Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi perustaa valtionyhtiön Viro-putkea varten

Maakaasuyhtiö Gasum lopettaa Etelä-Suomen lng-terminaalin suunnittelun

Talous
 

Suomen hallitus perustaa uuden valtioyhtiön, jonka tehtäväksi tulee hakea Euroopan unionilta avustusta Suomen ja Viron välisen kaasuputken rakentamiseksi.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti yhtiön perustamisesta perjantaina.

Tästä on kyse

 Nesteytettyä maakaasua eli lng:tä kuljetetaan meritse säiliölaivoilla.

 Lähtösatamassa kaasu muutetaan nesteeksi ja lastataan laivaan. Tulosatamassa neste muutetaan takaisin kaasuksi ja johdetaan kaasuverkostoon.

 Suomelle ja Baltian maille lng avaisi vaihtoehtoisen reitin venäläiselle maakaasulle.

Päätös tuli sen jälkeen, kun maakaasuyhtiö Gasum oli ilmoittanut luopuvansa putkihankkeesta ja siihen liittyneestä isosta nesteytetyn maakaasun eli lng:n terminaalista satamineen Etelä-Suomessa.

Gasum kertoi tulleensa tulokseen, että Inkooseen suunniteltu Fingulf-terminaali ja Viron ja Suomen välinen Balticconnector-putki ovat liiketaloudellisesti kannattamattomia ja niiden suunnittelu lopetetaan.

Gasumin ilmoitus tarkoittaa, että terminaali- ja satamahanke raukeaa, mutta hallitus aikoo edelleen tavoitella Viron ja Suomen yhdistävää kaasuputkea.

Edellytys toteutumiselle on, että EU:lta saadaan tähän infrahankkeeseen tukea runsaasti, vähintään 75 prosenttia.

Putken hinnaksi on arvioitu vähintään 200 miljoonaa euroa, joten EU-tukea pitäisi saada ainakin 150 miljoonaa euroa.

Tukea haetaan unionin PCI-hankkeesta. Hakemukset on jätettävä ennen lokakuun puoliväliä.

EU voi tukea hanketta, koska se pyrkii avaamaan vaihtoehtoisia kaasun hankintareittejä niille maille, joille Venäjä on nyt ainoa kaasuntoimittaja.

Aiemmin terminaalin ja putken katsottiin muodostavan kokonaisuuden, mutta työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen sanoo, että putken rakentamisella olisi merkitystä myös ilman satamaterminaalia.

"Se merkitsisi Suomelle ja Virolle yhdistymistä keskieurooppalaiseen putkiverkostoon eli lisäisi EU:n sisäistä kaasuintegraatiota", Huttunen sanoo.

Uudesta valtionyhtiöstä tulee hyvin kevytrakenteinen, koska sen ainoa tehtävä tässä vaiheessa on hakea EU-tukea yhdessä virolaisten kanssa. Yhtiö perustetaan valtion omistajaohjauksen yksikköön.

Lng-terminaali on aiheuttanut kiistaa Suomen ja Viron välillä, koska kumpikin maa halusi sitä alueelleen. Kun kävi ilmi, että EU:n tuki terminaalille olisi odotuksia pienempi, into sen rakentamiseen haaleni.

Nyt Suomi ilmoittaa Virolle, että Suomi ei enää havittele terminaalia, vaan keskittyy vain putkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat