Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän taloustalkoot leikkaavat palkansaajilta ja antavat yrityksille

Hallituksen kilpailukykypaketin tavoite on selvä: palkansaajilta otetaan, yrityksille annetaan

Talous
 
HSTV:n keskustelu: Oppositio riepotteli hallituksen pakkolakeja – mitä jäi käteen?
HSTV:n keskustelu: Oppositio riepotteli hallituksen pakkolakeja – mitä jäi käteen?
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitteli torstaina eduskunnassa hallituksen kustannuskilpailukykypakettia, joka sai oppositiolta tylyn vastaanoton. Mitä keskustelusta lopulta jäi käteen? HSTV:n studiokeskustelussa mukana kansanedustaja Susanna Koski (kok), kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd), Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus ja Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren. Keskustelun juontaa HS:n pääkirjoitustoimittaja Marko Junkkari.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kilpailukykypakettiin näyttää sisältyvän erikoinen epäsuhta.

Työntekijöiden palkkoja leikataan ja työaikaa pidennetään, mutta yritykset päästetään vähällä. Palkansaajat luopuvat eduistaan, mutta mistä yritykset tinkivät talkoissa Suomen talouden saamiseksi kuntoon?

Vastaus kuuluu, että eivät oikeastaan mistään. Kysymys on epäolennainen, koska koko paketin lähtökohta on yritysten tukeminen.

Hallituksen suunnitelmissa kyse on nimenomaan siitä, että kansantalouden tasolla palkansaajilta otetaan ja yrityksille annetaan.

Hallitus puuttuu poikkeuksellisella tavalla palkansaajien ja työnantajien väleihin, jotta Suomen kustannuskilpailukyky kohenisi. Kustannuskilpailukyvyssä on kyse siitä, millä hinnalla yritykset pystyvät valmistamaan tavaroita ja palveluita.

Palkoista ja muista työehdoista sovitaan yleensä työmarkkinoilla, mutta nyt hallitus aikoo lainmuutoksella muun muassa pienentää lomarahoja. Valtion ja kuntien työntekijöiden palkka-alella rahoitetaan yritysten työnantajamaksujen alennusta.

Hallituksen tekniseltä ja byrokraattiselta kuulostava tavoite on yksikkötyökustannusten alentaminen. Kansantaloudessa yksikkötyökustannukset voidaan laskea yksinkertaisella yhtälöllä palkansaajille maksetuista korvauksista ja talouden tuotannosta. Mitä pienemmät palkat, sitä pienemmät yksikkötyökustannukset.

Istuva presidentti Sauli Niinistö (kok) kampanjoi vuoden 2006 presidentinvaaleissa lauseella "vastakkainasettelun aika on ohi". Tämän päivän Suomessa slogan kuulostaa ennenaikaiselta, sillä kilpailukykypaketissa työn ja pääoman vastakkainasettelu on vahvasti läsnä.

Jos palkat pienenevät, kansantalouden tasapaino muuttuu. Kun palkkojen siivu koko talouden kakusta kaventuu, yritysten eli käytännössä pääoman osuus kasvaa.

Keskustelun keskittyminen yksikkötyökustannuksiin hämärtää tätä hallituksen tavoitetta, mutta esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on useaan otteeseen todennut, että kilpailukykypaketin tarkoitus on juuri suosia yrityksiä ja parantaa niiden kannattavuutta.

Taloustieteilijät eivät ole yhtä mieltä yksikkötyökustannusten alentamisen järkevyydestä, mutta hallituksella on silti perusteensa.

Palkansaajien osuus kansantalouden hedelmistä on kasvanut selvästi vuoden 2007 jälkeen, ja omaisuus- sekä yrittäjätulojen osuus on vähentynyt.

Taantumassa näin kuuluukin käydä, mutta heilahdus on hallituksen mielestä jo liian raju. Heilahdusta ovat korostaneet tuottavuuden romahdus Nokian jäljiltä ja tuntuvat palkankorotukset finanssikriisin alla.

Hallitus on huolissaan siitä, että yritysten investoinnit ja niiden synnyttämät työpaikat päätyvät johonkin muualle kuin Suomeen. Yritysten investoinnit ovat vähentyneet Suomessa miljardeilla euroilla vuodesta 2008.

Hallituksen kaavailut ovat erityisen kiinnostavia siksi, että työn ja pääoman suhde on herättänyt maailmalla viime vuosina jälleen vilkasta keskustelua.

Ansio kuuluu lähinnä ranskalaiselle taloustieteilijälle Thomas Pikettylle. Piketty esitti menestysteoksessaan Capital in the Twenty-First Century (Pääoma 2000-luvulla), että pääoman merkitys taloudessa on kasvanut palkansaajien kustannuksella.

Globalisaatio ja digitalisaatio ovat isoja muutoksia, jotka hyödyttävät erityisesti pääomaa. Tuotanto siirtyy ketterästi rajojen yli, jos tuotto-odotus ei tyydytä.

Pääoman nousu on Pikettyn mielestä vääjäämätöntä, mutta hänen näkemyksensä on kiistanalainen.

Selvää on vain se, että työn ja pääoman tulonjakoon on mahdotonta löytää yhtä oikeaa ratkaisua.

"Kukaan ei tiedä, mikä on normaali taso, optimaalinen taso tai lopullinen taso", Juhana Vartiainen sanoo.

Mikko Lehtimäki Lehtikuva
Palkansaajien osuus kansantalouden hedelmistä on kasvanut selvästi 2007 jälkeen. Kuvassa työntekijöitä Wärtsilän Vaasan tehtaalla.
Palkansaajien osuus kansantalouden hedelmistä on kasvanut selvästi 2007 jälkeen. Kuvassa työntekijöitä Wärtsilän Vaasan tehtaalla.

HSTV:n keskustelu: Kuka saa lomarahaa ja kuinka paljon?
HSTV:n keskustelu: Kuka saa lomarahaa ja kuinka paljon?
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) esitys lomarahojen leikkaamisesta on hämmentävä. Kuka sitä lopulta saa ja kuinka paljon? Myös tätä selvitettiin HSTV:n studiokeskustelussa, jossa olivat mukana kansanedustaja Susanna Koski (kok), kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd), Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus ja Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren. Keskustelun juontaa HS:n pääkirjoitustoimittaja Marko Junkkari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat