Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Helikopteri-Ben" hoiti finanssikriisin

Talous
 
Jim Young reuters
Ben Bernanke
Ben Bernanke Kuva: Jim Young reuters

Ben Bernanke kuvasi vuonna 2002 pitämässään puheessa, miten taantuma ja deflaatio voidaan hoitaa raha- ja finanssipolitiikan yhdistelmällä.

Hallitus alentaisi veroja ja keskuspankki rahoittaisi toimet arvopapereiden osto-ohjelmalla.

"Se olisi käytännössä sama asia, kuin Milton Friedmanin kuuluisa ajatus rahan heittämisestä helikoptereista", Bernanke sanoi. Hänet oli juuri nimitetty keskuspankki Fedin johtokuntaan.

Tästä puheesta Bernanke sai lempinimen "Helikopteri-Ben". Neljä vuotta myöhemmin hänet nimitettiin Fedin pääjohtajaksi. Kaksi vuotta sen jälkeen finanssikriisi iski Yhdysvaltoihin ja Bernanke päästi testaamaan teorioitaan käytännössä.

Bernanke on ollut lapsesta saakka kiinnostunut Yhdysvaltain 1930-luvun lamasta. Ryhdyttyään taloustieteen opettajaksi Stanfordin yliopistossa 1980-luvun alussa hän alkoi tosissaan tutkia tuon talouskatastrofin syitä.

Tutkimus sai Bernanken vakuuttuneeksi siitä, että keskuspankilla on aivan keskeinen rooli taantumien torjunnassa ja voittamisessa. Ei riitä, että keskuspankki laskee korkoja, vaan pankin pitää taata rahoitusjärjestelmän toiminta ja estää hintojen laskeminen. Se voi tarkoittaa rahamäärän suurta kasvattamista ja pankkien mittavaa rahoittamista.

1930-luvun lamassa Fed teki kaiken pieleen. Keskuspankki nosti korkoja juuri taantuman alla. Se ei laskenut korkoa vielä laman iskiessäkään, koska se halusi puolustaa dollarin arvoa.

Fed antoi myös pankkien kaatua, mikä aiheutti hyytävän luottolaman, hintojen laskukierteen, massatyöttömyyden ja vuosia kestäneen ankaran laman.

Finanssikriisissä näistä opeista oli hyötyä. Syksyllä 2008 Yhdysvaltain taloudessa oli samoja merkkejä kuin 1920-luvun lopussa. Kiinteistöjen ja arvopapereiden hinnat romahtivat ja deflaatio uhkasi. Suuren investointipankin Lehman Brothersin päästäminen vararikkoon oli kaataa koko maailman rahoitusjärjestelmän syyskuun puolivälissä.

Fed painoi ohjauskorkonsa nollaan heti vuoden 2008 joulukuussa. Se ei riittänyt piristämään taloutta, koska pankit olivat vaikeuksissa. Fed alkoi ostaa pankeilta arvopapereita suurilla elvytysohjelmilla, jotka jatkuivat vuoden 2014 syksyyn. Keskuspankin tase kasvoi näiden vuosien aikana 3 500 miljardilla dollarilla. Sen verran keskuspankki loi lisää rahaa järjestelmään.

Bernanke myös ohjasi, kriitikoiden mielestä liiankin rautaisella kädellä, pankkien uudelleenjärjestelyjä. Hallinto painosti vahvemmat pankit ostamaan heikompiaan, jotta ne saataisiin pidettyä pystyssä ilman valtion rahaa.

Voimakkaasti elvyttävän rahapolitiikan noudattaminen ei ollut Yhdysvaltain poliittisessa ilmapiirissä helppoa. Republikaanipuolueen oikean laidan ja sitä tukevien liberaalien taloustieteilijöiden mielestä rahamäärän kasvattaminen on altistanut talouden inflaatiolle ja hintakuplille.

Inflaatiouhkaa ei ole näkynyt, mutta osakkeiden hintojen voimakas nousu on kiistatta johtunut osittain sekä Fedin että Euroopan keskuspankin erittäin matalista koroista.

Bernanken politiikka kuitenkin onnistui. Yhdysvaltain taantuma väistyi. Arvopapereiden osto-ohjelma onnistuttiin lopettamaan ja viimeistään loppusyksyllä Fedin odotetaan nostavan korkojaan.

Helikopteri on vihdoin laskeutunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat