Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HK Scanin uusi tehdas tulee Raumalle

Lihayhtiön tuleva tuotantolaitos korvaa Euran tehtaan

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
HK Scanin mukaan broilerituotteet ovat tasaisesti kasvava trendi kuluttajamarkkinoilla.
HK Scanin mukaan broilerituotteet ovat tasaisesti kasvava trendi kuluttajamarkkinoilla. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Lihavalmistaja HK Scan on päättänyt rakentaa uuden broileritehtaansa Raumalle.

Investoinnin arvo on HK Scanin historiassa todella iso, 80 miljoonaa euroa. Uusi tuotantolaitos valmistuu vuoden 2017 lopulla, jolloin se korvaa Euran tehtaan.

Artikkeliin liittyvät

Rauman tehdas työllistää valmistumisensa jälkeen noin 300 henkeä. Euran henkilöstömäärään verrattuna työt vähenevät 239 henkilötyövuodella.

Irtisanomisia tulee kuitenkin pienempi määrä, sillä osa vähennyksistä hoidetaan eläköitymisillä ja määräaikaisuuksia lopettamalla.

Rauman kaupungin kanssa on sovittu myös työntekijöiden kuljetuksista Euran ja Rauman välillä, jolloin työntekijät voivat jatkaa asumistaan Eurassa.

HK Scan julkisti hankkeensa jo vuosi sitten. Auki jäi silloin paikkakunta.

Rauman rinnalla uuden yksikön sijaintipaikaksi mietittiin myös Euraa, Säkylää ja Forssaa.

Työntekijät ovat tyytyväisiä, että uusi tehdas rakennetaan naapuriin. Työntekijöiden mielestä Rauman tehtaan työpaikkatarve on sitä paitsi laskettu jopa alakanttiin.

"Alustavasti arvioimme, että Raumalla tarvitaan ehkä 350 työntekijää. Se on selvää, että Eurassa ei olisi valoa eikä tulevaisuutta ollut. Nyt pystymme Raumassa kasvamaan, siellä on tulevaisuus", sanoo Euran tehtaan pääluottamusmies Eira Ylitalo-Salo.

Potkujen määrää ei Ylitalo-Salo halua vielä ennakoida.

"Odottelemme nyt rauhassa. Emme tee vielä arvioita. Aikaa Euran kiinnipanoon on vielä paljon."

HK Scanin toimitusjohtaja Hannu Kottonen korostaa, että Rauman investoinnissa on kyse sekä korvaus- että kasvuinvestoinnista. HK Scan yrittää päästä tuloskasvuun kiinni. Se on ollut pitkään heikko.

Vaikka HK Scan on alansa suurin, tuloksessa se jää selvästi kilpailijansa Atrian taakse.

"Meille tämä investointi on todella iso panostus. Kannattavuutemmehan on ollut todella vaatimaton. Olemme laittaneet ensin yhtiön tasetta kuntoon", Kottonen sanoo.

Investoinnilla kehitetään Kariniemen-tuotteita koti- ja vientimarkkinoille.

"Broilerituotteet ovat tasaisesti kasvava trendi kuluttajamarkkinoilla. Dieettisuositukset suosivat valkoista lihaa. Valkoiseen lihaan liittyy myös vähiten uskontorajoitteita", Kottonen selvittää.

Suomessa lihatuotteilla on Kottosen mukaan tilaa kasvaa.

"Lihakulutus on meillä alhainen. Suomessa syödään kuudenneksi vähiten lihaa koko EU:ssa. Meijerituotteissa olemme sen sijaan kärjessä", Kottonen sanoo.

Kottonen tuskailee kuitenkin alan lukuisia haasteita.

HK Scanin Forssan-tehtaan toimintaa ovat häirinneet laittomat työnseisaukset. Seisokit ovat vaikuttaneet suoraan myös tiloille. Forssassa toimii sikateurastamo.

"Tuotantoeläimet kasvavat, vaikka tuotanto seisoo", Kottonen muistuttaa.

"Forssassa pidettiin hiljan aloitteestani puolen minuutin hiljaisuus menetetylle luottamukselle. Kaikki sen hyväksyivät."

Kottosen mukaan myös eläinsuojelijoiden järjestelmällinen häiriköinti on aiheuttanut pulmia tuotantotiloilla.

Venäjän pakotteista on tullut niin ikään riesaa suoraan ja epäsuorasti.

Kiinan viennistä on odotettu jo vuosia auringonnousua Suomen liha-alalle. HK Scan avasi vastikään Hongkongissa myyntiyhtiön.

"Vientiluvat kolmansiin maihin ovat valtion monopoli. Mutta onko liha-alalle saatu kymmenen viime vuoden aikana yhtään lupaa?" Kottonen huokaa.

Uusi työ-ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson antaa heti kipakan vastauksen. Gustafssonin mukaan viennin esteenä ovat suomalaiset itse. "Firmoista itsestään tämä on kiinni. Jos kauppoja syntyy tai on syntymäisillään, kyllä luvat järjestyvät", Gustafsson sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat