Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien luotto ympäristölupauksiin katosi

Volkswagen tuskin jää viimeiseksi kiinni jääneeksi huijariksi autoalalla, arvioi ajoneuvotekniikan professori. Asiakkaan on vaikea tietää, voiko yritysten ympäristölupauksiin uskoa.

Talous
 
Sami Kero HS
Pertti Kivinen ja Jaana Palomäki hakivat torstaina uutta Audi A6:ta Helsingin Herttoniemessä. "Monen volkkarikuskin kanssa olen jutellut tapauksesta. Konsernia käy kyllä sääliksi, toivottavasti työpaikkoja ei katoa Euroopasta", Palomäki sanoo.
Pertti Kivinen ja Jaana Palomäki hakivat torstaina uutta Audi A6:ta Helsingin Herttoniemessä. "Monen volkkarikuskin kanssa olen jutellut tapauksesta. Konsernia käy kyllä sääliksi, toivottavasti työpaikkoja ei katoa Euroopasta", Palomäki sanoo. Kuva: Sami Kero HS

Asiakas on kaupassa usein aika hukassa.

Useat brändit markkinoivat tuotteitaan ympäristölupauksilla, joiden pitävyyttä asiakkaiden on vaikea selvittää.

Tästä on kyse

 Volkswagenin päästöskandaali sai alkunsa, kun Yhdysvaltain ympäristöviranomainen huomasi, että Volkswagenin dieselautojen päästötuloksia oli manipuloitu tietokoneohjelman avulla. Ohjelma oli toiminnassa ainoastaan päästötestien aikana.

 Kävi ilmi, että Yhdysvalloissa tietyt Volkswagen-konsernin dieselit päästivät tositilanteessa ilmoille jopa 5–40 kertaa enemmän typen oksideita kuin testitilanteessa.

 Volkswagen myönsi, että noin 11 miljoonaan sen autoon oli asennettu huijauksen mahdollistava moottori. Kaikissa autoissa se ei kuitenkaan ole ollut käytössä.

 Suomessa huijauksen mahdollistava moottori on yhteensä 64 266 Volkswagenissa, Audissa, Seatissa ja Škodassa.

"Kyllähän nämä vastuullisuusasiat ovat loputon suo", sanoo yritysten vastuullisuutta tutkinut tekniikan tohtori Tuula Pohjola.

"Kuluttajatuotteissa on hirveän vaikea saada oikeaa tietoa. Kotimaisista tuotteista se vielä onnistuu, mutta jos raaka-aineet ja valmistus ovat jossain muualla, kuluttaja ei voi koskaan olla täysin varma."

Ympäristölupauksiin on ollut viime aikoina vaikea luottaa, kun saksalainen autonvalmistaja Volkswagen jäi kiinni järjestelmällisestä autojen päästöihin liittyvästä huijauksesta.

Tällä viikolla myös elektroniikkavalmistaja Samsung jäi kiinni epäselvyyksistä, jotka liittyivät televisioiden energiankulutukseen. Brittilehti Guardian sai käsiinsä testitulokset, joiden mukaan Samsungin televisiot käyttivät vähemmän energiaa testitilanteissa kuin arkikäytössä. Samsungin edustaja kiisti testihuijauksen.

Tuula Pohjolan mukaan Volkswagenin huijaustapaus on kokoluokaltaan ja järjestelmällisyydeltään ainutlaatuinen huijaustapaus.

"Ei tule mieleen ympäristöpuolelta toista tapausta. Toki onhan esimerkiksi vaateteollisuudessa näitä tapauksia, mutta ne liittyvät usein työoloihin. Pikkutytöt ja -pojat ompelevat käsilaukkuja."

Volkswagenin tapaus ravistelee automaailmaa rajusti, mutta onko päästöhuijauksella merkitystä auton ostajille?

Uuden Audi A6:nsa Helsingin Herttoniemestä torstaina noutaneet Pertti Kivinen ja Jaana Palomäki kertovat keskustelleensa tapauksesta etenkin Volkswageneita omistavien kanssa.

He tilasivat autonsa jo keväällä, jolloin VW:n päästöhuijauksesta ei vielä tiedetty. Uudessa Audissa ongelmamoottoria ei kuitenkaan ole.

"Ajattelin kyllä nyt kysyä ihan piruuttani. On hyvä, että tällaiset asiat nousevat esille, mutta ei tämä autoista huonompia tee", Kivinen sanoo ja muistuttaa, että usein esimerkiksi auton todellinen kulutus poikkeaa ilmoitetusta.

"Yllätys tämä ei kenelläkään ollut", Palomäki sanoo.

Yllätys ei olisi myöskään se, että muutkin autonvalmistajat jäisivät kiinni päästömittausten peukaloinneista, sanoo Aalto-yliopiston ajoneuvotekniikan emeritusprofessori Matti Juhala.

"Todennäköisesti lisää paljastuksia putkahtelee esille. Huijausohjelmisto on ollut moottorinohjausyksikössä, eikä juuri kukaan autonvalmistaja tee niitä itse. Jos ohjelma on lähtöisin ulkopuolelta, varmaan muillakin on sellainen", Juhala sanoo.

Juhala pitää Volkswagenin huijausta äärimmäisen vääränä tekona, mutta suurena autoteollisuuden katastrofina hän ei sitä näe.

"Jenkeissä kuorma-autot kärähtivät 1990-luvulla samanlaisesta asiasta, ja se hoidettiin siellä, eikä maine mihinkään mennyt. Kauppa käy yhä. Yhteiskunta ei tule toimeen ilman autoja."

Voivatko ihmiset luottaa autonvalmistajien lupauksiin ympäristöasioissa?

"Ei varmaan vähään aikaan voi luottaa, mutta ketä ne edes kiinnostaa. En usko, että tämä tavalliseen ihmiseen vaikuttaa. Muutama kuukausi tässä menee ja sitten kun kohu rauhoittuu, tilanne alkaa normalisoitua", Juhala sanoo.

Julkinen muisti on lyhyt, sanoo myös Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Eva Heiskanen.

Mutta Volkswagenin skandaalin myötä koko autoteollisuus voi tarvita puhdistusta, hän sanoo.

"Onhan tämä herättänyt todella paljon pettymystä ja närkästystä ihmisissä, jotka ovat ajatelleet ostaneensa ympäristöystävällisen auton. On hyvä kysymys, voidaanko mittauksiin luottaa. Yleensä voi, sillä yritykset eivät hevillä ota riskejä. Mutta selvästikään aina ei voi luottaa."

Heiskasen mukaan luottamus voisi palautua, jos testijärjestelmät uudistetaan täysin.

"Tällaisiin pitää puuttua ja käydä läpi kaikkialla tehdyt testit, vaikka se maksaisi mitä. Muuten kukaan ei voi luottaa mihinkään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat