Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia uskoo yhä ydinvoimaan

Talous
 

Britannia on rakentanut ydinvoimaa siviilikäyttöön jo 1950-luvulta lähtien. Ydinvoima kuuluu yhä olennaisena osana brittihallituksen ajamaan energiapolitiikkaan. Vuoden 2008 energialinjausten mukaan päätavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä sekä taata puhtaan, turvallisen ja edullisen energia tuotanto.

Energiapolitiikkaan ei ole olennaisesti vaikuttanut, onko vallassa konservatiivi- vai työväenpuolue. Fukushiman ydinvoimaturma Japanissa 2011 tai muutkaan vastoinkäymiset eivät ole rapauttaneet ydinvoimauskoa. Poikkeus on Skotlanti, joka ei halua uutta ydinvoimaa.

Ydinvoima tuottaa nyt noin 18 prosenttia Britannian sähköstä, mutta osuus on laskussa sitten 1990-luvun huippuvuosien.

Britanniassa on yhdeksän toimivaa ydinvoimalaa sekä 16 ydinvoimalayksikköä. Ala työllistää Britanniassa 60 000 henkeä.

Valtaosa reaktoreista kuitenkin poistuu käytöstä ensi vuosikymmenen alussa, joten Britannialla on kiire uusia voimaloita.

Ulkomaisten sijoittajien omistusosuutta ei rajoiteta samalla tavoin kuin esimerkiksi Suomessa. Ranskalaisella EDF-energiayhtiöllä on luja ote brittiläisistä ydinenergiamarkkinoista.

EDF-yhtiö omistaa Hinkely Point -voimalan suunnitteilla olevasta C-reaktorista noin puolet. Alustava kustannusarvio on 34 miljardia euroa. Vastaavien EPR-tyyppisten reaktoreiden rakentamisongelmat Suomessa ja Ranskassa ovat kuitenkin syöneet hankeen uskottavuutta Britanniassakin.

Kritiikkiä on lisännyt se, että brittihallitus on luvannut EDF:lle 90 punnan eli 120 euron takuuhinnan megawattitunnilta vuoteen 2061 asti. Hinta on yli kaksinkertainen verrattuna sähkön nykyiseen markkinahintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat