Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso venäläinen lentoyhtiö konkurssiin

Transaero on Venäjän toiseksi suurin lentoyhtiö, ja sillä on sata matkustajakonetta

Talous
 
Maxim Shemetov REUTERS
Transaeron Boeing 747-400 -koneita pysäköityinä Moskovassa Vnukovon lentokentällä eilen perjantaina.
Transaeron Boeing 747-400 -koneita pysäköityinä Moskovassa Vnukovon lentokentällä eilen perjantaina. Kuva: Maxim Shemetov REUTERS

Venäjän toiseksi suurimman lentoyhtiön Transaeron konkurssi näytti perjantaina väistämättömältä. Yhtiön osakkeen hinta vajosi Moskovan osakevaihdossa 40 prosentilla sen jälkeen, kun Venäjän talouskehitysministeri Aleksei Uljukanov oli sanonut konkurssin olevan "ainoa vaihtoehto".

Valtionenemmistöinen lentoyhtiö Aeroflot tarjoutui viime kuussa ostamaan osake-enemmistön velkaisesta Transaerosta. Aeroflot ilmoitti kuitenkin torstaina, ettei kaupoista ole päästy sopuun.

Pietarissa päämajaansa pitävällä Transaerolla on sadan matkustajakoneen laivasto. Sen kotikenttiä ovat Pietarin Pulkovo ja Moskovan Domodedovo.

Aeroflotin toimitusjohtaja Vitali Saveljev ilmoitti torstaina, että kansallinen lentoyhtiö vastaa Transaeron velvoitteista matkustajille: lipun ostaneet saavat korvaavan matkan tai rahat takaisin. Lippunsa lunastaneita asiakkaita on Saveljevin mukaan 650 000. Aeroflot on Transaeron velkoja.

Transaero aloitti toimintansa 1991. Sen suurimmat osakkeenomistajat ovat edelleen yhtiön perustajat Olga ja Aleksandr Plešakov.

Yhtiöllä oli viime vuoden tilinpäätöksen mukaan jo tuolloin niskassaan yli miljardin euron velat.

Transaero on lentänyt laajasti eri kohteisiin myös Venäjän ulkopuolelle. Yhtiön ulkomaankohteisiin ovat kuuluneet esimerkiksi Italia, Espanja ja Kreikka sekä Brasilia, Arabiemiraatit ja Indonesia.

Tuorein vastoinkäyminen koitti viikko sitten, kun Ukrainan hallitus kielsi Aeroflotia ja Transaeroa lentämästä Ukrainaan.

Pääministeri Arseni Jatsenjukin perustelut olivat poliittiset: hänen mukaansa "venäläisillä lentokoneilla Venäjän trikolori kyljessään ei ole mitään tekemistä Ukrainan lentokentillä".

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti vastaavasti viime tiistaina, että Ukrainan lentoyhtiöiden lennot Venäjälle kielletään kuluvan kuun 25. päivästä lähtien.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat