Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö sallisi osakeomistusten kätkemisen ulkomaille hallintarekisteriin

Suomalaisille vireillä mahdollisuus hallintarekisteröintiin ulkomailla

Talous
 

Valtiovarainministeriö antaisi suomalaisille mahdollisuuden piilottaa pörssiomistuksensa hallintarekisteriin ulkomaille. Samalla ministeriö lopettaisi ilmaisen säilytysmahdollisuuden Arvopaperikeskuksessa.

Ministeriön julkaisema muistio perustelee asiaa kilpailun lisäämisellä. Hallituksen on määrä antaa asiasta esitys eduskunnalle tänä syksynä.

Hallintarekisteriä ovat vastustaneet tiukasti varsinkin poliisi, syyttäjälaitos ja muut oikeusviranomaiset sekä tiedotusvälineet.

Niiden mukaan hallintarekisteröinnin salliminen suomalaisille lisää rahanpesua ja mahdollistaa rikollisen toiminnan nykyistä vapaammin.

Toimittajajärjestöjen mukaan hallintarekisteröinti poistaa mahdollisuuden valvoa talouden ja politiikan vallankäyttäjien omistuksia.

Oppositiopuolueiden puheenjohtajista sosiaalidemokraattien Antti Rinne, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja vihreiden Ville Niinistö arvostelevat valtiovarainministeriön hanketta pörssiomistusten hallintarekisteröinnistä.

Rinne arvostelee hanketta juuri siksi, että hänen mielestään se antaisi lisää mahdollisuuksia rahanpesuun, harmaaseen talouteen ja veronkiertoon. Arhinmäenkin mielestä uudistuksesta hyötyisivät lähinnä talouden hämärämiehet.

Ville Niinistö sanoo, että edellinen hallitus sai ajetuksi EU:ssa läpi kannan, että Suomen nykyinen käytäntö tässä asiassa on EU-säädosten mukainen.

"Ei olisi ollut mitään pakkoa muuttaa Suomen omaksumaa avointa linjaa."

Hallintarekisteriä ajaa suomalaisille etenkin Finanssialan keskusliitto FK. Se haluaa pankeille lisää liiketoimintaa. Sitä syntyy esimerkiksi sen vuoksi, että laissa taattu ilmainen osakkeiden säilytysmahdollisuus poistuisi.

EU:n komission kannan mukaan Suomi voi säilyttää pörssiomistusten julkisuuden eli mitään pakkoa hallintarekisterin perustamiseen ei EU:n mukaan ole. Kyseessä on poliittinen päätös, jonka on tehnyt valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).

Hallituspuolueista hallintarekisteriä on vastustanut voimakkaasti perussuomalaiset, muun muassa nykyinen ulkoministeri Timo Soini. Vuosi sitten eduskunnassa hän vaati hallintarekisterin eli "hämärärekisterin" lopullista hautaamista.

Valtiovarainministeriö myöntää, että tulevaisuudessa viranomaiset saavat ulkomaisesta hallintarekisteristä vain säilyttäjäpankin nimen.

Tämä johtaa myös siihen, että yleisöjulkista on tulevaisuudessa vain säilyttäjäpankin nimi, mikäli suomalainen on valinnut ulkomaisen hallintarekisterin pitäjän. Näin esimerkiksi media ei voi varmistua siitä, että vallankäyttäjät kertovat kaikki omistuksensa julkisessa suomalaisessa rekisterissä.

Ministeriön muistio sisältää FK:n vajaa vuosi sitten esittelemän mallin, jossa suomalaiset pankit sitoutuvat pyynnöstä toimittamaan omista hallintarekistereistään omistustiedot niitä pyytävälle. Tämä ei koske ulkomaisia hallintarekisterin pitäjiä, joita suomalaiset saavat käyttää kotimaisten ohella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat