemien yritysten johtajat eivät kerro.

Hallintojohtaja Salonen sanoo, ettei yritysten katteesta ole vielä tietoa ja kehottaa kysymään yrityksistä.

Kivitipun Paasikivi nakkaa kysymyksen takaisin Saloselle. Luonan Voutilainen muotoilee, että raha pysyy keskimääräisen hintatason sisällä.

Yhden turvapaikanhakijan tuottamat kokonaiskulut ovat Maahanmuuttovirastolla hyvin tiedossa: keskimäärin 43 euroa päivässä ja 15 000–17 000 euroa vuodessa.

Kaikista Suomen vastaanottokeskuksista teetettiin hiljattain erityistilintarkastus, joka nyt toimii vertailun apuna.

"Käytämme tätä tietoa nyt, kun teemme sopimuksia uusien toimijoiden kanssa. Huolehdimme myös, että uusi toimija tietää, mitkä ovat lain määräämät tehtävät ja vastaanottokeskusten henkilömitoitus", Salonen sanoo.

Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat