Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja: Saksan kulutus auttaisi EU:ta elpymään

Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Ben Bernanke sanoo, että Euroopan keskuspankin on mahdotonta toimia ilman poliittista tukea

Talous
 
Nordic Business Forum ja Studio Kraft
Vahvan keskuspankkipolitiikan kannattajat Björn Wahlroos (vas.) ja Ben Bernanke kohtasivat Nordic Business Forum -tapahtumassa perjantaina Helsingin Messukeskuksessa.
Vahvan keskuspankkipolitiikan kannattajat Björn Wahlroos (vas.) ja Ben Bernanke kohtasivat Nordic Business Forum -tapahtumassa perjantaina Helsingin Messukeskuksessa. Kuva: Nordic Business Forum ja Studio Kraft

Ollakseen republikaani, Yhdysvaltain keskuspankin Fedin entinen pääjohtaja Ben Bernanke on kovin maltillisella mielellä. Hän puhuu elvytyksen puolesta, puolustaa verotusta ja keskiluokan oikeutta hyvään elämään.

"Yhdysvalloissa kaikki presidenttiehdokkaat puhuvat veronalennuksista. Minä vaikutan varmasti aika vasemmistolaiselta, kun sanon, että verot voisi pitää ennallaan. Kunkin yhteiskunnan pitää päättää, minkä kokoista julkista sektoria se haluaa pitää yllä. Se pitää sitten vain rahoittaa", Bernanke sanoo.

Fakta

Kuusivuotias bisnesseminaari

 Nordic Business Forum järjestettiin ensimmäisen kerran Jyväskylässä kuusi vuotta sitten.

 Ideana on ollut alusta asti kutsua seminaarin puhujiksi maailman kiinnostavimpia puhujia.

 Tänä vuonna seminaarissa esiintyi muun muassa nettilehti Huffington Postin perustaja Arianna Huffington.

Hän esiintyi perjantaina Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä Nordic Business Forumissa. Yleensä itse tähtenä loistava Sammon ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos oli tällä kertaa haastattelijan roolissa. Wahlroos yritti turhaan provosoida Bernankelta jyrkkiä kantoja.

Bernanke ei suostunut haukkumaan edes Euroopan keskuspankkia, vaikka Wahlroos kyllä maanitteli. Wahlroos itse on moneen kertaan haukkunut EKP:ta hitaudesta talouskriisin hoidossa.

Bernanken mukaan syy ei ollut keskuspankin johdossa, vaan erityisesti Saksan tuen puutteessa.

" Mario Draghi on hyvä ystäväni. Meillä oli sama väitöskirjan ohjaaja. EKP:ssa on mielestäni hyvin osaavia ihmisiä", Bernanke sanoo.

Hän painottaa, että vaikka keskuspankin pitää olla itsenäinen, ilman poliittista tukea sen on mahdotonta toimia.

"Yhdysvalloissa meitä kritisoitiin valtavasti kriisin aikana ja minua nimiteltiin kamalilla nimillä. Oli hyvin tärkeätä, että presidentti antoi meille siinä tilanteessa julkisen tukensa", Bernanke sanoi.

Ennen työtään Fedissä Bernanke oli hetken aikaa presidentti George W. Bushin talousneuvoston puheenjohtaja. Hän siis tunsi Bushin läheisesti ja sai tämän tuen sellaisillekin rahoitusmarkkinoiden tukitoimille, joita republikaanit eivät puolueena hyväksyneet.

Artikkeliin liittyvät

EKP:n on ollut vaikea toimia, kun Saksan edustaja keskuspankin johdossa on julkisesti kritisoinut toimia tai EKP on haastettu Saksassa toimistaan oikeuteen.

Vastustuksen takia EKP:n toimet kestivät kauan. EKP aloitti mittavan arvopapereiden osto-ohjelman vasta kuusi vuotta Fedin jälkeen. Tämä selittää Bernanken mielestä suurelta osin Euroopan hitaamman toipumisen talouskriisistä. Toinen syy oli liian kiristävä talouspolitiikka.

"Euroopassa on tietysti maita, kuten Kreikka, joilla ei ole mahdollisuuksia kasvattaa julkista kulutusta. Mutta toisilla, ja mieleeni tulee nyt ainakin yksi iso maa, on hyvin varaa kuluttaa enemmän", Bernanke sanoo viitaten jälleen Saksaan.

Suomenkaan suhteen hän ei ole yhtä armoton kuin Wahlroos, joka päivittelee Suomen velkaantumista.

"En todellakaan ole Suomen talouden asiantuntija, mutta olen ymmärtänyt että ongelmat johtuvat paljolti muusta kuin suhdanteista eli elektroniikkateollisuudesta ja Venäjästä", Bernanke sanoo.

Hän on aiemmin päivällä tavannut muun muassa Suomen Pankin ihmisiä ja saanut selvästi perehdytyksen Suomen talouden kiperiin kysymyksiin. Bernanke näyttää olevan hallituksen linjoilla.

"Kannattaisi varmasti tehdä toimenpiteitä, jotka parantavat tilannetta pitkällä tähtäimellä."

Yhdysvalloista hän ottaa esimerkiksi terveydenhuollon uudistamisen. Siis soten.

Yhdysvalloissa talous on lähtenyt talouskriisin jälkeen hyvään kasvuun. Kasvu ei kuitenkaan hyödytä yhtä lailla kaikkia, vaan tuloerot kasvavat.

"Teollisuustyöläisen ansiotaso on laskenut. Minä tietysti ajattelen, että se johtuu siitä, että Kiinassa oli miljardi ihmistä, jotka eivät tehneet aiemmin mitään järkevää. Nyt kun he ovat ryhtyneet tekemään järkeviä asioita, työvoiman tarjonta on kasvanut ja hinta on laskenut", Wahlroos sanoo.

Bernanken mielestä on silti ongelma, etteivät kasvun hedelmät jakaannu tasan, vaan tuloerot kasvavat.

"Jos kaikki hyvä menee sille yhdelle prosentille, eikä keskiluokka hyödy mitään. Kysymys on ennen kaikkea siitä, että pystymme tarjoamaan ihmisille koulutusta ja taitoja, joilla he pärjäävät tässä maailmassa", Bernanke sanoo.

Niin pitkälle vasemmalle hän ei sentään suostu siirtymään, että kannattaisi tuloerojen kaventamista suoranaisesti suurituloisten verotusta kiristämällä.

"Veroja alettaisiin vain vältellä enemmän. Eikä verotus ole Yhdysvalloissa niin kevyttä kuin saatat kuvitella", hän sanoo.

Tästä keskustelijat ovat varmasti yhtä mieltä. Tunti Messukeskuksen lavalla on kulunut, ja Bernanke kuittaa siitä arviolta noin 200 000 dollaria eli noin 180 000 euroa. Ainakin vielä vuosi sitten hänen palkkionsa liikkui yhdysvaltalaismedian mukaan näissä summissa.

Yhdysvalloissa johtavien virkamiesten palkat ovat suhteellisen matalia. Fedin pääjohtajana Bernanke ansaitsi vuodessa sen, mitä hän nyt saa tunnissa. Onkin tavallista, että entiset presidentit, ulkoministerit ja huippuvirkamiehet saavat varsinaisen palkkansa vasta virkauran jälkeen seminaarien kiertolaisina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat