Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinpelin kahdeksan merkittävää pelaajaa

Talous
 

Maailmassa on kahdeksan merkittävää yhtiöitä, jotka pystyvät rakentamaan ydinvoimaloita ja toimittamaan ydinreaktoreita. Länsi-Euroopassa suurin toimija on ranskalainen EDF.

Maailmanmarkkinoilla uusin pelaaja on Kiina, joka on toimittanut kaksi voimalaa Pakistaniin. 

EDF-Areva

Électricité de France eli EDF on Ranskan valtion energiayhtiö. Se on maailman suurimpia sähkön tuottajia. EDF omistaa kaikki Ranskan 58 ydinreaktoria.

EDF-konserniin liittyy lähiaikoina ydinreaktoreita toimittava Areva, joka rakentaa ydinvoimalan Olkiluotoon. Hanke on tuottanut Arevalle isot tappiot. 

Toshiba ja Westinghouse

Westinghouse Electric on amerikkalainen ydinvoimayhtiö, josta Toshiba omistaa enemmistön. Westinghouse on alun perin kehittänyt painevesireaktoritekniikan, jota käytetään maailmassa laajalti. Westinghousen uusinta AP1000-laitosta on myyty etenkin Kiinaan, ja niitä on myös rakenteilla Yhdysvalloissa.

Toshiba on japanilainen ydinvoimayhtiö, joka tarjoaa muun muassa ABWR-kiehutusvesilaitosta. Niitä on Japanissa neljä. 

Rosatom

Rosatom on Venäjän valtion omistama ydinvoimayhtiö, joka pystyy toimittamaan voimaloita avaimet käteen -periaatteella. Se kykenee myös rahoittamaan hankkeita. Lisäksi se tarjoaa polttoaineen voimalalle.

Rosatom toimittaa Fennovoiman Hanhikiven-voimalaitoksen. 

GEH

GEH on amerikkalaisen General Electricin ja japanilaisen Hitachin yhteisyhtiö. GEH on saanut runsaasti tilauksia Kiinasta. 

CNNC ja CGNNC

CNNC (China National Nuclear Corporation) ja CGNNC (China General Nuclear Corporation) ovat Kiinan valtion omistamia ydinvoimayhtiöitä, jotka havittelevat tilausta Britanniasta. Toistaiseksi kiinalaiset ovat myyneet kaksi voimalaa ulkomaille. 

KHNP

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) on Etelä-Korean valtion omistama yritys, joka operoi ydinvoimaloita. Se toimittaa vajaan kolmanneksen maan sähköntuotannosta. Vastikään KHNP sai suuren tilauksen Arabiemiraateista.

CanduCandu Energy on muita ydinvoimayhtiöitä pienempi pelaaja. Erityistä Candussa on se, että yhtiö käyttää polttoaineenaan luonnonuraania ja hidasteena raskasta vettä. Voimaloita on rakennettu pääasiassa Kanadaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat